Субсидія: кому нараховується автоматично, а кому треба переписувати декларацію

Субсидія: кому нараховується автоматично, а кому треба переписувати декларацію
Марина субсидії ще не переоформляла. Думає, що буде автоматич

Якщо кількість членів сім’ї не змінилася, якщо ваші доході ті самі, що і минулоріч, якщо ви не здійснили покупки на суму більше 50 тисяч гривень, ви не переселенець і не орендар житла — для перерахування субсидії в соцзабез йти не потрібно. Все буде автоматично

Уточнення: Опалювальний період 2019-2020 не за горами. З настанням холодів показники спожитих кубів газу чи кіловат електроенергії на лічильниках (залежно від виду опалення) полізуть вгору. Звісно, це вдарить по кишені. Але не тим, в кого є житлова субсидія. Нагадаємо, вона розраховується на два сезони: неопалювальний (з 1 травня по 30 вересня) та опалювальний сезон (з 1 жовтня по 30 квітня). І щороку споживачі задаються питанням: «Чи потрібно знову йти в соцзабез для нарахування субсидії? Чи відбулись якісь зміни, уточнення чи нововведення?» За роз’ясненням ми звернулися до начальник управління соціальної політики Віталія Вечери. 

За його словами, з 1 жовтня поточного року вводиться абсолютно нова програма, через яку і субсидія, і пільги будуть нараховуватися у вигляді монетизації. Ту програму житлових субсидій, з якою вони працювали в минулому, забирають. Інформацію про монетизацію Віталій Вечера пообіцяв надати пізніше. Наразі нас цікавлять наступні питання.

— Кому треба приходити і чи треба приходити взагалі на переоформлення субсидій? — запитали ми у Віталія Вечери.

Відео дня

— Субсидія рахується автоматично, але Постанова говорить про те, що ті споживачі, які є орендарями житла, ті, які є внутрішньо переміщеними особами —  мають обов'язково приходити і поновлювати свої дані щоразу перед початком опалювального сезону, — каже пан Віталій.

— А пенсіонери?

— Якщо в них вдома не змінилася ситуація від попереднього періоду нарахування субсидії, їм приходити не треба. Мається на увазі кількість членів сім'ї (хтось додався, поїхав, помер). Приходити також не треба людям, у видах доходів яких ті самі зарплати, або ті самі пенсії. Якщо не було продажу чи купівлі чогось більш як на 50 тисяч гривень — приходити не потрібно. Але, якщо з вищеперерахованих ньюансів є хоч один — обов'язково повідомити про ці зміни в управління соцполітики і доведеться по-новому писати декларації. 

— Що буде, якщо людина не попередить про свої зміни?

— Якщо субсидія нараховується, виходячи з інформації за попередній період, а у вас ситуація змінилася, наприклад, збільшилась кількість доходів, то після першого січня будь-яка субсидія перевіряється. І коли наш контрольно-ревізійний відділ знаходить помилку в нарахуванні, здебільшого це купівля авто, чи праця за кордоном, субсидія припиняється, перераховується. І потім людям потрібно буде повертати досить великі кошти.  

Тетяна не може отримати субсидії, бо з податкової не надійшли доходи

— Якщо, наприклад, жінка вийшла з декрету і приступила до роботи? Про це також слід повідомляти в соцзабез?

— Так. Ми це маємо знати. ВІдповідно, робимо запит на державну фіскальну службу і нам нададуть інформацію про зміну доходу. Але ми повинні про це знати. Знову ж таки, щоб потім не потрібно було повертати кошти.

Субсидіяце

Безготівкова допомога для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг і визначається як різниця між розміром плати за житлово-комунальні послуги та обсягом визначеного Урядом обов’язкового відсотка платежу. Відповідно до програми житлових субсидій, держава відшкодовує витрати на оплату користування житлом та комунальних послуг (тепло-, газо-, водопостачання, водовідведення, електроенергії, вивезення побутового сміття та рідких нечистот). Крім того, один раз на рік, для сімей, які використовують для опалення тверде паливо, а для приготування їжі скраплений газ, надається грошова субсидія на їх купівлю (Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива).



 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Іван

    Не приходьте-не приходьте, на весні отримаєте сповіщення повернути всю субсидію за рік, бо працівники субсидій ного відділу просто забудуть виписати якусь дрібничку, ненавмисно, а може і навмисно - і вам скажуть що Ви не щось не зазначили, наприклад, що Ви працюючий пенсіонер, чи ще щось, ви - злочинець, приховали факт "зайвого доходу" і Вам субсидія "нє положєна". І нікого не цікавить, як при пенсії 1500грн, сплатити за комунальне 1800грн.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up