Це скоро змінить наше життя

Це скоро змінить наше життя

Опис технології Блокчейн для чайників

 

Сьогодні криптовалюта вже досить міцно увійшли в наше життя. Про знамениті біткоіни зараз не знає хіба що відлюдник, який відмовився від усіх благ цивілізації. Але коли люди говорять про біткоіни, то дуже часто в їхньому лексиконі проскакує дивне слово «блокчейн». Для недосвідчених блокчейн може здатися специфічним інструментом, що працює тільки в біткоіни (монета криптовалюти), але насправді, це технологія, на якій будується переважна більшість взагалі всіх криптовалют світу.

Якщо ви хочете розбиратися в криптовалюті і розуміти її специфіку, то вам неодмінно варто почати з того, що таке блокчейн і як він працює. Адже неможливо зрозуміти суть всієї системи, не розібравшись для початку в основних принципах її роботи. Ця інформація - для людей, які лише недавно долучилися до цього дивовижного світу криптовалюти.

Багато аналітиків називають цю технологію найбільшим технічним проривом з часів винаходу інтернету. І хоча деякі люди налаштовані скептично, вже зараз стає зрозуміло, що прогрес не зупинити, і технологія блокчейн багато в чому змінить наше життя. Саме слово blockchain можна перекласти з англійської як «ланцюг блоків» і ця назва, за великим рахунком, розкриває всю суть технології. Справа в тому, що мережа blockchain є своєрідним сховище цифрової інформації, де всі дані записуються послідовно у вигляді блоків. Уявити це можна як щоденник, господар якого чітко записує всі свої дії одну за іншою, або архів, в якому картки з даними складаються послідовно, і наступна картка не буде вкладена до тих пір, поки своє місце не займе попередня.

Відео дня

Технологія блокчейн характерна високим ступенем децентралізації і рівнем безпеки. У системі немає єдиного централізованого органу, що управляє, натомість дійсність угод і транзакцій підтверджує сама система за допомогою обчислювальних машин всіх учасників мережі. Тобто в момент проведення транзакції або угоди дані про неї розсилаються на всі комп'ютери, підключені до мережі блокчейна, а коли кожен з комп'ютерів надасть підтвердження, тоді транзакція вважається завершеною. Після цього дані про транзакції записуються в блок і окремо зберігаються на кожному комп'ютері мережі.

Така система дає можливість позбутися посередників, адже, по суті, вона сама виступає для себе підтверджуючим органом, внаслідок чого дуже сильно прискорюється робота і обмін між клієнтами. Крім того, такий підхід надає високий рівень безпеки. Адже неможливо вкрасти або підмінити інформацію в одному блоці, не змінивши всі інші. Вже тільки для цього потрібні величезні обчислювальні потужності і маса часу, а якщо враховувати, що потрібно зламати не один комп'ютер, а відразу все, так як система дуже швидко виявить підміну, то затія здається навіть теоретично нездійсненною.

Що таке блокчейн, світ дізнався в 2009 році після запуску знаменитої кріптомонети біткоіна. Однак теоретичні основи для різних реалізацій даної технології розроблялися ще в дев'яностих роках минулого століття Адамом Баком, Хелом Фінні, а також Віємо Даємо і Ніком Сабо.

Існує думка, що саме на основі цих досліджень японський програміст Сатоши Накамото розробив свою технологію blockchain. Розробка почалася в 2007 році, згідно з популярною в мережі чуткою, після того, як Сатоши розлютили високі комісії за грошові перекази та інші транзакції в звичайних платіжних системах. Накамото задумав реалізувати систему, позбавлену цих недоліків, і вже в 2008 році в мережі був опублікований перший протокол з принципами роботи нового виду електронних грошей - криптовалюти біткоіни. Через приблизно рік, після невеликих доробок Сатоши передав у відкритий доступ програму «клієнт» і створив перший блок в системі біткоіни.

Зі зростанням популярності біткоіна, як гриби після дощу, почали з'являтися нові криптовалюти, засновані на технології блокчейн. А сьогодні впровадження цієї технології планується вже в багато сфер життя суспільства.

Руслан ЛОЗІНСЬКИЙ

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Андрей Трайдакало

    Наёбка...
  • RIA-Козятин

    Підписуйтесь на канал у інстаграмі ria_kazatin_ria https://www.instagram.com/ria_kazatin_ria/

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up