Споживач не повірив Мульському

Споживач не повірив Мульському

На практиці люди стикнулися не з тим, що було у відповідях на запитання.

 

В попередньому номері газети “RIA-Козятин” на запитання козятинців щодо розподілу  передачі електричної енергії від ПАТ “Вінницяобленерго” до ТОВ ЕНЕРА Вінниця відповів начальник Козятинських електромереж  Ігор Мульський. По теорії такої передачі, то все зрозуміло. Одна компанія передає споживачів електроенергії іншій структурі. Але передає так, щоб самій залишитися при справі. Тепер абонентське товариство буде опікуватися електролініями, а товариство з обмеженою відповідальністю, якою є ЕНЕРА, до вимог Закону України про ринок електроенергії, буде споживачам енергію продавати. От тільки на практиці люди стикнулися не з тим, що було у відповідях на запитання.

З папірцями, що розносили контролери ”Вінницяобленерго” зрозуміло. Вони припиняють діяльність постачальника електроенергії за регульованим тарифом. З заявами-приєднаннями, що приходять поштою, складніше. Наші краяни знаходять їх, хто в паркані, хто просто в снігу. Комусь передали через сусідів. І це так розносять документ, по якому споживача можуть від’єднати від електромережі? До речі, такі факти не масові, але вони є.

В самих заявах-приєднаннях, вибачте на слові, ногу зломити. Одинадцятого січня принесли моїй сусідці цей папірець і просять її, щоб вона записала в ньому показники лічильника (попередні) на перше жовтня 2018 року. Фактичні на 31 жовтня минулого року і кінцеві. Тобто показники на день принесеної заяви. Я, наприклад, не знаю, хто ще ходить до лічильника, окрім контролера.

Відео дня

Значить, треба знайти рахунок на сплату електроенергії за 11-ий місяць? Але ж вони не відповідатимуть фактичним показникам, що були 31 жовтня. А ще пропонують в заяві зробити прогнозовану оплату споживання електроенергії з 1-го по 31 січня цього року.

Як показала практика, потрібно сплачувати тільки фактичні показники. В прогнозованій оплаті трапляються схеми, де контролер прогнозовано виставляє показники.

Суть: зменшуються кіловати по дешевому тарифу. Наприклад по ціні 90 копійок за кіловат, а на наступний місяць, якщо спожитої електроенергії виявиться більше сотні, вони “спливуть” вже по завищеному тарифу.

Те, що пропонують споживачам, в здоровий глузд не вкладається. Ми ж розуміємо, що ніякого ринку електричної енергії немає. Є монополія і зговір обленерго. І розробляли цю схему не в кабінеті Мульського. Договір заяви-приєднання якраз і є статтею протягнутого в парламенті цивільного кодексу. Стаття 634 і є тим договором- приєднання. Не все в цій статті гладенько з точки зору законності. От і придумали юристи товариства з обмеженою відповідальністю: якщо колись запахне жареним, то прикрити своїх босів папірцями, що народ підпише. “Це ж бажання людей!”, — скажуть вони.

Поки ще невідомо, що громада підписує.. Тому що відповідь в 5-ти книжечках, які тільки вийшли з друку і їх ще ніхто не вивчав. Поки кажуть, що для споживача на даному етапі нічого не зміниться. Тільки мало віриться, що структура, яка опікуватиметься ЕМ, буде працювати собі в борг. Тож в недалекому майбутньому наші кишені порожнітимуть швидше. Спасіння є — це парламент без людей-олігархів, які скупили обленерго.Тоді не тільки від’єднаються ті, хто приєднався. А й не буде їм того плюсу, що дає схема Роттердам, за якою українці переплачують мільярди.

Дмитро Артемчук


 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища play_circle_filled Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ» 19:04 Поділилися фото, як на території Козятинського ліцею №7 наводили лад photo_camera 18:19 Запідозрив гостя у крадіжці свійської тварини і штрикнув йому ножем в плече та груди
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up