Соціально захищені тільки за законодавством

Соціально захищені тільки за законодавством
Газ перекрили ще чотири роки тому. Навіть після цього борг за газ тільки зростає

Без захисту. Ця історія про рідних братів Олега та Руслана. Їхня рідна тітка Лілія після смерті сестри оформила пенсію по інвалідності старшому племіннику, а другий племінник став опікуном своєму старшому брату. Тільки так сталось, що хворого хлопця позбавили соціального захисту, а опікуна – опікунства.

Все було в межах закону, поки не прийшов час їхати соціально захищеному Олегу у Вінницю на перекомісію. Як правило, пацієнта з психічними розладами потрібно привозити, самі вони рідко йдуть в медичні установи, тому що дуже рідко визнають себе хворими. Так сталося і в нашій історії. 

Олег на комісію не поїхав, а в опікуна не було коштів, щоб замовити для брата транспорт. В лікарів один вердикт — якщо хворий перекомісію не пройшов, значить, вже здоровий. А коли так, то й немає виплати.

Олега зняли з обліку і він втратив свій статус. Руслану припинили виплати як опікуну ще за два роки до Олегової перекомісії.

Відео дня

► Енергетики перекусили дріт, наче до цієї хати вже ніколи не буде відновлюватися електропостачання

Зоставшись без засобів для існування, Олег пішов на ринок працювати. Продавці, знаючи ситуацію, опікали його як могли. Крім грошей за роботу давали продукти харчування. Тільки хлопець епізодами вважав, що він достойний більшої уваги і це призводило до конфлікту з роботодавцями. Одні продавці з ним прощалися, а більш милосердні пробачали його ультиматуми і він продовжував працювати.

Руслан працював і досі працює на будівельних майданчиках Козятинщини і сусідніх областей. 

Коли він був за межами Козятина, у їхньому будинку за борги перекрили газ і опломбували вентиль. Олег з власної ініціативи відновив газопостачання. Газовики при перевірці показників лічильника помітили зірвану пломбу і наклали штраф.

Коли Руслан повернувся з роботи і хотів відновити газопостачання, то потрібно було заплатити 8 тисяч. Так і перезимували брати без газу чотири зими, готуючи їжу на електричній плитці.

Минулого тижня за борг перед енергетиками перекрили чоловікам ще й енергопостачання. Руслан каже, що борг сплатив, хоча сумнівається, що він справді був та запитує: чому його з боргом в 5 тисяч енергетики значно раніше не відключили?

Але у будь-якому разі, хлопці живуть, хоч без газу та вже зі світлом. 

Недавно ми зустрілися з головою квартального комітету Світланою і вона надала нам  інформацію, що ніби в соціальну службу звернулися люди щодо поганого зовнішнього вигляду Олега. Зі слів голови квартального комітету, якщо опікун не змінить ситуацію, то його позбавлять права опікунства, а з цим і виплат.  

Як таке може бути: опікуну з осені 2015 року припинили виплати, а тепер збираються позбавити того, чого у нього вже немає?

Знаючи стан справ, голова квартального комітету Світлана хотіла взятись за відновлення виплат Олегу. Але на той момент документи Олега, паспорт та ідентифікаційний код знаходилися в якогось його товариша. Зараз документи вже у нього на руках, тільки він до Світлани не йде. 

Виникає питання, а що робити нужденному, якщо у нього такої, як Світлана, що готова прийти на допомогу, немає?

З цим ми пішли до заступника міського голови, начальника управління соціальної політики Костянтина Марченка. Вислухавши нас, він дав розпорядження підняти всі документи. Що в межах компетенції його відомства, він взяв справу під особистий контроль. 

– Щоб знати, як краще діяти, треба зустрітися з хлопцями або хоча б з опікуном. Що можна відновити – відновимо, а починати треба з сімейного лікаря, – сказав на завершення нашої зустрічі посадовець.

Дочекавшись Руслана з роботи, ми запропонували йому піти в управління соціального захисту. Та він каже, що не піде. 

– Мене так втомили ці походи, які по суті нічого не вирішують. У соціальних служб опікун винен у всіх гріхах, то нехай опікуном буде соціальна служба. В мене немає на це часу, я не можу бути Олегу опікуном.

У Козятині відкриють притулок для постраждалих від домашнього насильства
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up