У Бердичеві зафіксовано перший випадок ботулізму, на лікарняному ліжку – дев’ятнадцятирічна дівчина

У Бердичеві зафіксовано перший випадок ботулізму, на лікарняному ліжку – дев’ятнадцятирічна дівчина

Неодноразово у засобах масової інформації бердичівляни могли чути застереження про те, що в Україні погіршилася ситуація зі станом захворюваності на таку небезпечну хворобу, як ботулізм.

Спалахи ботулізму зафіксовано у Вінницькій, Херсонській, Полтавській та інших областях, а також у місті Києві, є кілька летальних випадків. На жаль, це страшне захворювання добралося і до міста Бердичева, і вже є перша хвора. Про це на черговому засіданні виконавчого комітету міста Бердичева повідомила головний лікар Центральної міської лікарні Лариса Бабікова.

Ботулізм – це гостре токсико-інфекційне захворювання, яке зумовлене дією отруйного токсину. Захворювання зазвичай розвивається, коли людина вживає їжу, що накопичила токсин внаслідок забруднення її та розмноження вегетативних форм збудника, тобто якщо в харчовому продукті виникли анаеробні умови. Найчастіше це в’ялена або слабо просолена риба, ковбаса, шинка, м’ясні, рибні, овочеві, грибні консерви при виготовленні яких недотримані умови стерилізації.

Як повідомила головний лікар міста Бердичева, 20 червня до лікарні поступила 19-річна дівчина, яка разом з батьком споживала напередодні консервовані гриби. Оскільки ботулізм спочатку проявляється як харчове отруєння, то хвора звернулася за медичною допомогою лише на наступний день. А вже 21 червня у неї почали проявлятися явні симптоми ботулізму. Лікарі швидко провели усі необхідні організаційні заходи, скликали консиліум, доповіли про випадок захворювання ботулізму в область та провели лабораторні обстеження дівчини.

Відео дня

Єдиними ліками від ботулізму є протиботулічна сиворотка, однак її не виявилося в наявності ні в центральній лікарні міста Бердичева, ні в інших лікарнях не лише у Житомирській, але й в інших областях України. Вдалося знайти приватну фірму, яка реалізує ці ліки, але вони не є зареєстрованими на території нашої держави, і коштували більше 3 000 гривень. Сиворотку привіз хворій її батько, і вже майже одразу після її застосування дівчина відчула полегшення, однак треба ще одна доза, з придбанням якої має допомогти сім’ї хворої міська влада та виконавчий комітет.

Також головний лікар Центральної міської лікарні Лариса Бабікова закликала бердичівлян бути уважними при споживанні у їжу консервованих продуктів, в’ялених та копчених м’ясний і рибних продуктів.

Денис ЗАРЕМСЬКИЙ

Джерело: http://www.berdichev.biz

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up