Сьогодні — пік активності Персеїди. Кожну хвилину з неба «падатиме зірка»

Сьогодні — пік активності Персеїди. Кожну  хвилину з неба «падатиме зірка»

Потік Персеїди — один із найяскравіших зорепадів. Сьогодні прогнозують пік активності. З неба кожну хвилину падатиме метеор. Вінницька астроном радить, яке місце краще вибрати для спостереження неймовірної краси.
 

У 2018 році за прогнозами Міжнародної метеорної організації фактичний пік метеорного дощу Персеїди очікується усю ніч між 12 серпня та 13 серпня. Це означає, що сьогодні починаючи з 23 години кількість метеорів, що можна буде побачити у нічному небі, буде найбільшою.

Причому, з кожною годиною кількість падаючих «зірок» буде збільшуватися. У ніч на вівторок метеоритний дощ також буде помітний при ясному небі. Потік Персеїди вважається одним з найкрасивіших явищ в нічному небі. Персеїди є чи не найбільш динамічним, стабільним і численним метеорних потоком, який досягає свого максимуму щороку в серпні.

В цьому році астрономи кажуть, що без бінокля можна буде побачити близько 60 метеорів на годину — тобто, «зірки» будуть падати майже кожну хвилину. — Метеорний дощ Персеїд відбувається щороку з 17 липня по 24 серпня, коли Земля проходить через орбіту комети Свіфта—Туттля. Ядро комети сягає близько 26 кілометрів. Останнє зближення з Землею було у 1992 році, а наступне очікують у 2126 році. Хоч комета і наближається до Землі лише один раз на 133 роки, але через її хвіст наша планета проходить щороку. І саме уламки породи, що вилетіли з ядра цієї комети, потрапляючи до атмосфери Землі, спалахують у ній, наче зірки. З’являються вони поблизу сузір’я Персея, через що і отримали таку назву, — розказує журналістці «20 хвилин» вінницька астроном Надія Почапська.

Відео дня

Де краще дивитися на зорепад

Для спостерігання радять вибрати відкриту ділянку за містом. Особливість метеорного потоку в тому, що куди б ви не дивилися – шанс побачити метеор Персеїд є завжди, але якщо дивитися в сторону радіанту – ділянки неба, з якої метеори “вилітають” — можна побачити ще більше яскраво спалахуючих метеорних частинок. Радіант Персеїд знаходиться поблизу сузір’я Персея, у північно-східній ділянці неба.

Для того, щоб краще зорієнтуватися — знайдіть, певно найбільш візуально відоме сузір’я Кассіопеї (літера W у небі) та дивіться від нього лівіше та трохи нижче — саме там знаходиться точка, з якої вилітатимуть метеори — радіант потоку. Спалахувати вони будуть в різних ділянках неба, тому їх можна буде побачити і високо над головою, та навіть у південній чи західній ділянці неба. Залишається побажати усім чистого неба та вдалих спостережень. 
 

Дивіться захоплююче відео з метеорним потоком, яке відзняли в 2016 році

Ольга Бобрусь

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up