У Козятині побудують нову каналізаційно-насосну станцію

У Козятині побудують нову каналізаційно-насосну станцію
Каналізаційно-насосна станція на вулиці Довженка. Світлина зі сторінки Козятинської ТГ у Фейсбук
  • Одне з проблемних питань нашого міста — стан каналізаційно-насосних станцій.
  • Ці споруди збудовані ще за доби Радянського Союзу і з того часу не бачили модернізації.
  • Одну з них збиралися капітально ремонтувати, але вирішили відмовитися від цієї ідеї.
  • Натомість хочуть побудувати нову.

Каналізаційно-насосних станцій у нас чотири. Усі вони у жахливому стані. Одна з них розташована на вулиці Володимира Великого за ліцей-школою. Ще дві — у південно-західній частині Козятина на вулиці Довженка і біля маслозаводу. Четверта розташована у смт Залізничне, на вулиці Ціолковського. І з нею найбільша проблема. Адже якщо три попередніх бодай працюють, то ця вийшла з ладу вже давно.

Кілька місяців тому на сайті міської ради опублікували фотографії каналізаційно-насосних станцій міста всередині приміщення. Без перебільшень, на це видовище страшно глянути.

«Станції збудовані у 60-их роках минулого століття, без модернізації, капітального переоснащення та без фінансування з боку АТ «Укрзалізниця». Схема роботи застаріла і не враховує реалій сьогодення (зупинку старих промислових об’єктів та початок роботи нових в іншому районі), що, знову ж, не може не впливати на ефективність роботи системи в цілому. Лише поточні ремонти, які проводилися, включали латання проривів напірних магістралей та періодичне технічне обслуговування насосів, проте автоматизація в 21 столітті відсутня взагалі. Працівники в ручному режимі двічі на день вмикають двигуни для викачування ємностей, де збираються нечистоти, щоб спорожнити ненапірні магістралі трубопроводів каналізації від стоків», — писали на сайті міської ради.

Відео дня

Те, що обладнання зношене і до яких це призводить наслідків, козятинчани могли пересвідчитися у недалекому минулому. На початку лютого цього року на гарячу лінію нашої газети зателефонували рибалки і повідомили, що у Водокачку з каналізаційно-насосної станції, що за ліцей-школою, стікають нечистоти. Протягом кількох днів біля стадіону стояв, м’яко кажучи, неприємний аромат. Як з’ясувалося пізніше, вийшов з ладу насос, яким ті самі нечистоти викачували. Обладнання, яке зламалося, замінили і лише після цього каналізаційні води перестали текти у річку.

Ще наприкінці грудня 2020 року депутати міської ради затвердили програму утримання та ремонту каналізаційно-насосних станцій на 2021 рік. Спершу на її реалізацію планували витратити 400 тисяч гривень. Та вже наприкінці лютого цього року програму переглянули і внесли зміни.

Модернізацію КНС вирішили почати з тієї, що на вулиці Довженка, 105. Спершу планували провести там капітальний ремонт, та від цієї задумки вирішили відмовитись. Бо коли порахували кошторис, виявилося, що звести нову станцію — значно дешевше, ніж полагодити те, що було збудовано 60 років тому.

Це питання розглядали під час 7 позачергової сесії, яка відбулася у середу, 17 березня.

— Якщо ми планували робити капітальний ремонт, це буде коштувати півтора мільйона чи мільйон гривень, — сказав під час свого виступу у раді Андрій Корнійчук, начальник Управління житлово-комунального господарства. — А якщо нове будівництво, то збоку копається траншея, ставиться капсула, два насоси і два двигуни, підключається до системи і це буде коштувати 450 тисяч гривень.

За словами Корнійчука, нова каналізаційно-насосна станція буде поруч зі старою. Вона буде підземною, а територію навколо обгородять. Натомість радянська КНС, яку місто використовує зараз, буде запасною.

— Зараз ще планується ремонт КНСки на Ціолковського на другому Козятині, що зупинилася багато років тому. Її потрібно запустити, тому що люди щотижня качають з неї за власні кошти відходи, — додав начальник ЖКГ.

Тож депутати проголосували за те, щоб виділити 600 тисяч гривень на будівництво нової каналізаційно-насосної станції на вулиці Довженка.

 

Читайте також:

Міст на Білоцерківській трасі закритий вже рівно пів року. Коли відкриють?

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up