Сюрприз у газовій платіжці: будемо платити за техобслуговування

Сюрприз у газовій платіжці: будемо платити за техобслуговування
Працівники газової контори укладають договір з мешканкою Кордишівки, Валентиною Кесарчук

Гроші. У «Вінницягаз» почали укладати договори про технічне обслуговування споживачів блакитного палива. Для чого це робиться та чи будуть від’єднувати від газопостачання, якщо не укласти такої угоди?

Бригада чоловіків у сірій формі ходять від будинку до будинку і розповідають людям про нову постанову: «Тепер до платіжки за газ та його транспортування додалась нова стаття – Технічне обслуговування». 

– У вас котел чи плита? – запитує газовик у жительки Кордишівки Валентини Шаблій.  

– Лише плита та конвектор. Але конвектором не користуємося, – відповідає жінка.
– Ми підписуємо договір на обслуговування. На рік вам доведеться платити 170 гривень. У випадку аварійної ситуації, наша бригада приїздить та усуває несправності згідно з договором.
Селянка Валентина Шаблій погоджується підписати договір. Втім, їй досі не зрозуміло, як формували тариф на обслуговування, звідки брали ці цифри. Ще одна мешканка села Олександра Панасюк не розуміє, за що має платити гроші.

Відео дня

– У мене котел та газова плита. За все життя не пам'ятаю, щоб траплялась аварійна ситуація. Раніше це все було безкоштовним, а зараз люди багатшими стали, чи як? – скаржиться пані Панасюк
Працівник газової служби розповів, що ціни мали бути у кілька разів вищими. Втім, тарифи переглянули. З цим питанням ми звернулися до «Вінницягаз».

– У кожному будинку ціна різна. Залежно від наявного газового обладнання, протяжності газопроводу та обсягу робіт. У кожному випадку потрібно рахувати. У будь-якому разі ціни цілком доступні, – пояснила прес-секретарка «Вінницягаз» Лариса Логіна.

 

Тарифи стануть сюрпризом 

Працівники газової служби пояснили, що ті, у кого є котел та плита – платитимуть на рік від 100 до 350 гривень. У багатоквартирних будинках та ОСББ – цін ще немає. Проте від них же ми почули, що обслуговування, приміром, 350 квартир – обходитиметься у 10 тис. грн. Далі ця сума буде розподілятися між мешканцями будинків. Чим більше квартир та поверхів у будинку, тим вища ціна.
Керівники козятинських ОСББ про новий договір технічного обслуговування нічого не знають.
– У нас шість квартир, невеликий будинок. Усі лічильники знаходяться всередині. До нас ніхто з газової служби не приходив, а я ще нікуди не ходила і не цікавилась, що це за нові договори, – розповідає керівниця ОСББ Ірина Власник. – До будинку приходили різні люди, мешканці їх вигнали. Люди не знають, чи це все законно. У нас якщо були аварійні ситуації, ми телефонували на 104 і нам все ремонтували, а після виписували квитанції.
Інший керівник ОСББ Анатолій Поварчук ще місяць тому намагався дізнатися, скільки коштує укладання договору про технічне обслуговування. Проте у газовій службі йому так нічого і не сказали.
– Поки це вирішується, ніхто нічого не знає. Раніше вони ходили по будинку і безкоштовно робили перевірку лічильника, тепер ні. За обслуговування газового обладнання, що знаходиться на території будинку, а це труби – буде платити кооператив. Я підписав папірець, що ознайомлений із таким договором. Що далі буде і скільки доведеться платити – ми не знаємо. Це як сюрприз, не чекали, а ось вам.
 

Укладати чи ні?


У селах району почали укладати договір про технічне обслуговування. Почали із Кордишівки. До кінця року планують укласти із усім районом. Оплачувати послугу техобслуговування можна у відділеннях банку або через відділення «Укрпошти».
За роз'ясненням ми звернулися до «Вінницягаз». 

– З нового року за стан внутрішньо газових мереж відповідають власники будинків та квартир. Вони можуть самостійно обрати собі підрядника. До цього часу газові мережі «Вінницягаз» утримувала у належному стані за власні кошти. Після прийняття низки законодавчих актів і змін – така послуга стала платною. Цього року лише ми починаємо укладати договори. Тому навіть, якщо людина не уклала договір, ми не будемо від’єднувати її від газопостачання. Але якщо трапиться аварійна ситуація, ми змушені будемо припинити постачання газу до будинку, і людина повинна буде укласти договір, щоб і надалі користуватися газом, – пояснює прес-секретарка Лариса Логіна. 
У «Вінницягаз» просять не зволікати, мовляв, це питання особливого значення для власників будинку, місцевої влади та для районних газових мереж.  

– «Вінницягаз» має необхідні дозвільні документи, досвід та матеріально-технічну базу для виконання таких робіт, готова їх виконати на договірних засадах. У питанні укладення договорів зацікавлені особи можуть звертатися до відділень та дільниць «Вінницягаз» на місцях, – додає Логіна.
Леся Кесарчук

Читайте ще:
Якою буде ціна на газ для населення в серпні
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (5)
  • Анна Скворцова

    Вот и понижение цены на газ...ахренеть
  • Valentina Shaidovska

    Ви уявляєте скільки нашкребуть з українців коштів. Це ж просто кошмар. Буцімто зняли з ціни газу, а тут давай за облслуговування, яке майже не проводиться.
  • Николай Есипенко

    Я так і не зрозумів,  яку конкретно послугу буде оплачувати сторона користувача?  А якщо я не бажаю,  тому що вважаю підрядника не досвідченим чи не професійним?  Я маю право на таку думку?
  • Наталья Яковец-Швец

    Це ще +до коефіцієнта? Зашибісь.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:16 Військові, які розстріляли поліцейських на Вінниччині, перевозили 100 гранат та 25 тисяч патронів play_circle_filled 17:25 Під час бою отримав поранення несумісне з життям: минає рік, як загинув Герой Владислав Сохинчук 15:35 «Нехай наші «пташки» допоможуть ефективніше нищити ворога на Донецькому напрямку» 14:13 Знову дощі та сильний вітер: завтра Україну накриє активний циклон із півдня play_circle_filled Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 12:55 Козятинчанам безкоштовно обмінювали поліетиленові пакети на модні «екоторбинки» play_circle_filled 11:19 Дошку пам’яті загиблих Героїв будуть добудовувати 10:14 На Козятинщині зростає захворюваність на кашлюк. Вже захворіло сім дітей 10:05 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 09:44 Створили цех запаювання продуктових пакетів, копіюючи технології з інтернету 09:20 Козятинська ЦРЛ отримала дві тонни допомоги. Це крупи, борошно, олія для харчоблоку 07:56 Вітер повалив дерева. В Козятинській громаді теж photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up