Такої кількості служб поліції ще не бачили махаринецькі поля

Такої кількості служб поліції ще не бачили махаринецькі поля
Голова села на дальньому плані спілкується з правоохоронцем.
  • Якої тільки служби поліції не було на полі біля «дороги Бачинського» в Махаринцях у неділю, 20 вересня. На цьому полі місцевий фермер Сергій Бенедичук засіяв земельні наділи селян насінням соняшника. Тепер коли врожай ще толком не дозрів, за нього розпочалася битва, в яку втягнули поліцію.

У кінці першої декади вересня вже була спроба рейдерського захоплення врожаю цього поля миколаївськими гастролерами. Тоді комбайнери агрофірми «Лада 205», що базується с. Терехове Бердичівського району, під натиском пайовиків відмовились збирати крадене зерно. Але за час своєї роботи «Махаринецькому агро» вони нанесли збитків на 200 тисяч гривень, на що, за словами директора підприємства Сергія Бенедичука, був складений акт представником Вінницького департаменту.

У третю неділю вересня тобто, 20 числа, фермер, маючи ухвалу суду збір врожаю пайовиків «Махаринецького агро» і ділянки, де був обмін з аграрною фірмою «Сігнет центр», мав проводити вже сам Бенедичук.

Справа в тому, що на одному полі були і паї селян, які входили і оброблялися різними фірмами. Щоб не було ситуації коли, наприклад, серед кукурудзяного поля 2 гектари засіяв інший фермер соняшником чи соєю. Тож фермери документально оформили акт обміну ділянками. На законних підставах вони засівали земельні наділи, які раніше були в іншої аграрної фірми. Люди самі вирішили кому вони довіряють обробляти їхні паї, а аграрії домовились про обмін земельних ділянок.  

Відео дня

 Тільки не так сталося, як гадалося. Спочатку представники поліції в центрі села заблокували вихід комбайнам фермера на поле. Після вивчення документів земельних ділянок і декількох телефонних перемовин стражі порядку дозволили машинам зернозбору виїхати в поле. Весь цей процес, за словами очевидців, «контролювався звідкість згори». Щоби прийняти рішення правоохоронці відходили в сторону й кудись телефонували. Після телефонних перемовин комбайнам дозволили взяти курс до соняхів.

На полі заступник слідчого управління Олександр Білий, Сергій Бенедичук та комбайнер накреслили дві ділянки загальною площею 20 га з 92 засіяних. Це тих 20 гектарів, паїв які значаться в фірмі «Махаринецьке агро». На.ділянці, які пайовики  формально віддали Бенедичуку, але по них досі немає рішення суду щодо розриву партнерських відносин з компанією «Санагросід» через те, що Санагросідівці Панкратій Іванов та Лисяний не розрахувалися з пайовиками та згаданої ділянки обміну з фірмою «Сігнетр центр» представники поліції збирати врожай Бенедичуку відмовили.

Коли залізні коні креслили на соняшниковому лані геометричні фігури, туди приїхала сільський голова Наталія Василюк. Вийшовши з автівки, вона запитала правоохоронців: «І навіщо я вам знадобилося?» 

– З «Сігнетом» у Сергія є договір обміну земельними ділянками. Засівав поле, розкидав добрива він сам, що є то є, – сказала вона.

Що відбувається на полі, не змогли спочатку зрозуміти самі пайовики. 

– Йде ціленаправлене знищення середнього аграрного бізнесу. «Махаринецьке агро» яке добре стоїть на плаву треба комусь довести до банкрутства. Щоби, не дати фермеру зібрати врожай щоби він не мав можливості розрахуватися з пайовиками і не міг засіятись на наступний рік. – кажуть селяни, які трохи знайомі з аграрним бізнесом, – І шкода, що участь у цьому безладі бере реформована поліція. Інакше чим пояснити, що на махаринецькому полі керівництво Козятинської поліції, спецзагін із Вінниці, слідчі обласного управління та поліція діалогу. Деякі пайовики навіть здивувалися, що така поліція є.

В заступника слідчого управління ми запитали, яку місію він виконує на махаринецькому полі. 

– Попереджаю злочин, – сказав він.

– І хто тут з присутніх ймовірний злочинець?, – запитуємо 

– Злочинець тут невідома особа

Ще щось запитувати в поліцейських, які були в полі, не було сенсу. Усі вони були виконавцями чийогось наказу.

Сам фермер про події, що відбулися 20 вересня, сказав наступне: «Пам’ятаєте, що було 9 числа, нас не пускали на поле? Ми показали свої документи, бандити з рейдерами показували якійсь інші документи. Ми показали дійсні документи, але наші документи їх не влаштовують, починають говорити, що треба дочекатися завтра, післязавтра і.т.д. Організувати комбайни, машини для вивозу зерна — це нелегка справа. А вони затягують. Це ж врожай, у нього є свої сроки. Ми обмолотили тільки дві ділянки, за які вони вже нічого не можуть сказати. Дозволили змолотити тільки до 20 гектарів. Це дозволено було для того, щоби сказати «ми ні причому, що його – він зібрав». А ті ділянки, які знаходяться в Сестринівці, які ми можемо молотити, на які в мене є всі документи і на пряму заключені з моїм підприємством, не дають молотити.

— А яка причина відмови вам у зборі врожаю? 

— Причина проста — я маю домовлятися з бандитами. Бандити вийшли на великих чиновників, а ті чиновники нам диктують умови. З ким мені домовлятись? Це те саме, коли я прийду на ваш город, який ви обмінялися із сусідом. Так само я не можу молотити ділянку, якою обмінявся із «Сігнет центром». За логікою правоохоронців, якщо то ділянка «Сігнету», то я маю право зібрати кукурудзу, яку посіяв «Сігнет центр» на колишній моїй ділянці. Правоохоронці розуміють, що збирати кукурудзу на ділянці обміну я не буду, а от мені чим не привід заборонити. Повне безправ’я, повне свавілля в нашій самій прогнивший системі яка у нас є, – сказав фермер.

 

По темі:

На соняшниковому полі від «ніжних дотиків» поліцейських падали жінки

«Якщо Бенедичука сьогодні не звільнять – поїдемо в облдержадміністрацію»
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
12:55 Козятинчанам безкоштовно обмінювали поліетиленові пакети на модні «екоторбинки» play_circle_filled 11:19 Дошку пам’яті загиблих Героїв будуть добудовувати 10:14 На Козятинщині зростає захворюваність на кашлюк. Вже захворіло сім дітей 10:05 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 09:44 Створили цех запаювання продуктових пакетів, копіюючи технології з інтернету. 09:20 Козятинська ЦРЛ отримала дві тонни допомоги. Це крупи, борошно, олія для харчоблоку 07:56 Вітер повалив дерева. В Козятинській громаді теж photo_camera 17:01 Вчитель Козятинського опорного ліцею Богдан Пічкур увійшов у дванадцятку кращих учителів України 16:28 Дружині загиблого Героя Віктора Кравчука вручили орден «За мужність» ІІІ ступеня 15:35 На регіональному фестивалі колотухи було на що подивитися, що показати 14:01 «Одужую після надскладної операції, готуюсь до хімії» 13:50 Благодійний фонд Миколи Філонова допомагає організовувати харчування в школах Вінниччини (пресслужба БФ)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up