Тіло зниклого строковика з 48 арсеналу знайшли у козятинській Водокачці

Тіло зниклого строковика з 48 арсеналу знайшли у козятинській Водокачці
  • Через карантин звільненого в запас військового Артура Тронца мали передати особисто батькам. 
  • Однак, у військовій частини цього не зробили, і з 7 квітня хлопець значився як зниклий безвісті. 
  • Його тіло знайшли сьогодні, 13 квітня, у ставку в Козятині.
  • Обставини загибелі з’ясовуються.
     

Строковиків, яких відправляють в запас під час карантину, мають передавати з військової частини батькам. Однак, військові не передали 21-річного Артура Тронця, який відзначав «дембеля» з товаришем. З 7 квітня він значився як безвісти зниклий, проте незабаром повідомила — солдата знайшли вже мертвим.

— Поліцейські 8 квітня знайшли речі хлопця на березі ставу в Козятині — мобільний телефон і кепку. На жаль, 13 квітня його вже неживого дістали з водойми. Попередня причина смерті хлопця — утоплення. Зовнішніх ознак насильницької смерті на тілі виявлено не було, — розказала речниця обласного главку Анна Олійник.

Відео дня

Зник дорогою додому

Ще до того, як поліція оприлюднила інформацію про розшук молодика, про його зникнення розказував громадський активіст Віталій Павловський. Він у своєму Фейсбуку написав, що за інструкцією від Міністерства оборони звільнених в запас військовослужбовців під час карантину мають передавати з військової частини батькам. Тобто, «з рук в руки».

А під кінець допису звертався до командира військової частини А1119 Миколи Батюка з питанням: «Чи дочекаються батьки сина-військовослужбовця з вашої частини?» Журналісту Павловський розказав подробиці зникнення хлопця.

— Двоє бійців пішли у звільнення з військової частини у Калинівці. За інсайдерською інформацією, вони відсвяткували цю подію. У тому числі й з алкоголем, — каже активіст.

Батьки строковика не знали, що їхня дитина має раніше повернутися зі служби. А коли про це дізналися, то стали дзвонити до військової частини, бо хлопця вдома немає.

— Матері бійця повідомили, що «боєць покинув військову частину, чекайте, скоро має бути вдома». Через певний час, не дочекавшись сина, мати забила тривогу. Коли почали з’ясовувати у іншого службовця, з яким він покинув частину, де його товариш, то він сказав — «я віддав його батькам». Мати сказала, що сина ніхто не привіз, подала заяву в поліцію про зникнення сина і оголосили розшук, — каже Віталій.

За інформацією Павловського, поліцейські знайшли речі зниклого військового — телефон та кепку — на березі ставка в Козятині. Була підозра, що хлопець втопився, тому на місці працювали водолази ДСНС.

Пізніше інформацію про пошуки тіла у ставку в Козятині підтвердив речник обласних рятувальників Олександр Кутовий. А у обласній Нацполіції підтверджували, що військовослужбовець з Калинівки зник дорогою додому.

У частині не коментують

Коли нам було відомо про зникнення Артура Тронца, ми зверталися до командира військової частини А1119 Миколи Батюка, аби той підтвердив чи спростував таку інформацію. Однак керівник навіть не вислухав питання журналіста.

— Дивіться, я ніякої інформації підтверджувати не буду, бо моя інформація не є гласною. Як посадова особа я не маю права давати вам ніякі інтерв'ю. На це дозволу в мене немає, — сказав військовослужбовець, попрощався і кинув слухавку.

Нині, коли відомо про трагедію, ми намагалися запитати у Миколи Батюка, чи справді демобілізованого бійця мали передати батькам? І якщо так, то чому цього не відбулося? Але командрир військової частини не відповідав на наші дзвінки.

Слідство триває

Солдата з 48 арсеналу шукали рідні та близькі. Його мати Ярослава Тронц просила допомогти в пошуках сина, бо «поліція не займається цією справою».
«Його віз додому контрактник Сергій Цимбалюк, житель Козятина. Після чого ніхто мого сина не бачив, ця людина останньою його бачила. Він плутається в тому, що говорить слідству та батькам, — пише жінка в своєму Фейсбуку. — Конкретної інформації поліція не надає, та майже не займається цією справою. Власними силами ми з жителями села Флоріанівка два дні самі розшукували мого сина» (cutt.ly/HtNA7iz).

Так що зараз робить поліція? Речниця обласного главку Анна Олійник розказала, що кримінальне провадження у справі загибелі Артура Тронця досі відкрите.

— Кримінальне провадження розслідується за статтею 115 Кримінального кодексу (умисне вбивство) з приміткою «Нещасний випадок», призначено судово-медичну експертизу, яка визначить остаточну причину смерті. Слідчі визначають маршрут, яким йшов молодик, встановлюють коло осіб, з якими він контактував — всі вони будуть допитані, та встановлені обставини його загибелі. Висловлюємо співчуття родині загиблого. Ми сподівалися, що знайдемо хлопця живим.

Порядок звільнення в запас

Строковики, які відслужили встановлені терміни, будуть звільнені в запас вчасно. Їхня демобілізація триватиме протягом квітня-червня 2020 року. 

Міністерство оборони опублікувало наказ, в якому прописали, що командири військових частин мають забезпечити організоване звільнення в запас військовослужбовців строкової служби (cutt.ly/atNSf10).

У Вінницькому обласному військкоматі нам підтвердили, що доставка з військових частин справді відбувається.

— Ми такої інструкції не отримували. Але, наскільки мені відомо, командири частин організовують довезення строковиків, оскільки через карантин в області припинилося автобусне сполучення. Чи передають батькам, або відвозять додому службовим транспортом — це визначають в кожній окремій військовій частині, — відповів телефоном працівник військкомату.

Прес-офіцер військової частини 3028 Микола Коваль зазначив, що в них передають строковиків особисто батькам.

— А якщо військовослужбовці з інших областей, то, як правило, їхні батьки доручають комусь одному приїхати і забрати всіх строковиків, — каже Коваль.

Ще через коронавірус та карантин змінили строки призову, який цього року відбудеться у травні-липні та жовтні-грудні.

Валерій Чудновський
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up