Тарифи, пенсії та нові правила. Що змінюється у жовтні?

Тарифи, пенсії та нові правила. Що змінюється у жовтні?

Новації. Другий місяць осені багатий на нововведення. Людям поважного віку встановили щомісячні доплати до пенсії. Уряд вирішив змінити тарифи на електроенергію для населення. А ще за 10 днів спливає термін, коли юридичним особам потрібно подати дані про своїх власників. Бо інакше буде штраф

У жовтні пенсіонерам, у віці 75−80 років, почнуть додатково виплачувати до 400 грн щомісяця. Тим, кому виповнилося 80 років, вже виплачують 500 грн доплати до пенсії щомісяця. Йдеться про ту категорію пенсіонерів, які мають відповідний страховий стаж (20 років для жінок і 25 років для чоловіків).

У цьому місяці почали діяти нові тарифи на електроенергію для населення. Якщо ваше споживання складає до 250 кВт на місяць, то будете платити 1,44 грн за кіловат-годину. Якщо ж обсяги споживання перевищують 250 кВт, то тоді ціна — 1,68 грн за кіловат. При цьому пільгова ціна не діятиме на перші 250 кіловат/годин. Це затверджує постанова уряду №589 від 11 серпня.

Ціна на газ для населення також залишається незмінною, завдяки базовому річному тарифу. Його з 1 травня автоматично отримали всі, якщо не обрали інший тариф. Зокрема, для побутових споживачів «Вінницягаз збуту» діє ціна по 7,99 грн за куб газу. І такі розцінки будуть до 30 квітня 2022 року.

Відео дня

Ціни на опалення і гарячу воду протягом цієї зими зростати не будуть. Такої згоди дійшли «Нафтогаз», уряд та Асоціація міст України.

Раніше очікувалося, що в жовтні тарифи на тепло зростуть, в середньому, на 40%. Причина такого зростання — теплокомуненерго мають купувати газ для виробництва тепла за ринковими цінами, а на європейських ринках вартість блакитного палива сягнула майже 30 грн за кубометр, в перерахунку на нашу валюту.

Щоб компенсувати втрати від непідвищення тарифів, держава пообіцяла дотації містам, безперебійну поставку газу протягом опалювального сезону. А ще місцевим 

бюджетам, у 2022 році, будуть залишати на 4% більше з податку на доходи фізосіб та 13,44% акцизу з пального, передає урядовий портал.

З 1 жовтня Україна повністю перейшла на електронні лікарняні. Оформлення всіх листків непрацездатності буде винятково з внесенням даних до електронної системи охорони здоров’я. Про це повідомив голова комітету Верховної Ради з питань здоров’я, меддопомоги і медичного страхування Михайло Радуцький.  Всі сервіси електронного формату мають на меті спрощення роботи лікарів. І на перспективу вони мають полегшити роботу. Але наразі цей сервіс не зовсім відпрацьований.

Ще з 1 жовтня програма забезпечення інсулінами увійшла до переліку «Доступних ліків». Тобто, ці ліки можна буде отримати в аптеках безкоштовно або з доплатою за наявності електронного рецепта від лікаря, зазначили у МОЗ.

Валерій ЧУДНОВСЬКИЙ

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Володимир Загоруйко

    До електронних лікарняних ще треба бумажне підтвердження.

keyboard_arrow_up