Сьогодні, 24 квітня: православні та греко-католики святкують Великдень

Сьогодні, 24 квітня: православні та греко-католики святкують Великдень

Християни східного обряду сьогодні, 24 квітня відзначають своє головне свято – Великдень, Воскресіння Христове. У храмах по всьому світу  відбулися урочисті Великодні богослужіння.

Деякі козятинчани ще вчора посвятили паску. Як це відбувалося – дивіться у репортажі Свята літургія у велику суботню завершилась освяченням пасхальних кошиків.

Слово «Великдень» прийшло з давньоєврейської мови і означає «проходження», «позбавлення», тобто свято Воскресіння Христового позначає проходження від смерті до життя і від землі до неба.

 Великдень святкується сім днів, тобто весь тиждень і тому цей тиждень називається Світла пасхальна Седмиця. Кожен день тижня теж називається світлим; Світлий понеділок, Світлий вівторок і т. д. Весь період до Вознесіння – 40 днів після Великодня – вважається великоднім періодом, і православні вітають один одного вітанням «Христос воскрес!» і відповіддю «Воістину воскрес!»

Звичай дарувати один одному на Великдень фарбовані яйця з'явився ще в I столітті від Різдва Христового. Церковний переказ свідчить, що в ті часи було прийнято, відвідуючи імператора, приносити йому дар. І коли бідна учениця Христа, свята Марія Магдалина, прийшла в Рим до імператора Тиверія із проповіддю віри, то подарувала Тіверію просте куряче яйце. Тіверій не повірив у розповідь Марії про Воскресіння Христа і вигукнув: «Як може хтось воскреснути з мертвих? Це так само неможливо, як якби це яйце раптом стало червоним». Тут же на очах імператора відбулося диво – яйце стало червоним, засвідчуючи істинність християнської віри.

Редакція «RIA-Козятин» вітає Вас з Великоднем та бажає миру, любові, добра і перемоги. Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

Відео дня

Читайте також:

Нагадуємо графік богослужінь на Великдень у козятинських храмах

Наше місто могло стати бузковим та не склалося.Тепер воно в кольорі державного прапора

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up