Старовинні храми Козятинщини. Частина 5. Пляхова

Старовинні храми Козятинщини. Частина 5. Пляхова
Церква у Пляховій. Сучасний вигляд. Фото Віталія Солодовника
  • Ми продовжуємо цикл публікацій про старовинні церкви Козятинщини.
  • Ми вже писали про храми Блажіївки, Глуховець, Махаринець, Михайлина, Сошанська та Вовчинець.
  • Сьогодні наша розповідь про святиню у Пляховій.
  • Храму вдалося пережити антирелігійний радянський період, але до сьогодні святиня не збереглася.
     

Пляхова - село неподалік Махнівки. У другій половині ХІХ століття землі села належали княгині Олімпії Радзивіл. У Пляховій була її резиденція.

Більшість населення села сповідувала православ'я. У 1860-их роках у Пляховій мешкало 606 православних. Тому у селі діяла православна церква. Вона була дерев’яною і зараховувалася до храмів сьомого класу. Назвали її на честь святої Анни. 

Збудували церкву у XVIII столітті, хоча точна дата невідома. Згідно із “Памятною книгою Київської єпархії” за 1882 рік, храм звели у 1877 році. Але у “Сказаннях про населені пункти Київської губернії” за 1864 рік вже згадується церква у Пляховій. Тож вочевидь святиню збудували раніше 1877 року, хоча вона й не позначена на карті Шуберта.

Відео дня

Приход церкви святої Ганни складався із мешканців Пляхової і хутора Климов. Цей хутір розташовувався за 2 кілометри від Пляхової. Населення складало всього 10 осіб. Належав хутір Петру Петровському. На жаль, точного розташування хутора нам встановити не вдалося, позаяк він не позначений на старовинній карті. Можливо Климов був між Махнівкою та Пляховою.

На рубежі ХІХ-ХХ століть при церкві святої Ганни діяла церковно-приходська школа. У 1882 році там навчалося 20 дітей, 15 із них - хлопчики. Вчителі отримували 50 рублів заробітної плати на рік, а вже на початку ХХ століття ця цифра зросла до 200 рублів. При школі давали квартиру. Вчитель обов'язково мав вміти співати і керувати хором.

На честь кого назвали храм?

Ми вже згадували, що церкву у Пляховій збудували на честь святої Ганни. Для Козятинщини це досить незвична назва храму. У ті часи церкви у нас переважно називали на честь Іоана Богослова чи Пресвятої Богородиці.

У християнській традиції Свята Ганна - покровителька вагітних, прачок та вишивальниць. Це матір Марії, тобто бабуся Ісуса Христа. За легендою, вона довгий час не могла стати матір'ю. Вона прожила зі своїм чоловіком Йоакимом у шлюбі пять десятиліть, але за цей час їй так і не вдалося завагітніти.

Ганна молилася, щоб Бог послав їй дитя. Одного разу під час молитви їй явився Архангел Гавриїл і повідомив, що вона стане матір'ю дочки, яка благословить увесь рід людський. Згодом Ганна народила Діву Марію.

Мощі святої Ганни у 710 році перевезли зі святої землі до Стамбулу. Вони зберігалися  в соборі Святої Софії. Нині це музей. У 1333 році мощі перевезли до Франції.

Церква згоріла

Храм у Пляховій не зберігся до наших днів. І до цього не доклали рук комуністи, адже святині вдалося вціліти у радянські роки. Щоправда, усі цінності та атрибути з неї вилучили.

Пам’ятку дерев’яної архітектури стерла з лиця землі пожежа. Трапилося це у 2002 році.

Займання почалося після недільної служби. Викликали пожежників. Вони почали гасити полум'я, та дерев’яна святиня була настільки охоплена вогнем, що її вже не вдалося врятувати. Церква обвалилася просто на очах рятувальників. Деякі речі всередині храму вціліли, але сама церква згоріла вщент. Так, що відновити споруду вже було не можливо. Пожежа завдала збитків орієнтовно на 20 тисяч гривень. На ті часи це були великі кошти.

Займання сталося через проводку, яка була прокладена по стінах церкви із порушеннями правил пожежної безпеки.

Збудували нову

Через кілька років громада села спільно з настоятелем Михаїлом Валуєвим почала відбудовувати храм. За допомогою меценатів вдалося звести нову церкву. Щоправда, сучасна святиня вже не дерев’яна, а цегляна. Проте стоїть на фундаменті своєї древньої попередниці.

Майже п'ять років пішло на те, щоб на місці знищеного вогнем храму з'явилася нова церква. Перше богослужіння у новозбудованому храмі зачаття Праведної Анни провели дев'ять років тому - у 2011-му. У 2013 році освятили престол храму. Благодійників, які долучилися до відбудови церкви, нагородили.

Читайте також:

Старовинні храми Козятинщини. Частина 4. Вовчинець

Старовинні храми Козятинщини. Частина 3. Сошанське і Михайлин

Старовинні храми Козятинщини. Частина 2. Блажіївка

Старовинні храми Козятинщини. Частина 1. Глухівці і Махаринці

Усі публікації про історію Козятина та району читайте тут

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Тетяна Гуща

    Дякую. Добре написана стаття. Цікава інформація для нашої родини. Старше покоління саме " на рубежі ХІХ-ХХ століть  "  проживало в Пляховій і по службі було безпоседньо пов'язано з цервою зачаття Праведної Анни та церковно-приходською школою . Цей епізод описано у спогадах,  виданих в 2017 році,  Екземпляри книги є в Козятинському краєзнавчому музеї і бібліотеці м. Козятина.  Може і жителям Пляхової буде цікаво мати книгу.

keyboard_arrow_up