Свято Купала через карантин пройде в режимі онлайн

Свято Купала через карантин пройде в режимі онлайн

З шостого на сьоме липня в Україні відзначатимуть одне з християнських, та чотирьох головних свят сонячного календаря Івана Купала. Купала стародавнє свято, прийшло воно до нас ще з язичницьких часів. Символізує зв’язок людини з природою і перехід до літнього циклу. Якщо за повір’ям до цього часу сонце було в фазі весняного бога Ярила, то після свята переходило в фазу Купала. Наші пращури до християнського періоду велику роль приділяли богу Сонця і Івана Купала пов’язували з цим небесним світилом.

Довгий час святкування відбувалося, у день літнього сонцестояння 21 червня. Тоді святкували в ніч з 22 на 23 червня коли Сонце було в самому зеніті. Вважалося і досі вважається, що саме цей період є найкращим часом, щоб продовжувати рід, новими барвами в цей час квітне природа, зерном наливається врожай. Тому саме на Івана Купала приділялася велика увага ритуалам, обрядам і традиціям.

Тепер івана Купала ми святкуємо за григоріанським календарем і припадає воно в цьому році в ніч на вівторок 7 липня. Саме ця ніч вважається магічною. Якщо вірити повір’ю, зацвітає папороть. Також за повір’ям, хто знайде цвіт папороті — в того збудуться всі мрії та відкриваються такому усі таємниці земного життя.

Більшість традицій на Івана Купала пов’язані із продовженням роду, тому хорошою прикметою було знайти свою другу половину в ніч перед святом Купала в Ярилів день. По іншому Ярилів День називали — Днем любові.

Відео дня

На Івана Купала палять багаття, як розваги водять хороводи, дівчата плетуть віночки, які потім пускають на воду. Коли багаття догорає молоді пари, взявшись за руки, перестрибують його. Коли під час такого стрибка руки розходились вважалося, що почуття пари нещирі.

Плетіння віночків пов’язане з уособленням вшанування землі. Дівчата плетуть віночки, щоб за повір’ям древніх, заплести свою долю. Куди попливе віночок, з тої сторони й чоловік буде. А як потоне віночок — значить дівчина лишалася на виданні ще найменше на рік

Разом з тим на Купала не можна було сваритися. Великим гріхом було коли на це свято сварилися з близькими людьми, Недопустимо, комусь в цей день заздрити чи бажати зла.

Нагадаємо, торік в Козятині було вогняне Купала на Талимонівці: випускниця обпекла руку та трагічне Івана Купала: на Вінниччині потонули четверо людей
Нагадаємо також про народний фоторепортаж гуляння у Журбинцях на Івана Купала
Бережіть себе, читайте про Правила, які допоможуть безпечно відсвяткувати Івана Купала.

Цього року, через світову пандемію коронавірусу, всі масові гуляння та заходи заборонили.
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим 21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств 12:18 «Не вистачає грошей, щоб покупцям решту давати» 11:33 Латки на Куликівського скоро доведеться латати 10:00 У Безіменному відкриють меморіальну дошку на честь Героя Вадима Янчука 09:09 Збирають підписи аби присвоїти звання Героя України (посмертно) солдату-навіднику Анатолію Федорцю 08:08 «Дикі кабани» вибороли «бронзу» у районному етапі зі спортивного орієнтування photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up