У козятинському пологовому не видають бебі-боксів. Яка причина?

У козятинському пологовому не видають бебі-боксів. Яка причина?

Вже кілька тижнів батьки не отримують так званий бебі-бокс – пакунок, вартістю 5 тисяч гривень, у якому є необхідні речі для малюка. Чому так сталося і коли батьки зможуть отримати пакунок?

З 2018 року в Україні стартував пілотний проект «Пакунок для малюка», що давав можливість молодим батькам отримати безкоштовну допомогу для догляду за малям. Такий досвід був запозичений у європейських країнах. Там дану практику запровадили ще в 50-ті роки. Комплектацію і закупівлю пакунків малюка до цього року проводило Управління Організації Об’єднаних Націй. 

З 2020 року закупівлю бебі-боксів мали здійснювати централізовано окремими закупівельними організаціями за рахунок державного бюджету.

— Вже майже як півмісяця пологове відділення не отримало жодного пакету малюка, — розповідає заступник головного лікаря з дитинства та пологової допомоги Надія Станіславчук. – У Наказі Департаменту охорони здоров’я Вінницької облдержадміністрації говориться про те, що бебі-бокси надійдуть у пологові із затримкою. Це станеться тому, що фінансування розпочнеться із державного бюджету і закупівлю буде покладено на державну установу «Професійні закупівлі.»

Відео дня

Але така затримка викликає певні незручності. Бо якщо навіть молоді батьки і отримають пакунок набагато пізніше, то вже не зможуть його використати в повній мірі, адже речі можуть просто не підійти.

За роз’ясненнями журналісти звернулись в Управління соціального захисту населення району.

— У листі Мінсоцполітики було роз’яснення, що з початку цього року змінилася установа, що здійснює закупівлю та комплектацію Пакунку малюка, — пояснює заступник начальника Управління соціального захисту населення Козятинської райдержадміністрації Інна Ольбішевська. — Тому перші бебі-бокси дійдуть до споживача орієнтовно в другій половині липня.

Інна Станіславівна  каже, що Управління вже надіслало заявку на отримання потрібної кількості Пакунків для малюків. Наразі, лише шестеро молодих мам подали заяви на отримання такої допомоги від держави. 

— Всі бебі-бокси, які до цього часу були в пологовому, закуплялись у 2019 році.  В цьому році ми вже кілька раз робили дозамовлення. Департамент Мінсоцполітики робив перерозподіл минулорічних бебі-боксів із запасу і передавав ці пакунки з інших районів.

— Якщо немає пакунку в пологовому, то ЦРЛ видає довідку, що бебі-бокс не отримано і жінка тоді звертається до органу соціального захисту населення, — пояснює начальник відділу персоніфікованого обліку пільгових категорій населення Інна Гунько. – Для зручності ці заяви беруть просто в пологовому відділенні і передаються в Управління соцзахисту. Коли поступлять Пакунки, то їх доставлять сім’ям, де народилися малюки. 

— Ми маємо розпакувати бебі-бокс при матері чи комусь із родини новонародженого, щоб перевірити, чи повна комплектація, а потім складаємо акт прийому-передачі Пакунку.

Інна Валеріївна каже, що із попереднього досвіду відомо, що мами новонароджених із розумінням відносяться до такої затримки.

— Спочатку вартість Пакету становила 3 186 грн., в подальшому коригувалися і його вміст, і вартість відповідно до побажань і претензій, що надходили від одержувачів, — каже начальник відділу. — Покращилась і якість предметів, збільшилась кількість позицій ( від 30 до 70), також збільшився і розмір речей, що дасть можливість використовувати їх пізніше. Пані Інна каже, що Пакет для малюка коштуватиме близько 5000грн. 

У разі, якщо на день виписки новонародженої дитини з пологового будинку Пакунок малюка не видали, потрібно звернутись в місцевий структурний підрозділ із питань соціального захисту населення (у нас їх є два: районний по вул. В. Стуса-25  і міський по вул. В. Винниченка, 56)

На підставі цієї заяви підрозділ має доставити бебі-бокс за місцем проживання протягом 17 робочих днів. Заповнену заяву можна подати безпосередньо в пологовому відділенні. В такому випадку пологовий будинок має передати її на розгляд відповідному органу. 

Читайте також:
Пологи після реформи. За що треба платити?
Про безкоштовні пологи в Україні та хто на Козятинщині народився першим в 2020?
Куди звертатися: телефони та контакти лікарів козятинської ЦРЛ

Тетяна Гринюк

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up