Старий Новий рік: що не можна робити 14 січня

Старий Новий рік: що не можна робити 14 січня

На Старий Новий рік в українців прийнято засівати

Що святкують 14 січня

За церковним календарем у цей день святкують Обрізання Господнє, саме ця дія стала праобразом сучасного таїнства хрещення. На восьмий день народжений у Віфлеємі малюк був обрізаний і названий Ісусом.

Крім того, 14 січня - день святителя Василія Великого, одного з найбільш шанованих вчителів церкви.

Також 14 січня - приходить Старий Новий рік, який зустрічають в ніч з 13 на 14 число.

Відео дня

Головний обряд свята

На Старий Новий, 14 січня, прийнято засівати. В обряді не можна брати участь жінкам - тільки хлопчикам або чоловікам. В будинок першим має увійти представник чоловічої статі, це, за переказами, принесе достаток і багатство на наступний рік.

Прийнято посівати з самого ранку, а найкраще до сходу сонця. Найпершому посівальнику дарували найбагатші подарунки, тому хлопчаки намагалися встати якомога раніше, щоб встигнути першими обійти двори.

Посівальник приносить в будинок жито і пшеницю, розсіває їх по підлозі при цьому наспівуючи пісню-посівалку або розповідає віршик. Крім того, вважалося, що чим більше хлопчаків прийде посівати, тим щедрішим буде новий рік.

Що категорично не можна робити 14 січня

Як вже було сказано вище, першим в дім на Старий Новий рік повинен зайти чоловік, а посівати жінкам, дівчатам, дівчатам - категорично заборонено. Зерно, розсипанне по підлозі не можна прибирати до заходу.

Згідно старому повір'ю, за столом не можна пити по одній чарці, треба випити відразу по другій, "до пари", щоб літнє подружжя прожило цей рік разом, а хлопці та дівчата скоріше знайшли собі другу половинку.

Не можна залишати посівальників без нагороди.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств 12:18 «Не вистачає грошей, щоб покупцям решту давати» 11:33 Латки на Куликівського скоро доведеться латати 10:00 У Безіменному відкриють меморіальну дошку на честь Героя Вадима Янчука 09:09 Збирають підписи аби присвоїти звання Героя України (посмертно) солдату-навіднику Анатолію Федорцю 08:08 «Дикі кабани» вибороли «бронзу» у районному етапі зі спортивного орієнтування photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up