У Києві протестували козятинські підприємці

У Києві протестували козятинські підприємці
  •  У вівторок, 17 листопада у столиці мітингували підприємці.
  • ФОПи з усіх куточків України приїхали до Верховної ради.
  • Були серед них і наші козятинчани.
  • Розповідаємо, що змусило представників малого та середнього бізнесу вийти на протест і чого вимагали від влади.

У вівторок, 17 листопада провели пленарне засідання Верховної ради. Ще до початку засідання від самого ранку під стінами українського парламенту почали збиратися підприємці.

Представники малого та середнього бізнесу з плакатами «Save ФОП» приїхали відстоювати свої права. Серед них були і козятинчани. Один з них — відомий у нашому місті підприємець Іван Боровський.

Відео дня

— Вчора були представники фактично з усієї України, звідкись більше, звідкись менше. Близько 40 автобусів було зі Львова, — каже підприємець. — З Козятина було дев’ять осіб. Не було можливості більше загітувати людей.

Як повідомляє видання «Zaxid.net», протестувальники перекрили дорогу, через що Верховної ради не могли проїхати автомобілі. Хоча деякі парламентарі йшли через натовп.

Між протестувальниками та правоохоронцями сталися сутички. Деяких учасників мітингу затримали, а поліція посилила охорону центру столиці.

Що вимагали протестувальники

Підприємці вийшли на протест проти касових апаратів. Закон, який вносить зміни до Податкового кодексу і зобов’язує ФОПів другої, третьої та четвертої груп певних видів діяльності використовувати касові апарати, прийняли ще у вересні 2019 року. Відтак для тих підприємців, які продають медикаменти та побутові товари з гарантійним ремонтом, касовий апарат став обов’язковим вже з 1 жовтня цього року. А з 1 січня 2021-го до переліку «щасливчиків» потряплять ще й ті, хто продає ювелірні прикраси, текстиль, товари, бувші у використанні, а також власники ресторанів, кафе, туристичних агентств, готелів та хостелів. Для інших підприємців касовий апарат стане обов’язковим, якщо вони мають щорічний дохід понад мільйон гривень.

Частина депутатів на початку листопада цього року виступили ініціаторами нового законопроекту 4313, відповідно до якого використання ФОПами фіскальних касових апаратів мали відтермінувати до 2022 року. Проте під час засідання, яке відбулося 4 листопада, законопроект не набрав необхідної кількості голосів. Його відправили на доопрацювання і мали розглядати з правками вже як 4313-Д на засіданні 17 листопада.

Відтак зранку у вівторок, 17 листопада підприємці черговий раз вийшли на мітинг.

На відео, яке надіслав нам Іван Боровський, чути, як протестувальники просять одного з депутатів не голосувати за законопроект 4313-Д про відтермінування використання касових апаратів до 2022 року і підтримати 3853–1, за яким платникам єдиного податку дозволяється не використовувати реєстратори розрахункових операції, іншими словами — касові апарати, які видають фіскальні чеки.

Як йдеться на сайті Верховної ради України, під час пленарного засідання законопроект 4313-Д таки не підтримали, проте і 3853–1 не розглядали. Заступниця голови Верховної ради Олена Кондратюк внесла пропозицію включити до порядку денного кілька законопроектів, що стосуються підприємців, зокрема, вищезгаданого законопроекту про відновлення права платників єдиного податку не застосовувати касові апарати. Але нардепи цю пропозицію не підтримали.

Суть проблеми

Тотальне використання касових апаратів стане справжнім фіскальним зашморгом для малого та середнього бізнесу.

— Сьогодні касовий апарат мінімально коштує приблизно 400 доларів, — пояснює Іван Боровський. — Обов’язково має бути інтернет — це на кожну торгівельну точку. Немає різниці, чи це село, чи це 100 квадратів, чи це 10 квадратів. Інтернет щомісячно проплочується. Має бути договір з компанією, яка обслуговує касові апарати. Як правило, це знову ж таки, Вінниця, це навіть не Козятин. Бо в Козятині може є хтось один, але всі касові апарати він не зможе обслуговувати. Тим більше, фіскалізовані. Там все досить таки строго і регламентовано. Більше двох днів ти не маєш права не працювати, тобто, не застосовувати касовий апарат. І найголовніше — це податкова звітність. Фактично, не кожен підприємець зможе це робити сам. Треба буде наймати бухгалтера.

За словами Івана Боровського, сьогодні діє спрощена система оподаткування, тому підприємець може без проблем самостійно заповнити документи податкової звітності. Якщо ж працювати з касовим апаратом, документів стає значно більше і заповнити їх складніше. А штрафи за те, що фіскальна служба виявить помилку, немаленькі — 15, 20, а подекуди навіть 50 тисяч гривень.

Такий тиск на власників малого та середнього бізнесу ще більше ускладнить їм життя. Деякі не зможуть працювати взагалі, а в деяких це відіб’є будь-яке бажання починати власну справу.

— Якщо промоніторити, хто сьогодні є підприємцями, це переважно ті люди, яким вдалося встояти 10, 15, а то й більше років тому. Молоді сьогодні немає. Молодь не бачить взагалі сенсу вести бізнес, особливо в таких провінційних містах, як Козятин, — додає Боровський.

На думку Івана Боровського, використання фіскальних апаратів стане не стільки важелем контролю, скільки можливістю виписувати штрафи підприємцям.

— До однієї жінки приїхала перевірка в селі, — розповідає підприємець. — У неї ліцензія на горілчані вироби, а ті, хто працює з акцизами, вони вже зараз з фіскальними апаратами. Ліцензія на один рік, вона, до прикладу, по 18 листопада, а вона наступну ліцензію взяла з 19 числа на наступний рік. І це вважається вже порушенням. Штраф — 15 тисяч.

 

Читайте також:

"Ми станемо банкротами": під стінами Козятинської міськради протестували підприємці

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Alexs Tkachuk

    Касові апарати будьласка і ніяких конвертів.
    Вчіться жити по новому
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up