«Тут в очеретах багато різного птаства має водитися»

«Тут в очеретах багато різного птаства має водитися»
Гідрологічний заказник у Самгородку. Світлина Людмили Сломінської
  • У Самгородку є заказник під назвою «Опустя».
  • Це місце, де можна побути сам на сам з природою.
  • Розповідаємо про заказник і як туди потрапити.

Про «Опустя» ми дізналися від вінничанки Людмили Сломінської. Днями вона відвідала цю місцевість, про що написала на своїй сторінці у Фейсбук.

«Мандрівка Вінничиною у пошуках заповідних скарбів та інших цікавинок», — написала Людмила у дописі. Її маршрут пролягав від Глухівців до Спичинців, що у колишньому Погребищанському районі. Тож перед тим, як їхати до заказника, вона зупинилася на каоліновому кар’єрі, який славиться своєю мальовничістю.

— Ми заради заказника їхали, — розповідає Людмила Сломінська. — У Самгородку ставок на річці Десна і там заказник. Коли туди їхали, по дорозі заїхали на каоліновий кар’єр. Там гарно.

Відео дня

Людмила цікавиться природою Вінниччини. Цьогоріч вона братиме участь у конкурсі «Вікі любить Землю». Це — конкурс фотографій, який проводиться з 2013 року. Люди, які беруть у ньому участь, фотографують пам’ятки природи та об’єкти природно-заповідного фонду. Тож Людмила Сломінська хотіла сфотографувати заказник у Самгородку, щоб долучитися до конкурсу «Вікі любить Землю». Та це була не єдина мета.

— Я хочу показати людям, як виглядають ці заповідні об’єкти, — пояснює жінка. — Тому що я стикалася з тим, що місцеві люди навіть не знають, що у них є заповідний об’єкт і не розуміють, в чому його цінність. Тому стараюся про кожен написати статтю у Вікіпедії і проілюструвати, щоб були гарні світлини.

►Гідрологічний заказник "Опустя". Світлина Людмили Сломінської

Одним із таких заповідних об’єктів і є «Опустя», що розташоване у Самгородку. Це — гідрологічний заказник. Тобто, територія, яку визнали природно-заповідною для того, аби зберегти об’єкти водних ресурсів, що мають важливе значення з точки зору водоохорони, водорегулювання чи естетики.

— Як мені казали, він створений був за ініціативи вчителя біології місцевої школи, — продовжує Людмила.

Територію «Опустя» оголосили заказником у 2005 році. Він має не державне, а місцеве значення. Розташований у басейні річки Десна, що є лівою притокою Південного Бугу.

— Там заболочений об’єкт, — каже Людмила. — Очерети, верби, багато фауни. Туди би ще орнітологів, щоб його дослідити, тому що тут в очеретах багато різного птаства має водитися.

Та попри те, що це — природно-заповідна територія, тут можна побачити не лише різні види рослин і тварин, а й різні види сміття.

— Ми шину знайшли в річці і трохи сміття там, де міст, — додає Людмила. — Де більше людей ходить, є сміття. Як скрізь. Тим більше, він близько до населеного пункту, то сміття там є, на жаль, а таблички немає, яка мала би бути.

►Яскравий приклад того, як засмічують "Опустя". Внизу фото видно шину під водою. Світлина Людмили Сломінської

«Опустя» розташоване за координатами 49°31′15″, 28°51′03″. Якщо ввести їх у гугл-пошуковику, покаже точне місце на карті.

До речі, це не єдиний заказник на Козятинщині.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:30 Загинув в районі Богданівки: минає рік, як ми втратили Героя Володимира Грубіка 18:00 У Пиковецький сільський ставок випустили понад 200 кілограм коропа photo_camera 15:55 Поки ремонтують КТ, козятинчани зможуть пройти його безкоштовно у Бердичеві 14:07 Цієї ночі на Вінниччині сили ППО знову збивали «шахеди» Від читача 11:45 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 13:26 В Козятині п’яний водій хотів відкупитись від патрульних за двадцять тисяч гривень 11:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:00 Що замовляла міська рада в лютому 10:04 Козятинські студенти поїхали у Німеччину аби пройти практику. Показали фото photo_camera 09:06 Ситуація з туберкульозом напружена: серед чотирьох громад найбільше хворих — у Козятинській 08:17 Козятинчани збирають кошти на систему дистанційних радіовмикачів «феєрверків»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up