Сусід сусіду друг і ворог

Сусід сусіду друг і ворог

Чиновники, не розібравшись, визначають винуватця

Нещодавно в управлінні житлово-комунального господарства Козятинської міської ради мене зобов’язали зрізати гілки горіха. Ніби вони нависають над дахом сараю мого сусіда. А послужила такому попередженню скарга в міську раду від сусідки Ніни Касьян. Міські чиновники створили відповідну комісію, яка, прибувши за вказаною адресою, прямо з дороги визначила, хто в цій ситуації правий, а хто винуватий.

У приписі йшлося, що до 10.12. 2018 треба провести обрізку гілля. Якщо не виконаю забов’язань, то буде штраф - від 340 до 1360 грн.

Взагалі, якщо скликається відповідна комісія, то першочергове її завдання провести слідчі дії та встановити справедливість між конфліктуючими сторонами. Скласти адмінпротокол, з яким повинні ознайомитись учасників спору, а при необхідності викликати обидві сторони на засідання комісії і там вручити їм припис.

Відео дня

Забігаючи наперед, скажу, що комісія мала як справедливий орган сказати сусідці, аби навела лад на своїй земельній ділянці, а тоді скаржитися можна.

Тепер про сам припис. Мало того, що я ні до гілок, ні до самого горіха ніякого стосунку не маю, так як не є господарем згаданої земельної ділянки. Тоді до чого зобов'язують власника земельної ділянки?

Читаю по тексту:

“З метою недопущення затіненості в приміщеннях та будинках забороняється розташовувати насадження від межі сусідньої ділянки дерев ближче ніж 3 метри”. Ключові слова в цьому тлумаченні “затінення в приміщеннях та будинках”.

Тобто законодавець в п.5.23.3 виходив з того, що може бути ситуація, коли будинок сусіда знаходиться ближче від межі, ніж 3 метри. У статті 103 Земельного кодексу України йдеться, що власники земельних ділянок повинні обирати такі способи використання земельних ділянок, щоб завдати найменші незручності сусіду. Тут ключові слова “використання земельної ділянки”. Тобто, садити дерево не можна ближче, ніж за 3 метри до межі. Коли попередній господар посадив горіха за 2 метри до межі, то між нормальними сусідами повинні бути рівноцінні домовленості. А  чоловік сусідки прийшов з пропозицією, що згаданий горіх гілками торкається даху його сараю. Йому запропонували зрізати всі гілки, які заважають. Він скористався такою домовленістю. Рік за роком виріс його горіх і закрив частину мого городу. Ходили вони обоє з дружиною збирати горіхи на моєму городі, що тут поганого, якщо твоє, забирай. От тільки в минулому році за власної ініціативи сусід позрізав великі гілки, які перетинали межу. Підрізав так, що горіх приболів і взагалі не дав плодів. Ось тут і жаба задавила? В усіх горіхи є, а в них немає.

Сам горіх зараз нічого не затіняє. І будинок від горіха більше 10 метрів. Тільки чомусь скаржниця забула, що її дерева ростуть біля самої межі і гостюють гіллям на сусідній земельній ділянці. Забула, що її чоловік поставив туалет навпроти вікна сусідської кімнати. І невже він не бачив, що ставить туалет в метрі з хвостиком від льоху, де зберігається городина та продукти харчування?

Мені байдуже, де ростуть їхні дерева. Мені вони не заважають. Мені байдуже, де  поставили туалет. Я в льоху зробив додаткову ізоляцію. І вони можуть ходити до вітру, де їм зручно. Не бігти ж людям по нужді в кінець городу. Добре, як є запас трусів, а як немає, що тоді робити? Треба ж мати совість, сусіди все-таки.

Василь, мешканець міста

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Новини Козятищини на нашому Телеграм-каналі: https://telegram.me/RIA_kazatin_bot

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
12:00 Масований удар 29 березня: ППО знищила 84 ракети і дрони з 99, якими атакувала рф photo_camera 11:13 Як відбувається відкликання міського голови за народною ініціативою 10:10 Найкращий сонцезахисний крем для обличчя з SPF 50: як правильно вибрати (Новини компаній) 09:49 Цей день в історії, 29 березня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 08:37 Ворог вночі атакував Вінниччину. Є влучання в приватний будинок 19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up