Тут весну закликають і жайворонки випікають: рецепт печива від господині з Махаринців

Тут весну закликають і жайворонки випікають: рецепт печива від господині з Махаринців
  • Традиції. В селі Махаринці збереглася унікальна традиція випікання обрядових жайворонків. За народними звичаями їх печуть, аби прикликати весну і тепло. Адже коли жайворонки підіймаються високо в небо – це  вважається початком весни

Печуть жайворонків у селі Махаринці зазвичай на 40 святих. Цього дня закликали весну, співали по селі пісень. Старші люди берегли цю традицію, і переказували її онукам та дітям.

– Бабуся мені розповідала, що такі жайворонки пекли на кожне весняне свято, клали монету, потім святили в церкві і роздавали, до кого потрапить монетка – тому  щастя на весь рік, – розповідає Катерина Біляєва.

Зараз у селі Махаринці єдина господиня, хто пече жайворонків – це Оксана Грицюк. Жінка все життя займається випічкою і її добре знають як коровайницю.

Відео дня

– Коли холодно і хочеться тепла, я починаю випікати жайворонків, –  розповідає пані Олена. – Це печиво роздаємо дітям, сусідам. Я випікаю і даю в місцевий магазин. Адже діти, як птахи, радіють весні і теж хочуть, щоб скоріше настало тепло, щоб можна було більше проводити часу на вулиці. Коли випікають печиво, кладуть в тісто монетку. Вже давно існує повір'я, що дитина, якій потрапить пташка з монетою, буде щасливою. Інколи цю монету зашивали в сорочку дитині.

Також жайворонки пані Олена Грицюк випікає на весільний коровай. В солодкі пташки теж кладуть монетку на щасливу і багату долю молодят. 

– Особливих рецептів жайворонків не існує, і випікати їх не складно. Сам рецепт у кожної господарочки свій, залежить від статку родини. А якщо випічка буде солодкою, так раніше вірили, що весь рік щаститиме, і урожай буде гарний. Щоб приготувати печиво, я беру один стакан кипяченого молока, і стакан борошна. Все це разом в мисці розмішую. Далі ставлю на 10 хвилин в холод. Потім беру 30 грамів дріжджів не сухих, додаю дві-три столові ложки цукру, рідини, чекаю, поки дріжджі повністю розтануть. В холодне тісто додаю ці дріжджі та один жовток, трішки присолюю. Коли замішую, ще додаю два стакани борошна. Тісто має відпадати від рук. Його потім гарно вимішати. Потім на 45 хвилин залишаю його під рушником. Після цього, як воно постоїть, з ним буде легше працювати. Тоді починаємо ліпити пташки. Слід зробити довгу ковбаску, а потім зав'язати вузлик. Чайною ложкою я роблю голівку і хвостик. Якщо дві ковбаски навхрест- то це пташка, в якої крила розпущені. Очі можна робити із родзинок. Випікаю у духовці - 25-30 хвилин. Усе! Смачні жайворонки готові!

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
15:01 У парку буде на один дитячий майданчик більше 14:04 Ще трохи подощить та посніжить, але вихідні обіцяють бути теплими 13:21 Виїжджали на пожежі після прильотів: у Козятині нагороджували «залізних» вогнеборців photo_camera 12:00 У Білопіллі горів житловий будинок Від читача 11:45 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 11:06 Посеред березня Козятин припорошило снігом. Фото дня photo_camera 10:20 Ліжка, матраци, подушки: у Козятині переселенці отримали повністю облаштоване спальне місце 10:12 Під Немиринським лісом трава горить, аж у Сестринівці димно 09:30 На Вінниччині виявили небезпечний «врожай Шахедів» play_circle_filled 08:26 «Міс україночка ліцею №1-2024»: опублікували фото учасників та результати голосування photo_camera 19:00 У Пиковецький сільський ставок випустили понад 200 кілограм коропа photo_camera 18:16 Загинув в районі Богданівки: минає рік, як ми втратили Героя Володимира Грубіка 15:55 Поки ремонтують КТ, козятинчани зможуть пройти його безкоштовно у Бердичеві
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up