ТОП-9 речей, яких не вистачає нашому місту

ТОП-9 речей, яких не вистачає нашому місту
  • Нові дитячі майданчики, парк для вигулу собак чи урни з лавками?
  • Чого нашому місту бракує найбільше?
  • До вашої уваги рейтинг за версією наших читачів.

На нашому сайті ми запитали людей, що першочергово потрібно змінити у місті, щоб змінити його на краще. До нашого опитування долучилося 135 читачів. Звісно, ця кількість не відображає думку усієї громади міста, а лише її частину. Пропонуємо також взати участь в опитуванні "Що найкраще у Козятині".

Автобуси, парковки і заходи

На дев’ятому місці нашого рейтингу опинилися варіанти, які стосуються сфери ЖКГ та культури, а також переміщення маломобільних людей. Усі вони набрали по одному голосу. Коротко опишемо кожен. Почнемо з парковок. Їх навіть у центрі міста небагато, тож часом на парковки перетворюються центральні вулиці.

Відео дня

Якось ми стали свідками того, як водій мусив виїхати на тротуар для того, щоб об’їхати автівку, яка рухалася навпроти. Бо на проїжджій частині місця для об’їзду просто не було.

Наступний варіант — «встановити світлофори».

На деяких вулицях досить жвавий рух транспорту. Наприклад, біля тунелю. Через тунель їздить увесь транспорт, що заїжджає чи виїжджає з Козятина, а також автівки та автобуси, які їдуть на ПРБ чи у східну частину міста.

Якщо ми вже заговорили про громадський транспорт: ви знали, що колись був автобус, який їхав із центру міста на стадіон? Він йшов від «старої Лялі». Сьогодні маємо п’ять маршрутів автобусів, які курсують з інтервалом 30–60 хвилин. Тому одним із варіантів нашого опитування був «збільшити кількість автобусів по місту».

З проїжджої частини перемістимося на тротуари. А звідти — до будівель різноманітних установ, організацій, магазинів. Не скрізь облаштовані пандуси, тому мамам з дитячими візочками та людям на візках потрапити до таких приміщень складно.

Тепер перейдімо до культури. Одним із варіантів нашого опитування був «проводити більше культурних заходів». Власне, такі заходи у місті проводяться, але цьогоріч через коронавірус культурне життя міста майже повністю перейшло в режим онлайн. Ще один голос набрав варіант зі створенням громадського простору для молоді.

Розваги

На восьмому місці нашого рейтингу — дитячі майданчики та майданчик для катання на скейті. Ці варіанти набрали по два голоси. У дворах багатоповерхівок, парку, на стадіоні дитячі майданчики є.

Вони є не лише у центрі, а й інших мікрорайонах. На приклад, на Білій Казармі, де повністю приватний сектор. Тож малечі є де покататися на гойдалках, але діти також люблять кататися на велосипедах, самокатах та скейтах. Для цього вони інколи йдуть на дорогу, де зробили капремонт. Ми неодноразово бачили таке влітку.

Ще один варіант, який набрав два голоси — «відкрити кінотеатр». У дореволюційні часи в Козятині було три кінотеатри — два в центрі і один неподалік вокзалу. На початку 60-их збудували «Мир», який на той момент був обладнаний за останнім словом техніки. Сьогодні у місті немає жодного кінотеатру, тож козятинчанам доводиться їздити до Бердичева чи Вінниці.

Відпочинок

Наступне місце нашого рейтингу — варіант «створити місця відпочинку у різних мікрорайонах міста». За нього проголосувало четверо читачів. У центрі міста з цим проблем немає, тут є сквер біля пам’ятника Грушевському, парк та площа. Неподалік стадіон.

В інших мікрорайонах з цим не густо. На ПРБ лише невеликий сквер з кількома лавками біля «вічного вогню». На вулиці Катукова у якості місця відпочинку використовують територію залізничного училища — тут у теплу погоду часто можна зустріти мам з візочками. На Талимонівці обладнали пляж біля ставка, але тут відпочивати можна лише влітку.

Парк для вигулу собак

Цей варіант на шостій сходинці нашого рейтингу і набрав рівно стільки ж голосів. Два роки тому я відвідала Львів. У одному з парків міста був спеціальний майданчик для чотирилапих, обладнаний різноманітними снарядами. Можливо, ви здивуєтеся, та собаки теж займаються спортом, при чому, різними видами. У такому місці можна не лише тренувати свого улюбленця, а й відпустити побігати і не боятися, що він побіжить за дитиною, яка проходить поруч.

У нас місцем вигулу собак стають зелені зони обабіч тротуару, а в якості снарядів для заняття спортом часто використовують лавки.

Освітлення

П’ята сходинка нашого рейтингу — варіант «полагодити вуличне освітлення». Він набрав сім голосів. Зауважимо, що опитування ми проводили два тижні тому. Тоді навіть у центрі на деяких вулицях ліхтарі працювали з перебоями. Нині ситуація змінилася. До прикладу, на початку вулиці Героїв Майдану до «Богемії» встановили сучасні LED-ліхтарі, тож тепер тут видно, наче вдень.

Також Управління житлово-комунального господарства обіцяє, що освітлення з’явиться на тих вулицях, де його ніколи не було. Наприклад, ліхтарі встановлять на посьолку. Мешканці цього мікрорайону раніше скаржилися на те, що освітлені лише вулиця Матросова та Івана Франка, а на прилеглих вуличного освітлення немає зовсім.

Лавки та урни

Четверта сходинка нашого рейтингу — варіант «встановити більше урн і лавочок». За нього свій голос віддало вісім читачів. Якщо не враховувати територію лікарні, сквер біля Грушевського та площу, то на центральній вулиці ми нарахували 11 лавок. Натомість на Незалежності, яка також в центрі, всього дві лавки — навпроти Пошти.

Урни теж є не всюди. Через це багато недобросовісних мешканців замість того, щоб донести обгортку від цукерки чи морозива до найближчої урни чи смітника, викидають її просто на землю. Звісно, це їх не виправдовує і часто-густо навіть наявність урни поруч не допомагає. До прикладу, на лавках навпроти Чехословацького після вечірніх посиденьок часто залишають коробки від піци чи пляшки, хоча смітник зовсім поруч.

Тротуари

Відкриває нашу трійку лідерів варіант «полагодити тротуари». Він набрав десять голосів. Покриття більшості тротуарів навіть у центрі міста зношене, але є і позитивні зрушення. Минулого року тротуар навпроти будинку піонерів (сучасного Центру дитячої та юнацької творчості) обклали бруківкою. Раніше тут була гранітна плитка, покладена ще за радянських часів, подекуди розбита.

Подібні тротуари обладнали біля круга, на вулиці Довженка і Василя Земляка. Цьогоріч Управління ЖКГ теж замовило поточні ремонти деяких тротуарів у різних мікрорайонах міста.

Площа і парк

На другому місці нашого рейтингу варіант «упорядкувати площу і парк». Він набрав 15 голосів. У міському сквері колись були пам’ятники і гарний фонтан, тут стояли столики, де козятинчани збиралися пограти в доміно. Що стосується площі, то тут навіть за радянських часів не було нічого, окрім пам’ятника Леніну і примітивного водограю, та й той простояв не довго.

Нині у парку два дитячих майданчика, альтанка, лавки. Більшість доріжок обкладені бруківкою, але деякі так і залишилися невідремонтовані. Постамент, на якому раніше стояв бюст Пушкіна, досі не демонтували. Що стосується площі, то тут окрім лавочок і дерев нічого немає.

Проблема номер один

Певно, ви здогадалися, хто лідер нашого рейтингу. Це вода, точніше варіант «побудувати новий водогін». Він набрав 74 голоси. Ця проблема болить усім, хто живе в багатоповерхівках.

Ще на початку 90-их років задумали збудувати новий водогін від села Селище, що поблизу Білопілля. Взялися за початок робіт, але у 1995 році за браком коштів будівництво водогону призупинили.

У 2016-му зробили коригування проектно-кошторисної документації і знову взялися за роботи, проте припинили з тієї ж причини, що й минулого разу — недостатнє фінансування.

Міська влада неодноразово зверталася до Кабінету міністрів з проханням виділити кошти на водогін, проте поки цього не зробили. Дедатьніше про це можна почитати тут.

Читайте також:

ОПИТУВАННЯ: Що найкраще у Козятині?

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Stepan Petrenko

    На дахах будинків почали зрізати антени для прийому телебачення Т2, а може вже пора встановити в Козятині свою телевежу і обладнання Т2 і тоді проблема відпала б, бо телебачення можна було б приймати на кімнатні антени. До речі, ще не так давно в Козятині транслювали 2 канали ТБ (ефірного аналогового) у дециметровому діапазоні, саме в якому і працює Т2. Це дало б змогу дивитись канали Т2 у значній кількості населених пунктів навколо міста. Звичайно, це потребує зусиль і коштів, але вони того варті, бо це актуально для всіх людей. Чомусь це зробили у Бердичеві і навіть у Погребищі, а ми що - гірші ?
  • Stepan Petrenko

    У цій історії з водогоном є один момент, який замовчується, а саме, ще з тих часів, коли вперше його задумали побудувати, тодішній мер -  Гвелісіані усіляко тормозив його будівництво, щоб дочекатись дозволу на приватизацію землі, на якій розташовані джерела якісної води, його сородичами, з якими він в долі, і це йому вдається вже на протязі багатьох років, тож не дивуйтесь, якщо виявиться, що у тієї землі вже є власник. А стосовно тих грошей, які вилілялись буцім- то на цей проект,то казнокради їх пристроїли так, що ніяка собака не унюхає, куди вони поділись.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up