Темрява, сміття і бездоріжжя. Про проблеми «посьолка»

Темрява, сміття і бездоріжжя. Про проблеми «посьолка»
  • У темну пору доби на «посьолку» темно.
  • Ліхтарі тут лише на двох вулицях.
  • Сміття вивозять раз на тиждень, а дороги не у найкращому стані.
  • Мешканці цього мікрорайону написали відкритого листа на ім’я міського голови і зібрали підписи.
  • Чого просять люди і що каже про це влада?
     

До редакції газети «RIA» звернувся козятинчанин В’ячеслав. Теща чоловіка мешкає на вулиці Баженова, що у східній частині міста. У народі цей мікрорайон відомий як «посьолок».

Чоловік розповів, що у цій частині міста є кілька проблем.

— Немає світла не на одній вулиці, а на всіх, — каже В’ячеслав. — Уже років, певно, з десять. Як зняли старі стовпи, міняв РЕС дерев’яні на бетонні, от зняли ці ліхтарі. Там на Івана Франка ліхтарі є, але немає лампочок. А на прилеглих вулицях немає взагалі.

Відео дня

За словами гостя редакції, навіть на вулиці Франка ліхтарі світять не скрізь. А її у цьому мікрорайоні можна назвати центральною, бо вулиця заасфальтована і нею їздить автобус.

Баків на «посьолку» немає

Вивіз сміття — ще одна проблема мешканців «посьолка». Машина до них приїжджає лише раз на тиждень — щовівторка. Баки, куди б можна було скидати відходи, не стоять. А платять за вивіз сміття люди так само, що й ті, хто мешкає у центрі.

— Тут баки стоять, людина у зручний для себе час прийшла, викинула сміття, — продовжує В’ячеслав. — Ми платимо стільки ж з душі. «Чисте місто» каже, є люди, що платять, є, що не платять — то вже питання інші. Машина приїжджає раз. Навіть сьогодні ми поставили пакети, собаки їх порвали. Поки приїхала машина, о котрій там вона, може о 10, може об 11. Людина йде на 8 на роботу, чи на 9, вона виставляє сміття на вулиці. Вони прїжджають і, звісно, не будуть збирати (сміття, яке порозносили собаки — авт.). Таке вже було неодноразово.

Крім того, мешканці скаржаться на жахливий стан доріг.

— У селах є набагато кращі дороги, ніж там, — каже В’ячеслав. — Ще коли був мером Михайло Висоцький, тоді він трішки там підлатав, підсипав. З тих пір вулиця Джерельна — там взагалі тихий жах.

Джерельна, яка раніше звалася Кірова, дійсно не у найкращому стані. Якщо на тій частині вулиці, що ближче до «круга», колись було підсипане каміння і там ходити зручніше, то на тій частині Джерельної, що на посьолку, болото.

Що просять люди

Гість нашої редакції вирішив підняти питання щодо проблем мешканців «посьолка». Чоловік написав відкритого листа до міського голови від мешканців вулиць Франка, Джерельної, Української, Лесі Українки, Трудової, Баженова, Менделєєва, Крилова, Гагаріна. Зібрав підписи людей. Копію залишив і нам.

У листі коротко написано про усі три проблеми.

Під листом підписалося 55 мешканців.

— У магазині збирали підписи, — каже В’ячеслав. — Прізвища деякі не хотіли писати, деякі не хотіли вказувати адресу. Я не знаю, чому. Може, залякані, чи просто не хочуть мати стосунки з владою.

«Навіщо його двічі на тиждень вивозити?»

Проте думку тих, хто підписався під листом, поділяють не всі мешканці цього мікрорайону. Ми пішли на «посьолок» минулого вівторка, 21 січня. На Івана Франка зустріли жінку, яка мешкає на цій вулиці. Вона саме чекала автобуса. Наша співрозмовниця відмовилася представитися, але сказала, що на її вулиці світло працює.

— Горить, буває, що перестає, то потім ремонтують, а так воно ж горить, — каже жінка. — Нехай десь немає, але біля магазину є, на кутку. До кінця вулиці теж світиться, нехай через один, але світиться. А провулки я не знаю.

Щодо того, що сміття вивозять раз на тиждень, то наша співрозмовниця не проти. Її це влаштовує. Хоча й каже, що було б добре, якби поставили контейнер.

— Навіщо його двічі на тиждень вивозити?! У нас нехай яка сім’я велика, але все одно. Ми сьогодні вже не давали сміття. Минулого вівторка ми дали, а цей раз малесенький пакетик. Для чого я буду його нести? А так я поклала його, зараз холодно. Дуже рідко собаки роздирають. Колись було таке, що чи машина зламалася, чи може щось було, що було колись таке, — підсумувала жінка.

На тій же вулиці ми зустріли Володимира Кучинського. Чоловік сказав, що ліхтар біля магазину працює справно, але той, що на стику вулиці і провулка Лісового не світить зовсім.

За словами нашого співрозмовника, цей ліхтар не працює

— Чи всі ліхтарі працюють, чи ні, я вам сказати не можу, — каже чоловік. — А сміття у нас щовівторка вивозять.

На інших вулицях ситуація значно гірша. До прикладу, вулиця Лесі Українки. Тут суцільне болото. А ліхтарів немає зовсім. Є лише стовпи електропередач.

Така сама картина і на Мендєлєєва — болото, ліхтарів немає.

Проте один ми таки знайшли без лампочки. Хоча то не ліхтар, а швидше металевий залишок від нього ще з радянських часів.

Подібний можна побачити у другій серії мультика «Ну, постривай!», де Вовк йшов за Зайцем у сквері.

На жаль, на проблемних вулицях «посьолка» ми не зустріли нікого з мешканців.

Людям готові піти назустріч

За коментарем ми звернулися до начальника Управління житлово-комунального господарства Євгенія Малащука у п’ятницю, 24 січня. За його словами, про «посьолок» не забули і поступово проблеми цього мікрорайону вирішують.

— Більше 700 тисяч ми витратили на капітальний ремонт на вулиці Матросова аж до останньої хати, — каже Євгеній Малащук. — Засвітили вздовж лісу повністю всю вулицю. Це з тих вулиць, що навіть не у центрі, а на околиці. Потім поточний ремонт асфальтування. Біля магазину завжди була велика калюжа, там була дорога на перехресті розбита. Там був смітник. Смітник прибрали, все заасфальтували. Вулиці, які вторинні, у нас навіть у центрі міста не асфальтуються.

Що стосується грейдерування прилеглих вулиць, то його будуть проводити лише у тому випадку, якщо на це виділять кошти і лише там, де це справді потрібно.

— Грейдерування буде планове, — каже Євгеній Малащук. — Але поки у нас ще немає погодженння вулиць комісією і сесією. Тому що вулиць багато, а грейдерувати всі ми не зможемо. Якусь частину найгірших вулиць ми відгрейдуємо. Лісовий ми також підсипали і рівняли.

Що стосується вивозу сміття, то навіть у приватному секторі в центрі міста воно графікове. У цьому мікрорайоні вже поставили контейнер для збору пластикових відходів. А ось питання про баки для твердих побутових відходів готові підняти і піти назустріч мешканцям «посьолка». Але тут багато чого залежатиме від них самих.

— Я готовий поїхати туди і зібрати навіть весь «посьолок». Нехай мені скажуть, де поставити і ми будемо рухатись. У чому проблема? Для того, щоб збирати баки, у нас їздить великий МАЗ. Йому треба доступ. Цей доступ має бути вздовж центральних вулиць. І вздовж центральних вулиць в принципі такого місця, де поставити бак, немає. Хто з людей погодиться, щоб ми під його парканом, так само, як ми зробили у центрі міста, поставили бак вздовж тротуару? — пояснює начальник ЖКГ.

Якщо мешканці на це погодяться, із цього мікрорайону готові зробити пілотний проект. Погодити схему розташування баків і закупити необхідну їх кількість.

Про проблему з освітленням у ЖКГ теж знають. За словами Євгенія Малащука, на вулиці Івана Франка ліхтарі старі. Відбувається замикання і від цього лампочки часто перегорають. Цю проблему обговорювали з депутатським корпусом протягом минулого року. Тож вирішили на цій вулиці замінити старі ліхтарі на сучасні LED.

— Уже були сформовані угоди і зроблена заявка по точці. Думаю, два дні, і ми їх поміняємо. Якщо буде все добре і буде підтримка нашого депутатського корпусу з фінансування, ми подумаємо стосовно того, щоб по одному-два ліхтарі встановити на прилеглих вулицях. У нас в планах є і ми обговорювали це на комісії ЖКГ, що було б непогано хоча б по одному ліхтарю на центр вулиці поставити. Але це вже буде наступний бюджетний рік, — підсумував Малащук.

Повторно ми відвідали цей мікрорайон у вівторок, 28 січня. На Івана Франка замінили усі ліхтарі на сучасні LED.

Вулиця Франка, тиждень тому

►Той самий ліхтар у вівторок, 28 січня

 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up