У Калинівці поширюють чутки про повторення вибухів

У Калинівці поширюють чутки про повторення вибухів
Із 17-ти першокласників Павлівської школи на заняття після вимушених канікул прийшли 11 учнів

•9 жовтня відновлено заняття у зруйнованій вибухами школі села Павлівка

•У цьому селі почав працювати дитячий садок, хоча деякі батьки боялися відпускати з дому дітей

•Учнів навчають, як діяти при виявленні вибухонебезпечних предметів, як надати першу допомогу постраждалому
 

Вимушені канікули

— У нас сьогодні ще одне перше вересня, — каже директор Павлівської загальноосвітньої школи Тетяна Шуманська. – Вчора ми ще працювали на ремонті. Разом з учителями, батьками і деякими учнями вивезли сміття з подвір’я, у коридорах і класах вимили підлоги. Сьогодні прийшли на навчання. Його перервали вибухи на арсеналі боєприпасів у ніч з 26 на 27 в вересня. Відтоді у школі настали вимушені канікули.

Школа у Павлівці була пошкоджена найбільше з-поміж навчальних закладів інших населених пунктів, що знаходяться у радіусі п’яти кілометрів від території складів боєприпасів.


— На другому поверсі живого місця не залишилося, — каже директор. — Стеля завалилася у коридорі і всіх класах, крім одного. Така само картина на першому поверсі. Зазнали руйнувань і приміщення для навчання учнів молодших класів, а також харчоблоку та їдальні. Ще до приходу ремонтників, вчителі першими приступили до відновлювальних робіт. Їм допомагали батьки, учні. Результати своєї роботи показали учні випускного класу.

Відео дня

— Ми пофарбували стіни, вимили підлогу, — каже 11-класниця Дарина Дишкант. — Зверніть увагу, який гарний колір вибрали. Дівчачий. Бо має рожевий відтінок. Самі вибирали. Допомагала нам класний керівник Валентина Гуменчук. Гарно вийшло. Але вже хочеться, щоб швидше закінчилося навчання.

Харчоблок ще треба ремонтувати

Основні роботи виконували три бригади. Одна з них встановлювала вікна, дві інші працювали окремо на першому і другому поверхах. Найбільша ділянка роботи – заміна стелі.

-Стеля у нас тепер нова, утеплена, зроблена за сучасними технологіями, - каже Тетяна Шуманська. – З покрівлею треба щось робити. Зруйновані листки шиферу замінили. Решта накриття старе. Нам пообіцяли, що віднайдуть кошти і з часом перекриють новими сучасними матеріалами.

Ще тривають роботи у корпусі №3. Там знаходиться харчоблок і їдальня.

-У цьому будинку вибило шість вікон, їх уже замінили. а ось ремонт стелі ще продовжується, - уточнила директор. – Тому цей тиждень харчоблок не працюватиме. Доведеться дітям брати харчі з дому. Класні керівники попередили про це батьків. Ті з них, хто працював на ремонті, бачили руйнування у третьому корпусі на власні очі.

Тендер на шкільний  автобус заблокували

У Павлівській школі навчається майже 400 учнів. Село розташовано на великій території. Дехто з дітей до школи добирається на відстані понад три кілометри. Питання шкільного автобуса неодноразово порушувала дирекція школи. вже мали отримати його, але справа затягнулася не з вини освітян.


-Уже відбувся тендер на придбання шкільного автобуса для Павлівки, - каже заступник директора обласного департаменту освіти Володимир Буняк. – Однак його результати заблоковано. Зробив це учасник, який програв торги. Не пошкодував п’ять тисяч гривень, що їх треба внести у разі оскарження торгів. Якби цього не сталося, школа вже мала б автобус.


Тим часом майже половина учнів, а також частина вчителів, добираються до школи на велосипедах. На подвір’ї обладнано місце для стоянки. Незважаючи на те, що 9 жовтня вранці дощило, багато учнів приїхали на двоколісних, а один хлопчик має навіть 3-колісного велосипеда.


- Їхати було непросто, - каже 9-класниця Діана Слободянюк. – Обочина мокра, у калюжах. Проїжджі автомобілі обдають бризками. Крім того, я ще й везла на своєму велосипеді сестричку другокласницю Юліану. Але добралися.


 

Дівчинка повідомила, що в них у сім’я є велосипеди і в мами, і в тата. У Павлівці багато сімей мають по декілька двоколісних помічників.


 

«Передайте у школи, щоб готувалися до евакуації»

Відновив роботу також дитячий садок. Тут теж було пошкоджено частину приміщення. Одні двері ще треба замінити. Не всі із 60 діток, які відвідують дошкільний заклад, прийшли у свої групи.

-Деякі батьки бояться відпускати дітей з дому, - каже завідувач дитсадка Олена Гунько. – Чому? Бо в селі поширюються чутки про повторення вибухів. Запитують, чи нема в нас з цього приводу якої інформації. Цікавляться, хто про це говорить і наскільки їм можна вірити.


 

-У п’ятницю на телефон моєї приймальні зателефонувала невідома людина, - розповів начальник відділу освіти Калинівського району Сергій Ференець. – Мене в той час не було на місці. Чоловік, який не назвав себе, накрутив секретарку страшною інформацією. Сказав, щоб попередили керівників шкіл у селах, прилеглих до арсеналу боєприпасів, аби готувалися до нової евакуації. Застеріг, щоб не жартували, бо вибухи невдовзі знов повторяться. Не знаю, хто поширює такі чутки, комусь треба тримати людей у напруженні.

Довідково

За інформацією сайту облдержадміністрації, у Павлівській школі повністю відремонтовано корпуси  № 1  та № 2. Замінено 61 вікно, 6 дверей, відремонтовано більше тисячі метрів квадратних стелі.  Ремонтно-будівельні роботи буде продовжено в корпусі № 3,  де розміщені майстерні, харчоблок та їдальня. Вікна вже замінили.  Потрібно відремонтувати стелю.

Віктор СКРИПНИК

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up