Тренінг для голів ОСББ. Про що говорили та чому це цікаво, якщо ви — не голова

Тренінг для голів ОСББ. Про що говорили та чому це цікаво, якщо ви — не голова
  • Представники проекту Європейського союзу «Hoses» провели у Козятині дводенний тренінг для голів ОСББ.
  • Керівників навчали, як правильно управляти будинком, спілкуватися із співвласниками та чого категорично не можна робити.
  • Також ми поспілкувалися із головами наших ОСББ та дізналися, як змінилося їх життя після створення об’єднання.
     

Марина Сарбаєва голова п’ятиповерхівки на вулиці Григорія Сковороди, 40. Із жовтня 2016 року у її тридцятиквартирному будинку створено ОСББ. Підштовхнула співвласників до цього проблема із дахом.

— Зібралися з декількома мешканцями п’ятого поверху, в яких постійні проблеми протікання покрівлі, — розповідає Марина. — Від «Відродження», яке нас обслуговувало, ніяких коштів не надходило. А дах латали частинами. Це не давало результату.

Чим більше людей, тим важче згуртувати

За перші три роки, відколи існує ОСББ, вже встигли провести поточний ремонт покрівлі, замінити один парапет, три каналізаційних коліна, встановили енергозберігаючі лампочки, а також поставити вісім нових вікон у під’їздах. Останнє зробили завдяки матеріальній допомозі від міської ради, яку дали, коли об’єднання формувалося.

Відео дня

— Сьогодні ми платимо з вересня 4 гривні за квадратний метр, а перед цим ці роки квартплата була 2 гривні, — продовжує Сарбаєва. — Дах ми не зробили зі своїх коштів на рахунку, люди скидалися по 2 тисячі з квартири, не залежно від того, чи це 2-кімнатні, чи 3. Звісно, не всі скинулися. Але викручувати руки ми не можемо. Усе це на добровільних засадах.

Попри те, що у її будинку за три роки прогрес очевидний, незадоволення серед мешканців уникнути неможливо.

— Заява у мене написана без дати на самоусунення, — каже жінка. — Тому що люди важкі, вони не розуміють досі, куди йдуть гроші. Ті, хто хочуть розуміти, вони і приходять на збори, вони активні. А ті, які не хочуть розуміти і скандалять, вони і на збори не приходять, і гроші не здають. Є всякі. А є такі, які не проживають навіть у місті, але сплачують всі кошти.

Поряд з будинком Марини Сарбаєвої є ще один на стику з вулицею Катукова. У двох багатоповерхівок спільне подвір’я. Проте сусіди створювати ОСББ не поспішали.

— Коли ми організовувалися, я збирала два будинки, — додає Марина Сарбаєва. — Там сім під’їздів. То вони тільки ось-ось дійшли. Тому що там дуже важкі люди. Чим більше людей, тим важче їх згуртувати.

Об’єдналися пів року тому

Інша голова ОСББ, Лариса Січенко, керує об’єднанням під назвою «Затишок». Це багатоповерхівка на вулиці Пролетарська 31 та 31-а на 24 квартири. Зареєструвалися вони зовсім нещодавно — наприкінці квітня 2019 року. Особливість їхнього будинку у тому, що одна його частина введена в експлуатацію 35 років тому, а інша — 30.

Створити об’єднання співвласники вирішили через те, що було багато проблем у будинку, серед яких зіпсовані труби у підвалах та проблеми з дротами електроенергії.

— Ми гроші платили, але не знати, куди вони йшли, — розповідає Лариса Січенко. — Нічого не робилося. За весь час вибили тільки кілька банок фарби, щоб можна було пофарбувати під’їзди. І на цьому роботи закінчилися. У нас проблема із водою. Труби металеві прогнили, прокапує вода і біжить в підвальне приміщення. Нам не було вже чого чекати. Дах один під’їзд тече, другий під’їзд — тече. Скільки викликали, три роки квартиру затоплює і сходовий майданчик, ніхто нічого не робив. Тут вже вийшло, що в нас електрика, всі кабеля силові прийшли в непридатність.

За дуже короткий проміжок часу в будинку вдалося вирішити кілька проблем. За власні кошти співвласники поміняли силові дроти, щитові. На черзі — труби.

— Не знаю, як ми із цього стану маємо виходити, — каже голова ОСББ «Затишок». — Тому що у нас із 24 квартир мешкає 80 % пенсіонерів. Плюс онкохвора. Одні люди здають, а інші обурюються. Так, як скрізь. Бо якщо мінімальну пенсію має людина, то, повірте, це дуже важко. Роботи дуже багато і питань дуже багато, а коштів нуль поки що. У нас третій поверх у будинку 31 — уже така тріщина, що майже рука входить. Будинок дає усадку. У нас будинок побудований на болотяній місцевості. Там в свій час болото було, комиші росли, зілля, вода стояла. І, видно, через це дає тріщину.

«ОСББ — це школа демократії»

Саме для того,аби навчити голів ОСББ правильно керувати своїм будинком, представники проекту «Houses» у Козятині провели дводенний тренінг. Навчання проходило у два блоки. Під час першого розповіли про поточну діяльність ОСББ, що належить до приватної, а що до спільної власності, як об’єднання може заробити кошти, та взагалі як воно функціонує.

— ОСББ — це школа демократії, — каже Анастасія Ланіна, представник Програми розвитку Організації об’єднаних націй і проекту ЄС «Houses». — Я завжди всім своїм говорю, що голова ОСББ — це не цар, не Бог, не управлінська компанія. Він не є керівником підприємства. Він є руками й ногами загальних зборів. Ви виконуєте волю свого будинку. Вам може тисячу разів здаватися, що перед початком зими треба міняти труби чи перекривати дах, але якщо ваші загальні збори вважають, що їм це не потрібно, а їм потрібна пісочниця, стоянка чи ще щось, то дайте їм відмучитися одну зиму зі зламаним дахом. Перестаньте тягнути на себе ковдру.

Також розповідали, як формувати кошторис та пояснили, які є повноваження у голів.

— На сьогоднішній день голови ОСББ не мають права видавати жодну довідку, — продовжує Ланіна. — Ви фактично перейняли повноваження ЖКГ. Відповідно, за цим потягнулося що? Видача довідок про склад сім’ї, про прописку, про реєстрацію, про що завгодно. Так ось, під час функціонування ЖКГ паспортист — це була офіційна особа, яка мала доступ до відповідних реєстрів. Ви цього доступу не маєте. Це по-перше. По-друге, немає у жодному законі дозволу робити ці довідки. Коли до вас приходять люди і просять ці довідки, робіть те, що я називають зворотною хвилею — відправляйте їх туди, де вони мають бути. Нехай ридають не у вас під дверима про субсидії, а в управлінні соціальної політики.

Як підвищити енергоефективність

Крім того, у рамках першого блоку розповідали про енергоефективність. Представник Фонду енергоефективності України Олексій Плиненко пояснив, які бувають види утеплення будинків та найпоширеніші помилки, пов’язані із цим.

— Найпоширеніший спосіб — це спосіб скріпленою теплоізоляцією, мокрий фасад він ще називається, — каже Плиненко. — Це відносно найдешевший спосіб. Ми на стіну наносимо клей, утеплювач, ще шар клею, склосітка і штукатурка. Яка основна помилка в облаштуванні? Необхідно, щоб склосітка була всередині шару клею. Як не дуже гарні будівельники роблять? Закріпили теплоізоляцію — чи пінопласт, чи мінвату. Далі вони просто прикладають цю сітку і зверху клеєм. Це вважається грубою помилкою. Тому що під сіткою немає клею і така конструкція довго не простоїть. А наше завдання, щоб ми один раз зробили і забулися про цю проблему. Тому яка вимога: після утеплювача наноситься шар клею, після цього сітка занурюється в цей шар клею і ще раз клеєм покривається.

Під час другого блоку, який провели наступного дня, розповіли про те, як боротися із боржниками, правильно спілкуватися із співвласниками та як укладати договори із надавачами комунальних послуг.

Також під час семінару голови ОСББ говорили про злободенні проблеми. Серед них: як визначити, кому належить житло та чи варто підписувати акти про розмежування із управлінням газового господарства.

— Ми з ними маємо шукати спільну мову, — висловилася Тетяна Єрмолаєва щодо актів розмежування. — Тому що раніше по закону ця мережа (газова — авт.) була їхня і вони були власники цієї мережі. А тепер вони хочуть, щоб до задвижки мережа була газконтори, після задвижки — наша. Дивіться, все одно будуть викликати, підписувати акти розмежування.

Опитування

Як ви вважаєте, чи покращується життя мешканців багатоповерхівки після створення ОСББ?

 

Читайте також:

Про ОСББ і економію: історія одного Будинку
Тетяна Єрмолаєва розповідає про переваги, недоліки та труднощі у створенні ОСББ
1+1: приклад співпраці. Історія двох будинків у центрі Козятина
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Наташа Ростова

    ОСББ - это школа демократии. Очень сильно сказано.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
08:26 «Міс україночка ліцею №1-2024»: опублікували фото учасників та результати голосування photo_camera 19:00 У Пиковецький сільський ставок випустили понад 200 кілограм коропа photo_camera 18:16 Загинув в районі Богданівки: минає рік, як ми втратили Героя Володимира Грубіка 15:55 Поки ремонтують КТ, козятинчани зможуть пройти його безкоштовно у Бердичеві Від читача 11:45 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 14:07 Цієї ночі на Вінниччині сили ППО знову збивали «шахеди» 13:26 В Козятині п’яний водій хотів відкупитись від патрульних за двадцять тисяч гривень 11:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:00 Що замовляла міська рада в лютому 10:04 Козятинські студенти поїхали у Німеччину аби пройти практику. Показали фото photo_camera 09:36 Ситуація з туберкульозом напружена: серед чотирьох громад найбільше хворих — у Козятинській
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up