Тарифи, субсидії, карантин. Що зміниться у травні?

Тарифи, субсидії, карантин. Що зміниться у травні?
  • Останній місяць весни небагатий на новації. Деякі з них почнуть працювати з першої хвилини 1 травня. Розповідаємо, які тарифи піднімуть, що зміниться в субсидіях, кому виплатять надбавки за бюджетні кошти та скільки буде в нас вихідних.

Тарифи

З 1 травня для українців встановлять річні тарифи на газ. Побутові споживачі їх отримають автоматично, без додаткового звернення. Оплата буде як і раніше, помісячною, до 25 числа.

Нацкомісія держрегулювання комунальних послуг схвалила, що базові річні тарифи заборонено підвищувати, але можна зменшувати. Газопостачальники встановили річні ціни від 7,8 до 13,5 гривень за куб. Зокрема, «Вінницягаз збут» буде продавати газ по 7,99 грн/м3.

При цьому споживачі, як і раніше, можуть змінювати свого газопостачальника і обирати інші тарифні пакети. Річні тарифи експерти називають «страховкою від сезонних коливань».

Відео дня

Станом на зараз немає такої ясності з тарифом на електроенергію. Під кінець 2020-го уряд скасував пільговий тариф 90 копійок за 1 кВт та встановили ціну — 1,68 грн за кіловат на місяць

Дія єдиного тарифу на світло завершується 1 травня. Однак джерела порталу «Главком» стверджують, що на засіданні уряду, 21 квітня, схвалили рішення про продовження дії такого тарифу ще на два місяці — в травні і червні. Офіційних підтверджень цьому на сайті уряду, Міненерго наразі немає.

Решта тарифів — опалення і гаряче водопостачання, холодна вода, вивіз сміття тощо — для вінничан в травні залишиться на попередньому рівні.

Субсидії

Наступного місяця почнуть перепризначати субсидії на літній період. Раніше це робили без додаткового звернення. Тепер — тільки після подання нового пакету документів.

Відвідувачів просять дотримуватись усіх протиепідемічних рекомендацій: мати захисну маску, дотримуватись соціальної дистанції, не приходити до «Прозорого офісу», якщо занедужали.

І це не єдина новина про субсидії. Кабмін 14 квітня затвердив проект змін до Порядку призначення субсидій. Посадовці хочуть встановити нові правила, якими нібито «підвищують адресність субсидії». Проектом постанови пропонується:

У Міністерстві соцполітики вважають, що такі зміни посилять контроль, аби субсидії отримували ті люди, які справді їх потребують. 

Заступник міністра соцполітики Віталій Музиченко розповідав, що в окремих випадках, людина оформивши субсидію, купує валюти більш ніж на мільйон гривень, або два чи три автомобілі.

— Це окремі випадки, можливо, десяті частки відсотків. Але якщо ми говоримо про те, що субсидії це адресна допомога, то держава має правильно регулювати її надання і забезпечити її отримання саме тим, хто цього потребує, — розповів чиновник.

Варто зауважити, що станом на зараз, всіх цих змін немає в постанові уряду №848.

Виплати і надбавки 

У травні, з нагоди Дня пам’яті та примирення, ветерани, учасники бойових дій отримають щорічні разові виплати. 

— У Вінницькій області, станом на 1 квітня, на обліку в держреєстрі перебуває 43 тисячі 217 ветеранів війни та 101 людина з числа жертв нацистських переслідувань, які мають право на отримання щорічної разової грошової допомоги, — зазначив голова Вінницької ОДА Сергій Борзов.

Виплати нарахують автоматично — на карткові рахунки і поштові відділення, де ці люди отримують інші види державної допомоги.

Валерій Чудновський

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
12:55 Козятинчанам безкоштовно обмінювали поліетиленові пакети на модні «екоторбинки» play_circle_filled 11:19 Дошку пам’яті загиблих Героїв будуть добудовувати 10:14 На Козятинщині зростає захворюваність на кашлюк. Вже захворіло сім дітей 10:05 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 09:44 Створили цех запаювання продуктових пакетів, копіюючи технології з інтернету. 09:20 Козятинська ЦРЛ отримала дві тонни допомоги. Це крупи, борошно, олія для харчоблоку 07:56 Вітер повалив дерева. В Козятинській громаді теж photo_camera 17:01 Вчитель Козятинського опорного ліцею Богдан Пічкур увійшов у дванадцятку кращих учителів України 16:28 Дружині загиблого Героя Віктора Кравчука вручили орден «За мужність» ІІІ ступеня 15:35 На регіональному фестивалі колотухи було на що подивитися, що показати 14:01 «Одужую після надскладної операції, готуюсь до хімії»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up