Суха трава в людей непотріб — тваринам та комахам то корм і будівельний матеріал

Суха трава в людей непотріб — тваринам та комахам то корм і будівельний матеріал
  • Ті що спалюють суху траву не задумуються якої шкоди вони наносять природі. Екологи кажуть, природа сама за себе дбає. Якщо для людини суха трава це всього лиш непотріб, то для грунту перегнивша трава органічне добриво гумус.
  • Це те чим живиться рослинний світі. Для тварин і комах суха трава корм і будівельний матеріал.

Підпаливши траву чи її залишки додають екологи в повітря разом з димом підіймаються важкі метали, діоксини, бензопероли та різні канцерогенні сполуки. А азот, який є складовою гумусу при згорянні потрапляє в повітря у вигляді оксидів азоту. Саме від процесу горіння в повітря, а потім в легені людини потрапляють всі ті елементи, які шкодить людям, а найбільше з захворюванням дихальних шляхів таких, як бронхіт чи астма. Висока температура не тільки знищує верхній шар грунту в вогні гинуть комахи та дощові черв’яки які утворюють гумус, гинуть в полум’ї тварини, птиця та їхнє потомство.

На Козятинщині не було такого екологічного лиха, як два роки поспіль були в «Долині нарцисів біля міста Хуст, що на Закарпатті. Там 28 березня цього року місцеві вогнеборці з працівниками заповідника «Долини нарцисів» локалізовували пожежу майже три години. Чиясь необдумана витівка могла коштувати стільки ж як в кінці березня минулого року. Біля «Долини нарцисів» в лісі. Тоді невідомі розвели маленьке багаття, яке не змогли загасити. В підсумку частково постраждала сама долина, десятки гектарів лісу та десятки тисяч звірів птиці.

Не думаючий, чоловік розвів багаття в Чорнобильській зоні де вогнеборці 9-й день не можуть впоратись з горящими лісами. Як повідомили в радіоновинах винуватця підпалу знайшли, він сказав правоохоронцям, що пробував загасити полум’я коли зрозумів, що самому не впоратись втік з місця події.

Відео дня

На Козятинщині, на жаль, паліїв сухої трави не впіймали. Палили не думаючі люди крім трави, очерети, чагарники, лісосмуги. До вашої уваги розповіді наших земляків які знають що відбулося з природою після тих згарищ.

Фермер Сергій Бенедичук.—Серед моїх пайовиків є багато мисливців. які бачили на власні очі як в районі колишнього цукрового заводу постраждали фазани. Самки птиці не покинули гнізда і згоріли сидячи на яйцях заживо.

— Спалили все, що горіло, — сказав лісничий «Сестринівська дача» Василь Сауляк. — Сліди згарищ сухої трави від Сестринівки до Непедівки і від Сестринівки в сторону Махаринець. Порахувати збитки на сьогоднішній день складно. Природі нанесено великої шкоди. Я вже говорив — поки в нашій державі будуть мізерні штрафи за знищення природи ситуація не покращиться. Щоб 170 гривень штрафу не за підпал давали, а 1700 за одного згорілого зайця чи птицю. Мабуть, це було б більше справедливо. В траві згоріло багато зайченят, їжаків і птиці різних видів.

— Спалювання сухої трави чи їх залишків наносить великої шкоди навколишньому середовищу, — розповідає колишній голова товариства мисливців та рибалок Володимир Зайчик. — Коли суха трава має утилізуватися природним шляхом — згнити перетворившись на гумус її не думаючі люди спалюють. Спалюючи суху траву, вони думають, що на місці згарища виросте якась екзотика. Не виросте. Щоб утворився в грунті сантиметр гумусу треба чекати до ста років. Вогнище не шкодує нікого і нічого. У вогні гине рослинність, тварини, комахи та птиця. Лише в цьому році в вогні заживо згоріли самки перепела, фазани, куропаток.Зменшилася через підпали трави популяція зайців

— Вже більше місяця в середньому по сім разів на день ми їдемо тушити суху траву, —  кажуть МНСники. — Якщо добавити рятівників Глуховець, Махнівки та Самгородка то на Козятинщині 28 викликів щоденно.

Читайте ще:

На козятинському міському кладовищі палять дерева
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Іван Мельник

    якби хоч одного 《розумного ґазду》кинули у той вогонь то  більше ніхто і не займався тою дурницею ,бо штрафами не поможе.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up