Сумна статистика сказу в районі: вже виявили 23 випадки. Серед хворих і коти, і собаки, і худоба

Сумна статистика сказу в районі: вже виявили 23 випадки. Серед  хворих і коти, і собаки, і худоба
  • Епізоотична ситуація щодо сказу на території Козятинського району залишається неблагополучною.

За інформацією начальник відділу безпечностіь харчових продуктів та ветеринарної медицини Козятинського районного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Геннадія Мельничука, в 2020 році на території Козятинського району виявлено 23 випадки сказу:

  • с. Рубанка – 1 випадок сказу собаки,
  • с. Вовчинець - 1 випадок сказу лисиці, 
  • с. Козятин - 1 випадок сказу лисиці,
  • с. Пиковець – 1 випадок сказу собаки,
  • с. Махаринці – 1 випадок сказу собаки,
  • с.Самгородок – 1 випадок сказу собаки,
  • с. Пустоха - 1 випадок сказу лисиці,
  • с. Йосипівка – 1 випадок сказу собаки,
  • с. Широка Гребля – 1 випадок сказу кота,
  • с. Тернівка – 1 випадок сказу ВРХ,
  • с. Юрівка – 9 випадків сказу ВРХ ,
  • с. Вівсяники – 2 випадків сказу котів,
  • с. Збараж – 1 випадок сказу кота,
  • с. Молотківці – 1 випадок сказу ВРХ.

По видах тварин: сказ лисиць – 3 випадки, собак – 5, котів – 4, ВРХ – 11. Із хворими на сказ тваринами контакт мали 30 людей.

Нагадаємо:

Відео дня

— Виникненню випадків сказу сприяє перевищення норм популяції лисів на території району, яка має становити 0.5-1 лисиця на 1000 га угідь. Наразі по даним голови Козятинської РО УТМР щільність популяції лисів на території району становить 3-3,5 лисиці на 1000 га угідь. Також було відмічено про значну кількість на території Козятинського району бродячих собак та диких звірів, що створює загрозу виникнення сказу серед тварин та людей, — зазначає Геннадій Мельничук.

За його словами, стабільно сталою залишається кількість випадків покусів людей тваринами. Є випадки , коли після нанесення покусу безпритульна тварина не обстежується , так як неможливо встановити її місце знаходження.

Основним джерелом інфекції є хижаки дикої фауни, в першу чергу, червона лисиця. Причиною такого стану є ріст її популяції в природі, і це веде приближення ареалу існування лисиць до помешкань людини, що в свою чергу становить епідемічну загрозу для людей.

— За умови інтенсивної епізоотії серед тварин, існує значний ризик інфікування збудником сказу людей. За 7 місяців 2020 року в районі звернулися за антирабічною допомогою 67 осіб, з них покусано 41, ослинено - 24, в т.ч. покусано бродячими собаками 5 осіб, бродячими котами – 4 особи. 3а аналогічний період 2019 року по допомогу звернулась 37 осіб, — каже Геннадій Мельничук.

Всього в 2020 році призначено щеплення проти сказу 41 особі, що становить 61 відсотки від числа осіб, які звернулися за антирабічною допомогою, в 2019 році відповідно 12 чоловік ( 32 %).

Основні заходи у профілактиці сказу, це :

  • проведення профілактичних щеплень проти сказу собак та котів;
  • щорічна реєстрація та упорядковане утримання собак та котів;
  • відстріл диких м’ясоїдних тварин, особливо лисиць, а також бродячих собак та котів .

Тож, враховуючи епізоотичну ситуацію по сказу, особливо те, що в липні та серпні захворіло 11 голів ВРХ, з метою збереження поголів’я від захворювання на сказ, власникам тварин рекомендується наступне:

  • Проведення профілактичних щеплень ВРХ, ДРХ та коней можна провести у випадку закупки за кошти громадян вакцини «Рабістар» виробництва ТОВ «Укрветпромпостач» м.Бровари, Київська область. Для вирішення організаційних питань закупівлі та проведення вакцинації необхідно звернутися до органів місцевого самоврядування та ветеринарного спеціаліста, який здійснює обслуговування населеного пункту.
  • Жителям району про кожний випадок укусу людей та свійських тварин дикими хижаками, бродячими чи домашніми собаками або котами, а також при підозрювані у захворюванні тварин на сказ необхідно негайно повідомляти ветеринарного спеціаліста, що обслуговує населений пункт та негайно ізолювати таких тварин.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up