Техогляд газових труб у багатоповерхівках стане платним

Техогляд газових труб у багатоповерхівках стане платним
Фото ілюстративне, з сайту ПАТ «Вінницягаз»
  • Газовики розказали козятинчанам  про зміни у законодавстві.
  • Зокрема про те, що труби в багатоповерхівках — тепер у відповідальності управителів будинків, ОСББ.
  • А «Вінницягаз» робитиме ремонти внутрішньобудинкових мереж за гроші жителів будинку. Утім, ще не зрозуміло, за яку ціну.

У понеділок, 6 травня, пройшла нарада щодо газових мереж. На ній були присутні 22 голови діючих ОСББ, представники від п’яти будинків, де наразі створюється об’єднання співвласників, представники Хмільницького відділення ПАТ «Вінницягаз».

Головне питання на нараді — про розмежування газових мереж, що запроваджує закон України «Про житлово-комунальні послуги».

Газовики більше не повинні обслуговувати мережі у багатоповерхівках. Про це повідомив старший майстер Козятинської дільниці Хмільницького відділення ПАТ «Вінницягаз» Мамчур О.В.

Відео дня

«Власник будівлі, її балансоутримувач чи орендар має самостійно забезпечити утримання системи газопостачання. Тепер згідно із чинним законодавством саме він відповідає за технічний стан, безпечне користування газопроводом, газовими приладами, димовими і вентиляційними каналами.

Проте це не означає, що технічне обслуговування відмінено. Просто його тепер будуть проводити платно і за бажанням власників. Бо хоч власники і самостійно відповідають за стан свого багатоквартирного будинку та експлуатацію газових мереж, проте, звичайно, достатня кваліфікація, щоб їх обслуговувати, навряд чи в них є», — передають слова представника газовиків на сайті міськради.

Тож газовики пропонують укладати з ними договори на обслуговування мереж у будинках. А саме — акти розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін.

Де межа відповідальності?

Як правило, газовики відповідають за трубу до засувки, а після неї починається зона відповідальності мешканців. І фарбувати газову трубу, яка оперізує будинок по периметру, повинні саме власники будинку. У тих будинках, де встановлені загальнобудинкові вузли обліку газу, лінія розмежування розміщена на першому зварному стику за лічильником.

Скільки коштують послуги газовиків

У «Вінницягаз» не надали відповіді на це питання. Сказали, що витік газу з мережі ліквідують безкоштовно. Але технічне обстеження, поточний ремонт — платний. Яка конкретна сума? Ще ведуться точні обрахунки.

Але на питанні щодо розмежування дискусія загострилася і сторони не дійшли того компромісу, який би задовольнив і газовиків, і ОСББ. Домовилися провести нараду ще раз, про що, як обіцяли чиновники, повідомлять на сайті Козятинської міської ради, у розділі ОСББ.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Підписуйтесь на канал у інстаграмі: https://www.instagram.com/ria_kazatin_ria/

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up