Соборність України - основа державності!

Соборність України - основа державності!

День Соборності – це нагадування про те, що сила нашої держави – в єдності українських земель.

Ідея єдності,  соборності України сягає у глибину віків. Вона бере свій початок від об’єднання давньоруських земель навколо князівського престолу в Києві.  Її філософське коріння сягає часів Візантії. Протягом віків втілювали ідею соборності українські гетьмани Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Дорошенко, Пилип Орлик. У ХVIIІ - початку ХХ ст. українські землі були поділені між сусідніми державами: Польщею, Росією, Румунією.

Лише 1 грудня 1918 р. у Фастові був підписаний “Передвступний договір” про об’єднання УНР і ЗУНР. У ньому було заявлено про непохитний намір у найкоротший термін створити єдину державу. 3 січня 1919 року Національна Рада УНР у місті Станіславі (Івано-Франківськ) схвалила закон про об’єднання Західноукраїнської Народної Республіки з Наддніпрянською Українською Народною Республікою в Народну Республіку.

Промову виголосив голова Директорії Володимир Винниченко. Професор Федір Швець озвучив текст Універсалу Соборності. Після цього архієпископ Агапіт відслужив з духовенством молебень. Також відбувся військовий парад галицького легіону Січових Стрільців, якими командував полковник Євген Коновалець.

Відео дня

Текст універсалу: “Віднині на всіх українських землях, розділених віками, Галичині, Буковині, Закарпатській Русі й Наддніпрянщині буде єдина велика Україна. Мрії, задля запровадження яких найкращі сини України боролися і вмирали, стали дійсністю”.

Проголошення злуки було призначене на 12 годину 22 січня 1919 року. Це співпало з першою річницею проголошення четвертого універсалу про повну незалежність України. Оприлюднення Акту Злуки українських земель відбулося на Софійській площі в Києві. 22 січня 1919 р.

Цей день віднині є всенародним і державним святом. Київ був прикрашений національними синьо-жовтими прапорами, гербами. О 9.00 ранку в усіх церквах відправляли богослужіння.

22 січня 1990 року сотні тисяч українців узялися за руки, утворивши “живий ланцюг” від Києва до Львова, на згадку про проголошення Акту Соборності.

Ми віримо, що територіальна цілісність України, скроплена кров’ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною.

Лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – розбудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України.

Підготувала Тетяна ГРИНЮК

 

Ми запитали у козятинців: "Що означає  для вас День Соборності?"

 

Тетяна (35), кондитер:

— Я хочу, щоб це стало нагадуванням усім українцям про те, що наша країна має бути нероздільною.

Руслан (31), тимчасово непрацюючий:

— Це нагадування всім нам про те, що війна повинна припинитись.  

Діана (27), тимчасово непрацююча:

— Це свято знову повинно об’єднати Схід і Захід.

Олександр (27), продавець-консультант:

— Потрібно, щоб це свято поклало край війні.

 

Віка (23), в декретній  відпустці:

— Для мене це свято символізує єдність і нероздільність нашої держави.


Олексій (14), школяр:

— Нагадування всім, що Україна має бути єдиною.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up