Творча династія Колодій презентувала персональну виставку

Творча династія Колодій презентувала персональну виставку
“Я привезла свої роботи з Української академії друкарства, що у Львові. Це натюрморти та різні графічні техніки”. Олена Колодій (ліворуч) почала малювати ще змалку
  • У Музеї історії міста відкрили виставку живопису та декоративно-прикладного мистецтва родини Колодій.
  • Любов до прекрасного передається у цій сім’ї з покоління в покоління від матері до дочки.
  • Розповідаємо про талановиту династію.

Виставкову залу музею прикрасили живописні полотна, виконані аквареллю, пастеллю, гуашшю, олівцем, тушшю. А ще шкатулки та дошки, оформлені у техніці петриківського розпису.

Спершу до презентації готували лише малюнки Олени Колодій. Але коли працівники музею дізналися, що талановита уся сім’я, вирішили познайомити козятинчан із творчістю усієї родини.

Відео дня

— Тут є всі роботи нашої сім’ї, більш кращі, — розповідає Олена Колодій. — Є роботи нашої прабабці, від якої в нас пішло це ремесло. Я привезла свої роботи з Української академії друкарства, що у Львові. Це натюрморти та різні графічні техніки. Ще у мене були офорти. Це дуже цікава техніка. Хотіла про неї розповісти, але на жаль, не підібрали ми робіт.

Захоплюватися образотворчим мистецтвом Олена почала ще з малку. Каже, перших робіт своїх навіть не пам’ятає.

— У мене є деякі малюнки, підписані мамою. Я їх робила, коли мені було три роки, — продовжує дівчина. —  Перші мої роботи були примітивні, але мама бачила у них щось величне.

Побачивши у дітях талант, мама віддала Олену і старшу дочку Наталію у художній клас. Там Олена провчилася вісім років і здобула ази образотворчого мистецтва.

Найбільше Олені Колодій подобається малювати природу.

— Я це просто обожнюю, — ділиться думками художниця. — Особливо олівцем. Але мені значно легше гуаш. Вона яскрава і більше передає кольори. Їх можна змішувати. А ще вона має гладеньку поверхню, малюнок виходить матовий.

Натхнення дівчина черпає з природи, навколишнього світу. І з музики. Але не думайте, що вона шанувальниця Моцарта чи Вівальді. Олена захоплюється рок-музикою.

— Мама каже, що коли малюєш, має грати класика, — продовжує дівчина. — Але для мене — ні. Я люблю щось таке драйвове, щоб можна було і потанцювати, і головою помахати, коли малюєш.

Мама Олени, Лілія Колодій — майстриня петриківського розпису. Вона прикрашає шкатулки, дошки і меблі на замовлення. Старша сестра, Тетяна Колодій, вивчала декоративно-прикладне мистецтво. Саме у неї й перейняла досвід мама.

— Мама давно малює, — каже Олена Колодій. — І зараз має такий підробіток - вона оформляє класи, малює роботи. Багато в третій школі ми оформили разом класів. Там і я навчалася, і мама.

— Я навіть не скажу, коли я почала розписувати речі, — каже Лілія Колодій. — Моя дівчинка старша вивчала у Вінниці петриківський розпис. Мені так сподобалося. Вона приїжджала, щось показувала і так я вчилася.

Роботи Лілії Колодій

— Мене вразило те, що мама Олени розписує речі петриківським розписом, — розповідає Наталія Баштова, науковий співробітник музею. — Її роботи полонять душу усіх, хто сюди заходить. Така техніка своєрідна. Так малювали наші пращури і кожна робота несе частинку добра і любові і передає родову пам’ять.

Кожній майстрині присвятили у виставковій залі свій куточок. Тут і живописні роботи Олени, і дерев’яні шкатулки, прикрашені розписом, які оформила Лілія Колодій, і дошки, розписані Тетяною Колодій. А ще дві роботи прабабусі, Галини Даценко.

— Бабуся у нас самородок. Вона сама собі навчилася малювати, не знаю з чого. Знаєте, як вони пережили війну і після цього всього хотілося мирної краси, — каже зі сльозами на очах Лілія Колодій.

Роботи Галини Даценко збереглися до нашого часу в ідеальному стані. Їх навіть не довелося реставрувати, хоча створені вони після Другої світової війни. Одна з робіт — рамка, яка прикрашає світлину жінки. Вона оформлена олійними фарбами, які в той час використовували для дверей та вікон.

Роботи Тетяни Колодій

Відвідати виставку ви можете до 22 серпня. Вхід вільний. Музей працює з 9 до 17 щодня, крім суботи та неділі.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up