«Присвята особлива». Стартував продаж останньої поштової марки цього року від Укрпошти

«Присвята особлива». Стартував продаж останньої поштової марки цього року від Укрпошти
  • В Укрпошті анонсували завершальну поштову марку у 2022 році під назвою «Щедрик. Carol of the Bells».
  • Її присвятили 100-річчю першого виконання легендарного «Щедрика» авторства Миколи Леонтовича на сцені в Карнегі-Холі, що в Нью-Йорку. 

Продаж стартував сьогодні, 23 грудня, у всіх відділеннях Укрпошти та в офіційному інтернет-магазині.

«Присвята поштового випуску особлива — лишень уявіть, саме 100 років тому вперше на сцені в Карнегі-Холі в Нью-Йорку пролунав «Щедрик» авторства Миколи Леонтовича. Нині важко уявити різдвяні свята без цієї пісні — її співають більшістю мов світу, — зазначають у пресслужбі Укрпошти. — Автор випуску — заслужений художник України Миколай Кочубей».

Відео дня

Тираж даної марки склав 200 тисяч примірників.

Номінал кожної марки – W (еквівалент 1,5$, відповідає тарифу на пересилання непріоритетного простого листа наземним транспортом до 50 г до іноземних держав).

Опитування

А ви купуєте марки від Укрпошти?

Легендарний «Щедрик»

«Щедрик» — це українська народна колядка, музику до якої написав український композитор Микола Леонтович на початку ХХ століття.

Уперше «Щедрик» був виконаний хором Київського Університету у 1916 році. Тоді Микола Леонтович, родом із Брацлава, працював у Києві. Він керував хоровими колективами, викладав в Музично-драматичному інституті ім. Миколи Лисенка.

Композитор працював в музичному відділі Київського обласного комітету та у Всеукраїнському комітеті мистецтв та очолив щойно створений державний оркестр. Втім, стверджують, що до першого виконання публічно, Микола Леонтович 10 років вдосконалював твір, який народився на основі ще дохристиянської пісні, що виконувалась навесні.

Під час написання чотирьох нотної мелодії він черпав натхнення в українських народних піснях і мелодіях, які чув у дитинстві на Поділлі, де виріс.

В архівах вінницьких колекціонерів збереглася світлина, де Леонтович делегує хором у Центральному парку Вінниці.

Напередодні святкування нового 1916-го року «Щедрик» вперше була виконана хором Київського музично-драматичного інституту імені М.В. Лисенка. Композиція мала колосальний успіх і буквально прославила свого автора, який однаково не вважав її ідеальною.

У 1921 році в США приїхав український хор Олександра Кошиця, який вперше в Америці виконав відому колядку в «Карнегі-Хол». 

На цьому концерті був присутній відомий американський музикант українського походження Пітер Вільховський, який пізніше написав англомовну версію української колядки «Carol of the Bells». Пісня нагадувала музиканту передзвін дзвіночків, тому саме про них він і написав свої вірші.

«Carol of the Bells» сьогодні є однією із найпопулярніших різдвяних пісень у світі. Пропонуємо послухати перший запис «Щедрика» 1922 року.

Історична драма «Щедрик»

У новому польсько-українському фільмі показана історія трьох різних родин: українців, поляків та євреїв. Їх об’єднало спільне горе — зміна репресивної машини СРСР на каральну систему Третього Рейху.

Співи українського «Щедрика» об’єднали дітей з цих родин. Саме тепло від пісні зігрівало дівчат протягом усього їх життя, навіть у часи страждань та перевиховання

Роль легендарного «Щедрика» Миколи Леонтовича у стрічці символічна — пісня є символом світла, надії, віри у краще. 

Сюжет:

Дія картини відбувається в Івано-Франківську за часів Другої світової війни.

Викладачка співу Софія змушена забрати додому дівчаток, які залишилися без батьків. Їх і свою рідну дочку Ярославу вона оберігає від небезпеки. Ярослава вірить — примирити світ можна чарівною мелодією «Щедрика». Та слова святкової пісні ведуть до світла у суцільному мороці німецького та радянського поневолення.

Закінчення Другої світової війни не принесло довгоочікуваного звільнення. Дівчаток насильно забрали в дитячий будинок. Попри жорстке перевиховання і утиски, віру в прекрасне вони змогли пронести крізь роки. 

Також у фільмі показано, як українці, поляки і євреї, що живуть в одному будинку, об'єднуються, щоб пережити всі потрясіння. 

Прем'єра

Україно-польська історична драма «Щедрик» буде у кіно з 5 січня 2022 року. Пропонуємо вам подивитися офіційний трейлер:

 

Читайте також:

У Козятині комендантську годину на Різдво та Новий рік не скасують

Як Козятин готується до Різдва

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up