Свято Купала на річці Гнилоп’ять. Як то було

Свято Купала на річці Гнилоп’ять. Як то було

Народні гуляння. Івана Купала за традицією відзначається в ніч з 6 на 7 липня. Це свято прийшло до нас з давніх часів і довгий час вважалося містичним та ритуальним. Одним з головних звичаїв свята є стрибки через багаття та гуляння біля води. Ми вам розповімо, як проходили святкування в сосновому борі на березі Гнилоп’яті села Медведівки

Коли ми спустилися від траси в долину, в поле нашого зору потрапила спецтехніка — пожежна автівка рятувальної служби, надсучасний чотириколісний медичної допомоги та іномарка стражів порядку. Останні деякі автівки на виїзд зупиняли і нагадували водіям, що у них є пасок безпеки.

Ближче до сцени розмістилася виїзна кухня з готовими стравами та холодними напоями. На пагорбах сосняка, постеливши ковдри, розмістилися медведівчани та гості Махнівської сільської громади. Між річкою та лісочком з концертною програмою виступали артисти.

Відео дня

Відкрив свято народний гурт «Калина» піснею «В ніч на Івана, в ніч на Купала».

.— Свято Купала прийшло до нас з далеких часів. Так само, як гра на старовинних інструментах, воно нагадує нам про невичерпні джерела історичного походження нашого народу, тож послухайте пісню «Моя Україно рідна» у виконанні переможця Міжнародного онлайн-конкурсу в Єгипті Олени Свояк, — анонсувала ведуча концертної програми Каріна Коломійчук. До речі, Каріна — також вокалістка і учасниця концерту, тож під час її виступу на сцені ведучими були поетеса та композитор Антоніна Петрушкевич, солістка «Калини» Світлана Матвійчук та солістка ансамблю «Яворина» Олена Полло.

Наймолодші учасники свята, танцювальний ансамбль «Капитошки» подарували присутнім танець «Сонячний промінчик». Після їх виступу ведуча запросила на сцену голову громади Павла Кузьмінського, начальника відділу освіти, культури та спорту Інну Коліжук та головного спеціаліст того ж відділу Ольгу Наровецьку.

Сільський голова привітав тих, хто був присутній на святі, і тих, що з поважних причин залишилися вдома. Подякував організаторам заходу і селянам, які прийшли на нього.

— Це перше свято, яке ми святкуємо всією громадою після карантину. Тому бажаю всім в першу чергу мати міцне здоров’я, достатку в родинах та сімейного затишку, — казав Павло Кузьмінський.

Після доброго привітання сільського голови купальською піснею продовжили концертну програму вокальний ансамбль «Розмай».

Махнівська земля багата на таланти, артистів є стільки, що вистачило б не на один концерт. «Калина» Центру дозвілля з солістами Антоніною Петрушкевич, Людмилою Косаринською, Світланою Матвійчук; Олександр Бонюк з танцювальним колективом «Юність»; «Журавочка» територіального центру, Олена Свояк, Анастасія Приймачук та багато інших. Виступали співочі колективи сіл Перемоги, Юрівки, Безіменної, Куманівки та гумористи тих же населенних пунктів.

Вокальний гурт «Криниченька» Безіменна, «Юрівчанка» з Юрівки, «Мрія» Перемога, солісти будинків культури Іван Ясюк Поличенці, Людмила Гижа, Катерина Симоненко, Анна Кожухівська з Куманівки, Юлія Фурдига, Єлизавета Власюк Садове дебютували на Махнівській сцені.

 

Крім пісенно-гумористичного шоу, артисти-сценаристи підготували виставу про Бабу Ягу, Чорта, молодят Галю та Іванка і водяного з русалками. Вистава святкуючим дуже сподобалась. Тільки як не старалися Світлана з Оленою зіграти негативних персонажів, на сцені люди бачили вродливих українок.

Артисти змінювали одні одних на сцені, а дівчатка після виступу йшли і кидали у річку віночки. За повір’ям, чий віночок не попливе, та заміж в тому році не вийде. Віночки кидали 14–15-літні дівчатка. Коли їм буде трохи більше років, то неодмінно попливуть їхні віночки.

У хлопців свої види на свято. Вони під віночки на воді пірнали. Деякі були такі вправні, що винирювали з вінком на голові.

Вичерпавши порядок денний концертної програми, організатори стали проводити

конкурси спочатку для дітей, а потім для дорослих. В перетягуванні канату перемогли молодші атлети. В перетягуванні канату в дітей нічия через перевищену кількість учасників. Цікавим був конкурс під назвою «Вгадай милого по його вухах». Яким вмінням володіли жінки — не дуже зрозуміло, але всі вони вибрали своїх коханих. В конкурсі на швидкість через трубочку випити склянку пива в чоловіків переміг досвід, а у жінок з солодкими напоями Наташа з Інною, які вправились із завданням одночасно. Так за конкурсами звечоріло і святкуючі підійшли ще до однієї традиції купальського свята — стрибків через багаття. Коли полум’я догоряло, туди підійшли рятівники Махнівського пожежного загону. Тож молодь була в безпеці.

Організатори висловили велику подяку сільському голові за допомогу та директору і старості Безіменної за підвіз артистів і мешканців громади.

Як пройшла "Купальська ніч" у Вівсяниках
Свято до дня міста та Івана Купала біля училища. Як то було?
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (4)
  • Татьяна Татьяна

    Молодці!!!
  • Альоша Капніст

    Через дюрочку пиво пили уровень свадебных дроздыкив
  • Татьяна Пашковская

    Дякуємо за організацію свята у Махнівській громаді!
  • Юрий Дячук

    Які всі піднесені та гарні! Аж на серці тепло! Організаторам окрема подяка.

keyboard_arrow_up