Сьогодні, 1 квітня: День Сміху (День усіх дурнів)

Сьогодні, 1 квітня: День Сміху (День усіх дурнів)

Цей день не внесено ні в які календарі знаменних дат і всенародних свят, але його цілком можна віднести до міжнародних, оскільки він з однаковим успіхом відзначається й у Росії, і в Німеччині, і в Англії, і у Франції, і в Скандинавії, і навіть на Сході.  

В одних країнах 1 квітня називають День сміху, в інших — День дурня. У цей день кожен хоче пожартувати над кимсь, тож ніхто не застрахований від розіграшів і навіть найсерйозніші люди мимоволі посміхаються.
Важко розповісти, звідкіля пішло це свято. Звичай веселитися, жартувати й обманювати один одного саме 1 квітня існує в дуже багатьох країнах. За однією версією, звичай жартувати 1 квітня, пов'язаний із перенесенням дати святкування нового року. Так, до другої половини XVI століття, європейський новий рік починався наприкінці березня. До цієї події готувалися, ходили один до одного в гості, дарували подарунки. Сама зустріч Нового року відбувалася 1 квітня. Пізніше, за наказом французького короля, початок року офіційно стали відзначати 1 січня, але багато підданих продовжували святкувати 1 квітня. Щоб позбутися старих традицій, їх стали називати «першоквітневими дурнями», стало модним їх розігрувати і висміювати. Пройшли роки, а традиція зустрічати перший день квітня жартами залишилася. Головне — щоб жарти були добрими і покращували настрій.  Як припускають науковці, до нас це свято прийшло з Німеччини, імовірно, на початку XVIII ст. Його називали ще брехливим днем або Марією-брехухою — одним із народних прізвиськ Марії Єгипетської — святої VI ст., день вшанування якої за старим стилем збігається з 1 квітня. Того дня дівчата дурили людей, аби верховодити майбутнім чоловіком.
Виникнення свята сміху пов'язують з тим, що 1 квітня святкувалося в багатьох країнах як день весняного рівнодення і час Пасхи. Святкування з нагоди весняного нового року завжди супроводжувалися жартами, витівками і веселими розіграшами. Ця традиція збереглася і до сьогоднішніх днів: причиною стала сама природа, тому що весняні примхи погоди люди намагалися задобрити жартами.

За ще однією версією, День сміху пов'язаний з переходом на Григоріанський календар, введений Папою Римським Григорієм у 1582 році. В Епоху Середньовіччя Новий рік відзначався наприкінці березня, до того, як у 1563—1564 роках король Карл Дев'ятий (King Charles IX) реформував у Франції календар. Тому новорічний тиждень тривав з 25 березня з 1 квітня.

Тоді було прийнято веселитися в новорічні свята. Але, незважаючи на зміни в календарі, деякі консервативно налаштовані люди продовжували святкувати новорічний тиждень за старим стилем. Інші сміялися та жартували над ними, дарували «дурні» подарунки й називали квітневими дурнями (April's Fools). Звідси і назва сучасного свята.

Відео дня

Величезну популярність День сміху знайшов у 18 столітті завдяки англійцям, шотландцям і французам, які поширили це свято в своїх колоніях. За традицією, в це свято всі жартували один над одним, а також давали безглузді доручення, наприклад, знайти і принести солодкий оцет.

Першоквітневі жарти вражають своєю різноманітністю. Так, найвідоміші першоквітневі розіграші вже класифіковані в список 100 першоквітневих жартів усіх часів (The Top 100 April fool's Day of Hoaxes All Time). Серед них: падіння Пізанської вежі, фоторепортаж про літаючих пінгвінів, приземлення НЛО в Лондоні, перехід на десяткову систему вимірювання часу, зміна числа Пі з 3.14 на 3.0 та інші.

Варто прочитати також:

 

 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Підписуйтесь на канал у інстаграмі ria_kazatin_ria https://www.instagram.com/ria_kazatin_ria/

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств 12:18 «Не вистачає грошей, щоб покупцям решту давати» 11:33 Латки на Куликівського скоро доведеться латати 10:00 У Безіменному відкриють меморіальну дошку на честь Героя Вадима Янчука 09:09 Збирають підписи аби присвоїти звання Героя України (посмертно) солдату-навіднику Анатолію Федорцю 08:08 «Дикі кабани» вибороли «бронзу» у районному етапі зі спортивного орієнтування photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up