У Козятині освітлення вимірюється в стовпах

У Козятині освітлення вимірюється в стовпах

Суворова знову пороблено!

Шановні читачі, ви скажете: ”Що це він знову за дурниці верзе, телепередач “Битва екстрасенсів” надививсь, чи що?” Знедавна говорив, що “пороблено” вулиці Суворова і її мешканцям. У калюжах на проїжджій частині щось там видалося мені. Але ніхто в них нічого не бачив, тільки я в них розгледів дію чорних сил і які, нібито, з тих калюж навіть виглядають, типу Нессі.

Хто і до цього часу в це не вірить, той хай зараз завітає в кінець вулиці і гляне, хоча б в одну свіжу вже цьогорічну калюжу. З них навіть двори затоплює через танення снігу. Можна переконатися: щось таки потойбічне проживає та не дає комунальникам міста ці калюжі засипати.

Але з калюжами, якщо ви пам’ятаєте, ми розібралися ще в минулому році. Вони будуть важливими елементами зони вуличного відпочинку трударів та пенсіонерів. І ми заживемо спокійно та весело. Але не тут то було.

Відео дня

 

Стовпи вишикувалися, наче солдати на плацу

На бідну вулицю знову порчу навели, на неї знову випало нове випробування і, запевнюю, що теж не без втручання потойбічного. У кінці року мешканці, незважаючи на тяжке матеріальне життя, на тарифи та ціни, дуже таки зраділи, що влада про них піклується і цій радості не було меж! Люди мало не народні гуляння влаштували, з музикою, млинцями та циганами, бо по вулиці почали встановлювати нові електроопори, замість тих, що майже згнили. На них планувалося колись перекинути дроти і встановити вуличне освітлення!

“Це, звичайно, не Лас-Вегас з його вогнями та рекламами, — думали жителі, — але все-таки встановлені світильники дещо допоможуть, хоча б калюжі обійти без наслідків (таких як намочене взуття та штани до колін, коли хто не втримається на ногах, навіть тверезий)”.

Незважаючи на грудневі морози, підрядники  завзято працювали майже кожного дня. І ось нарешті стовпи вишикувалися, як солдати на плацу, а далі почали вішати довгождані світильники. І ось тут почала діяти та сама, ви знову не повірите, чорна магія, чаклунство і ворожіння, що чорними силами були наслані на нашу вулицю!

Світильники повішали через одну опору, а відстань між світильниками при цьому складала  аж 80 метрів! При підрахунку було виявлено, що стовпів встановили 20, а світильників повісили 11. В одному місці повісили два підряд, чи то по блату, чи то помилились, не відомо.

 

Обіцяли, заспокоювали і обдурили

На питання до виконувачів робіт, що це за такі нормативи сильно економні, вони відповідали, що, мовляв, не хвилюйтесь, громадяни, повісимо світильники на кожен стовп, дайте час, це типу, проба. Громадяни заспокоїлись.

Прийшов довгожданий момент різати стрічку, чи включити світильники. Їх таки включили, але радості не було… У темний час доби ці рідкі, як в баби Яги зуби (на виключаю, що і вона доклала до цього діла свої кістляві руки), світильники таки світять. До встановлених зауважень немає. Але ж де інші? Яка чортівня половину десь поділа?

А ви говорите, що не пороблено? І що ви думаєте, існуючі освітили вулицю? Ага, зараз, держіть кишеню ширше! Тепер поки йдеш вулицею під світильником, то бачиш, куди ногу ставиш, щоби не вшелевкатись в калюжу. А через десяток-другий метрів потрапляєш майже у повну пітьму. І вихід один — йти по парканах. А світильники служать не як освітлювачі, а як маяки, що встановлюють на берегах морів для тих кораблів, що заблукали. Щоб на мілину не сіли, а ми — щоб в калюжах не потопилися.

      

За такий проект можна щось повідкручувати

На запитання до начальника комунального господарства міста, що це за така робота з цим “злополучним” вуличним освітленням, була одержана в телефонному режимі вичерпна відповідь:

— А коли до цього часу зовсім нічого не було?! Нормально!

Логіка в цьому відповідна, звичайно є, але вона зовсім не державного мужа. Що, мовляв, таке розміщення чітко по проекту, що світильники тепер встановлюються через стовп. Це така вже в Козятині діє норма освітленості вулиць? Виходячи з нової козятинської норми розміщення вуличних ліхтарів, їх слід по всьому місту познімати і залишити тільки через стовп? Скільки електроенергії зекономимо? Та вам за це не тільки жителі нашої вулиці, а і інших точно щось повідкручують!

Скажіть на милість, а який проект цей неук складав? Може, це була підпільна контора в якомусь гаражі, яка навіть не має ліцензії? Бо нормальний проектант буде дотримуватись державних будівельних норм, а не нісенітниці малювати.

Ще було сказано, що проект освітлення навіть пройшов якусь там, десь там, експертизу. Впевнений, якщо і є висновок експертизи, то цього експерта слід під суд віддати!!

Як на мене, то можновладцям, які відповідають за комунальне господарство, слід було хоча б заглянув в Державні Будівельні Норми України ДБН В.2.5-28:2016 “Інженерне обладнання будинків і споруд «Природне і штучне освітлення». І почитати, які існують нормативи і в яких одиницях нормуються!

Чи це тільки в Козятині освітленість вимірюється в таких одиницях, як «в стовпах»?

Я не полінувався, знайшов цей документ і почитав. Запевняю, що освітленість поверхні вулиці вимірюється в люксах і повинна бути не менше 15 люксів на поверхні проїжджої частини на рівно віддаленій відстані від опор, на яких розміщені освітлювальні прилади. А таких величин при такому розміщенні ніколи не буде! Це можна легко довести при допомозі приладу, який є в Лабораторному центрі (колишня санепідстанція).

 

Є загроза, що це побачить САМ...

Мене тривожить ще і інше. А де гарантія, що наші двоє, найбільш знаменитих земляків, не будуть їхати на Паску через наше місто провідати родичів та ковбаскою домашньою з хроном поласувати? Та ніякої! Хлопці-можновладці, я вам не заздрю, чесне слово, бо коли вони побачать з дороги знамениті суворівські калюжі, то під включене в темний час доби те жалюгідне, недороблене вуличне освітлення, яке вам зовсім не освітить робочі місця, примусять вас напомацки воду з цих калюж у відра ганчірками вимочувати. А жалісливим мешканцям, під загрозою штрафу, заборонять навіть підсвічувати вам ліхтарями чи свічками та виносити вам крашанки для відновлення сил.  

Та ви ж нас, шановних громадян і патріотів України, зганьбите на всю Європу і можете стати на перешкоді видачі чергового траншу МВФ, безвізового режиму та вступу до Євросоюзу! Ганьба!

Отож, жителі вулиці Суворова пропонують вам розібратися в цих питаннях і встановити вуличне освітлення, як цього вимагають державні норми. Не видумуйте свої регіональні нормативи.

Юрій ОНИЩЕНКО, пенсіонер

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up