Тетяна Якимова-Корж повертає козятинчан у дитинство

Тетяна Якимова-Корж повертає козятинчан у дитинство
  • Козятинська земля надзвичайно багата на творчих людей, які роблять цей світ прекрасним.
  • Одна з таких — Тетяна Якимова-Корж.
  • Жінка виготовляє текстильні ляльки, схожі на янголят.
  • Кожна така іграшка має унікальний образ, який продумує сама майстриня.

Рік тому Тетяна Якимова-Корж захопилася текстильними ляльками. Перебуваючи в гостях у знайомої, вона побачила ляльку-тільду. Іграшка настільки їй сподобалася, що жінка вирішила й собі спробувати створити ляльку з тканини. Освоїти нове хобі Тетяні допоміг карантин — з’явилося більше часу і вона взялася до роботи.

Щоб навчитися виготовляти текстильну ляльку, довелося проштудіювати інтернет, бо треба було не лише зрозуміти техніку, а й придбати матеріали. Вони, до речі, обійшлися в копійочку, бо звичайна тканина зі старого простирадла для такої роботи не підійде. Треба спеціальна тканина, яку можна замовити лише через інтернет.

Відео дня

Перша лялька з’явилася на світ у березні 2020-го. Перша партія іграшок отримала жартівливу назву «Мотя», яку підкинула знайома Тетяни Якимової-Корж. Знайомим так прийшлися до душі ці іграшки, що вони стали замовляти їх у майстрині.

Деякі з ляльок мають живих прототипів. Наприклад, є лялька, яку замовили на подарунок для козятинчанки Лідії Зарічної. Лялькова міні-версія схожа з пані Лідією, як дві краплі води.

Виготовити таку іграшку — титанічна праця. Бо майстриня не лише робить сам каркас ляльки, а й вдягає її. Образ Тетяна продумує до найменших дрібниць. Кожна маленька красуня має як одяг, так і взуття з аксесуарами. Усе це наша землячка шиє на звичайній швейній машинці.

Усі ляльки різні. Одна схожа на янголя, що спустилося зі своєї пухкої хмаринки, щоб нарвати у полі ромашок.

Інша — на француженку, що, вбравшись у берет і пальто, вийшла прогулятися до Ейфелевої вежі.

Вражає те, з якою майстерністю вони зроблені, до найдрібніших деталей. Обличчя — це не просто плаский круг з пришитими ротом і очима, як це зазвичай буває у ляльок з тканини. Воно рельєфне. Тут і ніс, і вилиці, й очі, обрамлені густими й довгими віями.

Тільце під одягом теж зроблене до найменших деталей.

Це вже не вперше ми знайомимо читачів із творчістю Тетяни Якимової-Корж. Кілька місяців тому ми вже писали про цю талановиту жінку. Цього разу у нас з’явилася нагода ще раз розповісти про майстриню, адже в Музеї історії міста відкрилася перша в її житті персональна виставка.

— Коли ви починали цим займатися, чи думали, що колись у вас буде власна виставка? — запитуємо Тетяну.

— Ні, якщо чесно, — відповідає вона. — Я ще тиждень тому навіть не уявляла. Хотілося більше показати, але не було що, бо їх розбирають. Вони в мене довго не стоять. А це я місяць як, так вийшло, що з роботи мене скоротили, і я зробила, треба ж чимось вдома займатися.

Виставку під назвою «Всі ми діти» приурочили до Міжнародного дня захисту дітей, тож і відкриття відбулося у вівторок, 1 червня. Привітати майстриню і помилуватися її роботами завітали учні 8-А класу школи № 2, художниці Тетяна Куліш і Леся Панасюк, а також бібліотекарі Наталія Кесарчук і Наталія Горецька.

— Цю виставку було трохи складно створити, тому що більшість ляльок тільки вийшли з під рук і одразу йдуть в світ. Але пані Тетяна піднатужилася, кілька ночей не доспала і сьогодні перед вами ви бачите 15 неймовірних, красивих, чарівних лялечок, — каже директор Музею історії міста Лілія Макаревич. Вона розповіла гостям заходу про Тетяну Якимову-Корж.

Більшість ляльок, представлених на виставці — дівчатка. І лише один між ними — хлопчик. Це — одна з перших ляльок, які виготовила Тетяна Якимова-Корж.

А одну з красунь, вбрану у стильні джинсові штани й кепку, майстриня завершила у ніч перед відкриттям виставки.

Тетяна надзвичайно полюбляє різні види рукоділля ще з дитинства — вона і викладала картини стразами, і вишивала. Жінка каже, що це перейшло до неї від батька.

— Він вмів все, — розповідає Тетяна Якимова-Корж. — Те, що стосується чоловічої роботи. Побудований наш будинок все до цеглинки його руками. Він в останні роки працював в депо, звідти пішов на пенсію. В нього в депо бігають хлопці, якусь деталь шукають, він в ремонтному цеху був, то казали: «Нема деталі — йдіть до Кулібіна». Дали йому такий позивний. Він був в депо Кулібін (Іван Кулібін — механік-винахідник — авт.). І всі знали, що цей Кулібін зараз стане за станок і зробить того, чого немає. Навіть роблячи ці ляльки, часто згадую його настанови, як він казав: «Не спіши, поміряй. Нащо ж ти будеш переробляти».

Помилуватися роботами Тетяни Якимової-Корж можете і ви. Для цього достатньо завітати до Музею історії міста, що розташований на вулиці Грушевського, 15. Працює у будні дні з 9 до 18. Вхід вільний. Виставка діятиме до 1 липня.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Люда Коломиец

    Шедеврально...
  • Ольга Рыбачук

    Дуже кропітка праця і надзвичайно гарні творіння!!!Супер.
  • Читач11

    Гарні роботи. Обов'язково треба подивитися.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up