«Ці стовбури посохнуть і парку не буде»

«Ці стовбури посохнуть і парку не буде»
  • До редакції нашої газети звернулася Ірина. «У сквері під виглядом зачистки зрізають верхівки дерев і везуть на котельні», — скаржиться читачка.
  • Для чого в парку обрізають дерева і чому це роблять саме в січні — з'ясовували наші журналісти

Надвечір у вівторок, 10 січня, нам надійшов телефонний дзвінок.

— Я щойно йшла і в нас тут почали в парку дерева зрізати, — розповідає Ірина. — Там стовбури тільки залишають. Я хочу цьому зарадити, щоб цього не було, тому що ці стовбури посохнуть і парку не буде. Просто так позалишали стовбури, верхівки позрізали вже на восьми деревах і воно буде далі. Я хотіла б, щоб кореспондент це сфотографував і висвітлив цю подію, щоб припинити це неподобство. Ми вже боролися з Олександром Пузирем, щоб парк не різали, боролися з Тетяною Єрмолаєвою в травні, а це вже вона тишком в січні почала, бо у неї котельні немає чим палити. Хай би їхали в посадку. Бо у парку ріжуть не сухі, а нормальні дерева. Сухі дві ялини стоять, вони їх не чіпають, а в нормальних деревах під виглядом зачистки зрізають верхівки і везуть на котельні. Гілля тільки валяється.

Після того, як нам зателефонувала Ірина, на ранок наступного дня ми пішли до міського скверу. Побачили там декілька дерев, у яких були зрізані верхівки. А поруч невеликою купою лежали складені гілки. Їх ще навіть не встигли забрати.

Відео дня

Вдень ми зателефонували до Управління житлово-комунального господарства і запитали, для чого в парку обрізають дерева? За словами Івана Вовкодава, тимчасово виконуючого обов'язки начальника управління ЖКГ, обрізку проводять не тому, що на котельню потрібні дрова, а тому, що зеленим насадженням необхідно пройти формувальну обрізку.

— Ми давно не кронували дерева, тому виникла така потреба, — пояснює Іван Вовкодав. — Це формувальна санітарна обрізка. Чому ми робимо її в січні — тому що дерева треба кронувати, поки не з'явиться листя, тобто взимку і ранньою весною. Тих дров на день не вистачить навіть на одну котельню. Це суто формувальна санітарна обрізка, тому що парк має виглядати як парк, естетично. Якщо там будуть дрова, звичайно вони підуть на опалення, але мета — це санітарна формувальна обрізка.

Додамо, що початок проведення робіт із формувальної обрізки дерев 9 січня анонсували на сайті Козятинської міської ради, а також на офіційній фейсбук-сторінці козятинського міського голови.

«Захаращені сухими та хворими гілками, «наїжачені» старими та пошкодженими уламками гілляччя дерева — із такою картиною відзавтра розпочинає роботу комунальне підприємство «Чисте місто». Комунальники анонсували початок формувальної та санітарної обрізки дерев у міському сквері та на стадіоні.

Така процедура необхідна як для омолодження дерев, для забезпечення правильного росту нових гілок, так і для збереження безпеки козятинців, адже сухі частини дерев — пряма небезпека опадання. Формування крони — процедура, яку фахівці-природохоронники радять проводити саме у зимово-ранньовесняний період. Тож обрізку дерев наразі розпочинають із двох локацій — міського скверу, що є місцем найбільшого скупчення містян, та стадіону, де у майбутньому має бути розбитий новий парк. У подальшому роботи з формувальної обрізки дерев у Козятині продовжать і уздовж вулиць, згідно з переліком, що погоджений управлінням ЖКГ Козятинської міської ради», — йдеться в дописі.

 

Читайте також:

Так підготувалися до зими, що не могла виїхати снігозбиральна техніка до 2 ночі

Надвечір вхурделило, а на ранок ноги майже по кісточки в снігу

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (18)
  • Моя Европа

    Комусь скучно живется напевно на пенсії ! Правельно , вирізати нахуй всі ті дерева до єдиного , там не пройти не проїхати, повно ворон які серуть на голову і гиляКи падають!

    Читач49 reply Моя Европа

    Ваша аватарка дуже гарно поєднується з тим, що ви написали)
  • Светлана Сафронова (Шляхтиченко)

    По доброму, було б краще, якби ці всі старі дерева викорчували , а нові насадили . Але у нас не один мер цим не займається, бо як завжди не " доходять " кошти.

    Валерій Трушевський reply Светлана Сафронова (Шляхтиченко)

    Світлана Шляхтиченко ясени дуже довго живуть, а малі насадити не тіні, ні холодку літом не буде. Вже один туі посадив.

    Светлана Сафронова (Шляхтиченко) reply Светлана Сафронова (Шляхтиченко)

    Валерій Трушевський ну, в терцентрі , дочекалися, яка краса. А теж , тоді всі кричали. Ну, це, теж не вихід: дерева в парку дууууже старі.

    Читач49 reply Светлана Сафронова (Шляхтиченко)

    Ви серйозно? Дуже старі дерева? Це мінус для вас?

    Ви адекватні?

    Валерій Трушевський reply Светлана Сафронова (Шляхтиченко)

    Світлана Шляхтиченко  поки нові виростуть то ми всі поздихаемо
  • Евгений Станиславович

    голова бестолкова
  • Надія Пилипчук

    Так треба, ще немає сокогону, дерево омолоджується

keyboard_arrow_up