Тетяна Єрмолаєва розповідає про переваги, недоліки та труднощі у створенні ОСББ

Тетяна Єрмолаєва розповідає про переваги, недоліки та труднощі у створенні ОСББ
Тетяна Єрмолаєва разом з Євгенієм Лукашуком. Громадська діячка допомагає чоловікові створити ОСББ у багатоповерхівці на вулиці Героїв Майдану, 33

Інша якість життя. Тетяна Єрмолаєва - одна з тих людей, яка допомагає створювати ОСББ. Жінка впевнена, що ця форма управління будинком є найкращою, бо дозволяє людям контролювати, на що витрачають гроші у будинку. При тому, саме такі об’єднання можуть отримати «знижку» на ремонт багатоповерхівки від влади

За даними міськради, станом на 1 січня 2019-го, тільки в 43 з 225 багатоповерхівок Козятина утворені ОСББ — об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. У об’єднаннях, на відміну від ЖКГ, самі жителі контролюють, скільки та на що витрачають кошти в їхньому домі.

Але люди не поспішають об’єднуватися, бо не всі хочуть брати на себе таку відповідальність. І, зазвичай, переконує мешканців Тетяна Єрмолаєва — громадська діячка, яка допомагає створювати ОСББ. Поговорили з нею про особливості процесу та дізналися про недоліки і переваги цієї форми управління будинком.

Колективна допомога

Відео дня

— Як давно ви підтримуєте ОСББ?

— Уже три роки. Після виходу Закону «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Ми зіткнулися з тим, що відбулися суттєві зміни. Зокрема, розділили окремо поняття «приватна власність на квартиру» і «місця загального користування». Сходові майданчики, підвали, дахи, сушечні, все це разом — місця загального користування. І ще законом зняли навантаження, коли при переході до ОСББ потрібно було зробити капітальний ремонт будинку.

— Яким чином ви допомагаєте робити нові об’єднання?

— Зазвичай мені телефонують з будинку і запрошують на перші збори. Іду я і кілька діючих голів ОСББ. Ми розказуємо доступною мовою про те, як ми живемо і чого ми досягли, які потрібні документи.

Ініціативну групу намагаємося створити, даємо їй дорожню карту. Далі призначаються установчі збори. Я контролюю порядок їх проведення, голосування та протокол. Статути готуються. Усе підписується і починається реєстрація. Усіх попереджаю про те, що це непросто. І в жартівливій формі майбутнім головам кажу: «Ти даєш підписку на рік про невиїзд. Бо рік ти не маєш права ані помінятися, ані піти».

— Після реєстрації юридичної особи ви теж якісь консультації проводите?

— Так. Якщо потрібна якась консультація, скажімо, бухгалтера, я можу домовитись. Якщо треба, наприклад, звернутися в РЕМ, я з ними разом їду. Якщо у когось якась проблема, ми збираємося голів 6-8 разом і думаємо, як допомогти.

Ремонт будинків зі знижкою

— Скільком будинкам ви вже допомогли?

— Напевно, близько 30, не менше.

— Як ви оцінюєте програми підтримки ОСББ від міської ради?

— Позитивно. Основна — програма підтримки при створенні ОСББ. Є формула, за якою залежно від року здачі будинку в експлуатацію, метражів і квартплати дається одноразова допомога. Це дуже гарний старт. Є програма підтримки енергоефективності. Якщо будинок бере «теплий кредит», міськрада відшкодовує 30% тіла кредиту. Є така сама програма при капітальному ремонті будинку. Теж 30% відшкодовує міська влада. Програми є, але сказати, що вони всі діючі, то ні. Бо з енергоефективності ми чекаємо коштів з осені.

— Які будинки наразі перебувають у процесі створення ОСББ?

— Будинок на вулиці Героїв Майдану № 13, 15–17, 18, 33, Склярова, 1, Винниченка, 33, 43. І це далеко не весь перелік.

— Чого не вистачає місту для покращення життя ОСББ?

— Хотілося б, щоб було більше людей, які займаються ремонтними роботами, мережею, дахом тощо. Бо буває в будинку немає нікого, хто готовий, наприклад, побілити під’їзд, і треба шукати підрядника. У нас ця ніша зайнята не в повній мірі.

Змінюється свідомість людей

— Які переваги ОСББ над іншими формами управління?

— Крім об’єднання співвласників, ще існують дві форми: самоорганізація та управлінська компанія. Але при ОСББ жителі будинку контролюють свої кошти. Кожне ОСББ має свій рахунок. Туди надходить квартирна плата. Якщо порівнювати з управлінською компанією, то вона вимагає обслуговування величезного персоналу. Це — працівники, бухгалтери, інженери тощо. Їм всім нараховується зарплата. А в ОСББ таких витрат немає. Є багато голів, які не беруть заробітної плати взагалі. Деякі самі займаються бухгалтерією.

— А недоліки є?

— Я недоліків не бачу. Якщо обраний голова ОСББ, тоді які недоліки можуть бути? Єдине, з чим можуть виникнути проблеми, так це з пошуком вузьких спеціалістів, які будуть робити ремонтні роботи.

— Що мотивує співвласників об’єднуватися?

— Як правило, в кожному будинку вже є людина, яка має активну життєву позицію. У один момент вона вирішує, що не хоче так жити. Якщо є один хтось такий, то інші підтягуються. Свідомість людей трохи змінилася. Вони вимагають іншої якості життя. Саме в цьому полягає наша місія.

— Що б ви могли порадити тим, хто вагається: створювати їм ОСББ, чи ні?

— Якщо ти вагаєшся, запитай себе, чи ти хочеш так жити. Якщо хочеш щось змінити, почни з себе. Бо ти зачинив двері, відсторонився, але твої діти гуляють на подвір’ї, у них немає гойдалки, а в бабці немає лавочки, на яку сісти. Ніхто не прийде піднімати якість вашого життя. Нікому ваше не цікавіше, ніж вам.

Довідка

Звернутися за допомогою до Тетяни Єрмолаєвої можна за телефонами: (063) 77 45 446 або (097) 79 62 400. Або завітати в офіс, який знаходиться за адресою - вул. Пилипа Орлика, 10 (І поверх, перший кабінет у коридорі ліворуч).

Олена Удвуд

Читайте також про:

 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Підписуйтесь на канал у інстаграмі ria_kazatin_ria https://www.instagram.com/ria_kazatin_ria/

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств 12:18 «Не вистачає грошей, щоб покупцям решту давати» 11:33 Латки на Куликівського скоро доведеться латати Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 10:00 У Безіменному відкриють меморіальну дошку на честь Героя Вадима Янчука 09:09 Збирають підписи аби присвоїти звання Героя України (посмертно) солдату-навіднику Анатолію Федорцю 08:08 «Дикі кабани» вибороли «бронзу» у районному етапі зі спортивного орієнтування photo_camera 19:16 Військові, які розстріляли поліцейських на Вінниччині, перевозили 100 гранат та 25 тисяч патронів play_circle_filled 17:25 Під час бою отримав поранення несумісне з життям: минає рік, як загинув Герой Владислав Сохинчук 15:35 «Нехай наші «пташки» допоможуть ефективніше нищити ворога на Донецькому напрямку»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up