Сьогодні День пам'яті героїв Крут

Сьогодні День пам'яті героїв Крут

Указ Президента України про «День пам’яті Героїв Крут» № 15 /07, який відзначають щороку 29- го січня, був підписаний 15-го січня 2007-го року.

Залізнична станція Крути поблизу селища Крути та села Пам'ятне знаходиться за 130 кілометрів на північний схід від Києва та 18 км на схід від Ніжина.

Бій тривав понад 5 годин. У бою під Крутами оборонці української державності призупинили наступ противника і здійснили організований відступ, руйнуючи за собою колії і мости. Російське радянське військо втратило боєздатність на чотири дні.

Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Брест-Литовський мирний договір, який врятував молоду українську державність.

Відео дня

Сучасників особливо вразило поховання 27 юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків і були ними страчені.


На похороні в Києві біля Аскольдової могили голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинкові вірш «Пам'яті тридцяти».

 

* * *

На Аскольдовій могилі
Поховали їх —
Тридцять мучнів українців.
Славних, молодих...

На Аскольдовій могилі
Український цвіт! —
По кривавій по дорозі
Нам іти у світ.

На кого посміла знятись
Зрадника рука? —
Квітне сонце, грає вітер
І Дніпро-ріка...

На кого завзявся Каїн?
Боже, покарай! —
Понад все вони любили
Свій коханий край.

. . .
Вмерли в Новім Заповіті
З славою святих. —
На Аскольдовій могилі
Поховали їх.
Павло ТИЧИНА, 1918

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Підписуйтесь на канал у інстаграмі ria_kazatin_ria https://www.instagram.com/ria_kazatin_ria/

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
05:36 У Євгенія Пруса все мало бути попереду, якби не війна 18:12 Благодійники з США передали медичне обладнання та ліки до лікарень Козятина 17:12 Лісгосп передав 40 лип та 100 хвойних дерев для Козятина photo_camera 17:06 Пожежі в екосистемі: за добу вогонь опалив 13 гектар землі Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 16:40 На Вінниччині знову знайшли уламки ворожого дрона photo_camera 14:13 Цього місяця у нашому районі відкриють рекрутинговий центр play_circle_filled 12:00 Двометрова ростова мотанка прикрасила площу 11:09 На Козятинщину насувається гроза та шквальний вітер до 20 м/с 10:29 Відро пива і накрита «поляна»: разом з поліцією перевірили улюблені місця відпочинку молоді photo_camera 10:22 Сотні обстріляних населених пунктів та 54 бойових зіткнень на фронті: про 781 день війни 09:24 Цей день в історії, 15 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони 09:20 Стоматології Козятина: де отримати якісні послуги? (партнерський проєкт) 08:30 День жалоби: Козятин прощається з молодим військовим Євгеном Прусом
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up