У Гурівцях не миряться через церкву

У Гурівцях не миряться через церкву
Віряни УПЦ Гурівець фотографуються тільки здалеку
  • У перший день осені в Гурівцях стався конфлікт між двома релігійними громадами. Побилися близько ста людей. За допомогою поліції було досягнуто згоди, що під час наступного богослужіння, 8 вересня, обидві конфесії зайдуть у храм і візьмуть участь в службі Божій.
  • От тільки домовленості не спрацювали. У ніч перед неділею, 8 вересня, в замки дверей церкви хтось вмонтував цвяхи. За словами  віруючих УПЦ, вони, з дозволу поліції замки зрізали і провели в приміщенні церкви богослужіння.

Самі стражі порядку з цього приводу ситуацію не коментували, посилаючись на таємницю слідства. Адже відкрито кримінальне провадження.

У цей день на недільну літургію віряни ПЦУ не прийшли. Тому ми вислухали тільки одну сторону конфлікту.

— Ми сьогодні прийшли на службу, а в замках забиті цвяхи. Хоча за домовленістю між двома релігійними громадами, мали в храм заходити всі віруючі. Ми прийшли, а там перепона для богослужіння, – кажуть віряни УПЦ.

А хто перешкоджає?

Відео дня

— Кримінальна справа в поліції, запитуйте їх. Заяви наші написані, поліція все зафіксувала. У присутності поліції зрізали замки і провели службу Божу. 

Якого патріархату?

— У нас немає патріархату. У нас Українська Православна церква, а в них турецький патріархат

У них, це в кого? 

— В новоствореної церкви релігійної громади. Ще не зовсім релігійної громади. Вони не зареєстровані, тому що у них документів немає. Поки в них ПЦУ — турецький патріархат, а у нас Українська Православна церква.

Ініціативу бере на себе вірянка Анна.

— Ми можемо показати вам документи з штампом і печаткою. Ми служимо на церковно слов’янській мові. Така була за наших прадідів, а патріархатами нехай політики розбираються. Хто нам його приліпив той московський патріархат, хай той забирає його. Новостворена релігійна громада нехай реєструється в законний спосіб. Вони кажуть, що нас мало чи ще щось. Навіть якщо нас менше, то це не означає, що я  повинна з двома дітьми піти з своєї хати тому, що у когось п’ять дітей, – каже Анна.

Підключається до розмови вірянин Микола.

—  Створити релігійну громаду – не проблема, зробіть документи. Але ж вони хочуть зробити документи на цей храм. Тобто виставити нас, як кажуть, з власної хати, – каже Микола. – У нас були переговори в Непедівці. З чого почалася ця війна. Якщо суд вирішить і держава забере в нас цей храм та віддасть їм, на то воля божа, так значить так. А пока йдуть суди, збитків вони нам не роблять. Нам держава дала ці права і ми проводимо богослужіння. Вони стоять на позиції: «Ми не служимо і ви не служіть». От дивіться, –  каже наш співрозмовник. – Під ПЦУ перейшла релігійна громада в Непедівці і Пузирках. Ви поїдьте туди і запитайте, скільки разів були прихожани ПЦУ з Гурівець у них на службі. Ми їздили на службу Божу навіть в Красне, тому що ми віруючі.

Довідка. Відповідно до закону про релігійні громади, який був прийнятий 17 січня цього року,  громади можуть змінювати церковну юрисдикцію на користь будь-якої релігійної організації України. Але в тому випадку, якщо на парафіяльних зборах не менше, ніж дві третини голосів висловляться за такий перехід. Частина громади, яка не згідна з рішенням більшості, має право на створення нової релігійної громади та укладання договору про порядок користування тим самим майном або культурно будівлею з її власником.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим 21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up