ТОП-6 змін за цей рік

ТОП-6 змін за цей рік
  • Рік, що минає, був важким і повним подій.
  • Що принесе нам прийдешній, поки невідомо, та ми вже знаємо, який результат цього року.
  • Підводимо підсумки, що найбільше змінилося у нашому місті за ці 12 місяців

Закриття книгарні

Єдина книгарня нашого міста відійшла в історію. Магазин, що проіснував у Козятині понад пів століття, довелося зачинити на початку січня 2020 року. Звістка про це засмутила козятинчан та тих, хто виріс у нашому місті. Адже для багатьох цей магазин — спогади про дитинство. Хоча коли ми готували до випуску публікацію про закриття книгарні, не очікували, що новина так зацікавить читачів. Та й самі власники магазину були налаштовані скептично, коли ми до них звернулися і сказали, що хочемо про це написати, мовляв, «хіба це не новина?!»

Книгарня була на першому поверсі невеликої багатоповерхівки. До речі, перший поверх цього будинку проектували спеціально з таким розрахунком, що тут буде саме книжковий магазин — висока стеля, великі вікна.

Відео дня

У радянські часи це був магазин № 4 Вінницького облкниготоргу. Його відкрили у 1957 році. Коли розпався Радянський Союз, директор та працівники магазину отримали ваучери і створили на його основі колективне підприємство «Авеста». Проте вивіску «Книги» поки не зняли. У приміщенні провели ремонт — замінили вікна та двері. Що тут буде замість книжкового магазину — побачимо згодом.

Ремонт у Будинку культури

Зазнав змін колишній кінотеатр «Мир», що нині функціонує як Міський будинок культури. Ще у березні 2019 тут завершили ремонт глядацької зали. Встановили нові крісла, відремонтували сцену, оздобили стіни.

У 2020-му роботи з реконструкції продовжилися. Відремонтували за фойє. Коли місто пішло на карантин через коронавірус, у Міському будинку культури почала кипіти робота. Напередодні Дня міста ремонт завершився. Тепер фойє будинку культури не впізнати. Замість старих пошарпаних стін — сучасна зала, яку можна використовувати як виставкову. Залишилося замінити старі сходи при вході.

Без Дня міста

Щороку на день народження Козятина влаштовуються гучні гуляння, які тривають впродовж кількох днів. А у вихідні організовують концерти, куди запрошують як козятинські колективи, так і відомих на всю Україну виконавців. Через пандемію коронавірусу цьогоріч у місті не було святкових заходів до Дня міста. Натомість ми були змушені вперше святкувати у новому форматі — онлайн. Відділ культури та туризму підготував концерт, який заздалегідь записали у пустому залі Міського будинку культури.

День міста — не єдине онлайн-свято. У такому ж форматі був День Незалежності. Єдине масове гуляння з початку введення карантину — День захисника України. Спеціально до цього свята запросили оркестр Центру військово-музичного мистецтва Повітряних сил Збройних сил України.

Білоцерківський міст

Автомобільний міст через залізницю, який козятинчани називають Білоцерківським, був однією з найбільших проблем нашого міста. Він не бачив ремонту більше 50 років. За цей час конструкція стала потрохи розсипатися і їхати чи йти мостом було ще те випробування. Холола кров, як під час перегляду моторошного фільму, бо не знаєш — добереся ти до пункту призначення живим-здоровим, чи ні.

У 2017 році міст нарешті визнали аварійним. Та коштів у Служби автомобільних доріг, яка утримує Білоцерківський міст, не було. Бо ж ремонт — недешеве задоволення.

«Чудо» трапилося на початку липня цього року, після приїзду до Козятина очільника Вінницької обласної державної адміністрації Сергія Борзова нарешті знайшлися кошти на ремонт.

Спершу побудували об’їзну трасу і лише після цього взялися за ремонт мосту. Його закрили для проїзду транспорту 18 вересня о 17.30. Завершити роботи планували до Нового року. Проте примхи погоди внесли свої корективи у план ремонту.

Вулиця Підгорбунського

Білоцерківський міст — не єдиний проблемний об’єкт Козятина, до якого цьогоріч «дійшли руки». У 2020-му нарешті відремонтували вулицю Підгорбунського.

Ця вулиця теж була постійною темою наших публікацій. Навпроти другого садочка тут були такі вирви, що після дощу утворювалися цілі озера.

Попри те, що проїжджа частина була вся в ямах, тут робили лише поточний ремонт, та й то на тій половині, яка була менш пошкоджена. Згодом тут запланували зробити капремонт не лише проїжджої частини, а й тротуару. У планах житлово-комунального господарства було зробити на Підгорбунського першу у місті велодоріжку. Та ці плани не вдалося реалізувати — робота згорнулася ще на стадії тендерних торгів.

Проте у травні 2020 року Обласна конкурсна комісія проводила відбір проектів капремонту та реконструкції доріг комунальної власності. Із представлених проектів обрали 40. І в цьому списку був капремонт вулиці Підгорбунського.

Ремонт проводився у співфінансуванні — частину коштів виділили з державного дорожнього фонду, частину — з міського бюджету. Тепер вулицю Підгорбунського не впізнати.

Мером стала жінка

Вперше за всю історію Козятина нашу громаду очолила жінка. Тетяна Єрмолаєва перемогла на виборах, які відбулися 25 жовтня.

За крісло мера боролося 10 претендентів. Передвиборча гонка була непростою. Почалося все з того, що територіальна виборча комісія відмовила тодішньому міському голові Олександру Пузирю в реєстрації. Мовляв, він досі в партії «Батьківщина», а балотується від «Слуги народу». Врешті-решт, через суд Олександр Пузир домігся того, щоб його зареєстрували. Він став головним конкурентом Тетяни Єрмолаєвої.

Попри рекордно низьку явку вибори все ж відбулися. Громада довірила керувати громадою Тетяні Єрмолаєвій. Вона отримала підтримку у 3 тисячі 113 голосів. Нова очільниця Козятина приступила до виконання своїх обов’язків 24 листопада, на першій сесії міської ради восьмого скликання.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств 12:18 «Не вистачає грошей, щоб покупцям решту давати» 11:33 Латки на Куликівського скоро доведеться латати 10:00 У Безіменному відкриють меморіальну дошку на честь Героя Вадима Янчука Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 09:09 Збирають підписи аби присвоїти звання Героя України (посмертно) солдату-навіднику Анатолію Федорцю 08:08 «Дикі кабани» вибороли «бронзу» у районному етапі зі спортивного орієнтування photo_camera 19:16 Військові, які розстріляли поліцейських на Вінниччині, перевозили 100 гранат та 25 тисяч патронів play_circle_filled 17:25 Під час бою отримав поранення несумісне з життям: минає рік, як загинув Герой Владислав Сохинчук 15:35 «Нехай наші «пташки» допоможуть ефективніше нищити ворога на Донецькому напрямку» 14:13 Знову дощі та сильний вітер: Україну накриє активний циклон із півдня play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up