Готуємося до Великодня і фарбуємо яйця натуральними барвниками: про секрети від майстрині Наталії Баштової

Готуємося до Великодня і фарбуємо яйця натуральними  барвниками: про секрети від майстрині Наталії Баштової

Великдень. Як саме розписувати писанки?  — про давні традиції та секрети розказала козятинська майстриня Наталія Баштова

Вважається, що розписування писанок - це давня дохристиянська традиція наших предків слов’ян. Сьогодні писанки — це символ вічного життя та Воскресіння. Молодь Козятинщини також цікавиться писанкарством. Одинадцятикласниця Вікторія Білик з Глухівців захопилась цієї традицію нещодавно. Дівчина за власні писанки отримала відзнаку в обласному конкурсі. Щоправда в родині Вікторії ніхто з дорослих не розписував писанок. Навчалась у місцевої майстрині з писанкарства.

— Я розписую писанки з різними візерунками. Знаю, що півень на писанці - це символ світла та родючості. Щоб писанка була чорною і мала насичений колір, я використовую зеленку. Одним шаром спочатку наношу на яйце зеленку, потім іншим шаром і в кінці, коли висохне, протираю воском. Щоб отримати рожевий насичений колір, натираю яйце фукорцином (він є в кожній аптеці). Готові писанки я дарую рідним. Цього року планую розписати більше 20 штук, - розповідає школярка з Глухівців Вікторія Білик.

Писанка на здоров’я

Наталія Баштова працює науковим співробітником у музеї історії Козятина. Писанкарством захопилась зовсім не випадково.
— Коли моєму синові було 5 років - він часто хворів. І доводилося дуже часто ходити в лікарні. Ми навіть жили в лікарняній палаті місяцями. Коли приїхали додому, я почала цікавитися різними майстер-класами на будь-яку тему. Мене це заспокоювало і я поволі почала займатися бісероплетінням, декупажем, особливо мені сподобалося писанкарство. Це надавало натхнення і заспокоювало. Мої писанки відображали в якійсь мірі стан душі. Кожна крапка на яєчку ніби побажання чогось хорошого,-  розповідає Наталія Баштова.
Уже не один рік жінка проводить майстер-класи з писанкарства для дітей у школах, у територіальному центрі, при церквах. Найбільше майстриня полюбляє розписувати візерунок - “Дерево життя”.
— Моя родина потребувала саме здоров'я і тому хотілося усім оточуючим побажати лише здоров’я. У моїх писанках домінує зелений колір, червоний, ніби побажання здоров'я та краси. Взагалі в давнину писанки фарбували природніми барвниками і тому вони були приглушених тонів. Ще наші предки слов'яни завдяки писанкам висловлювали побажання добробуту і навіть через писанки зізнавалися у коханні. Ще на писанках часто зображали сонце - називали її триквер. Такі писанки писали наші предки сотні років тому, ще коли не було християнства. Ця писанка - це символ безсмертя, - мовить Наталія Баштова.
Які саме природні фарби використовували наші предки? - запитуємо у Наталії
- Найпоширеніший природний барвник - лушпиння цибулі, але також використовують відвари буряка, наприклад, якщо запекти кольорову капусту, то яйце занурене у воду з цією капустою стає фіолетового кольору, також робили відвари з трав. Варили петрушку - вона дає бурий колір на яйці. Відвар гілля вишні дає бордовий колір.

Відео дня

Різні трави давали різні забарвлення і наші предки ними користувалися, щоб розмалювати яйце.
У своїх майстер-класах Наталія Баштова найчастіше користується синтетичними харчовими барвниками. Мовляв, це не лише дає яскравий колір, а й швидко і зручно. Жінка цікавилась також багатьма закордонними техніками розписування писанок.
— Є техніка написання за  допомогою воскових олівців та голки. У Чехії це розповсюджений вид мистецтва, коли голка занурюється в розтоплений олівець восковий і наносяться різні візерунки. До речі, в цій країні популярні білі яйця, на які нанесені темно-зелений або коричневий візерунок. Тобто писанки в них одного кольору. Українці вибирали різнобарв'я. Нашим маленьким козятинчанам найбільше подобається робити крапинки. Тобто на яйці крапити воском і занурювати в різні барвники і тоді яйце перетворюється на конфеті, - усміхаючись додає Наталія Баштова.

Придумала власну техніку
Для того, аби розписати власну писанку вдома, потрібно мати: яйця видуті, кольорові харчові барвники, свічку, воскові олівці, ложку, зігнуту в букву Г, стаканчик із сіллю, куди ставлять ложку. А під ложку ставиться свічка запалена.  
- Дуже часто люди не можуть знайти або придбати восковий писачок. Я придумала таку техніку, коли розмальовується за допомогою голки дитячим восковим олівчиком. Гострий кінець голки занурюємо у віск і наносимо малюнки. Голку можна прикріпити до олівчика і це буде зручніше. Восковий олівець прогріваємо біля запаленої свічки. На яйці спочатку малюють звичайним олівцем прості лінії. Потім уже воском пишуть по лініях. Далі яйце занурюємо спочатку в жовтий, потім в зелений, червоний, далі синій колір. І ми отримуємо писанку в старовинному стилі.

Вчаться розписувати як дорослі, так і діти

Майстриня ніколи не береться за розпис писанок в поганому настрої. Обов'язково про себе читає молитву з бажанням принести добро та світло в це життя.

Леся Кесарчук

Нагадаємо, що:

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Підписуйтесь на канал у інстаграмі ria_kazatin_ria https://www.instagram.com/ria_kazatin_ria/

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up