У Куманівці були просто аферисти чи афериси з перевіряючої компанії?

У Куманівці були просто аферисти чи афериси з перевіряючої компанії?
Перш, ніж допустити фахівця до перевірки, варто перевірити його посвідчення
  • Будьте обачними. У Куманівці по хатах ходили підозрілі перевіряючі. Вони представлялися працівниками Вінницького управління газового господарства, перевіряли стан димовентиляційних каналів, брали за це 90 гривень і ніяких квитанцій не виписували. А тим, хто не погоджувався на перевірку, погрожували відключити газ

Пан Олександр, який повідомив редакцію про візитерів у Куманівці, розповів, що вони  не пред’явили ніяких документів. Єдине, що в них було — це в одного з чоловіків куртка без напису з двома оранжевими вставками. 

– Я їм кажу: «Хлопці, у мене бездимохідний котел, я вам нічого платити не буду». А вони: «Не заплатите – ми вас від’єднаємо від газопостачання». Я їх ледве виставив. У сусідки були, – продовжує Олександр, – так вона їм каже: «Пишіть акт чи випишіть квитанцію, по акту чи по квитанції розрахуюся», а вони: “Ні, тільки «налічкою».

Слід зазначити, що перевірку і прочищення димових та вентиляційних каналів проводять спеціалізовані організації, які мають дозвіл на проведення таких робіт. Як правило, це приватні компанії, які надають свої послуги на комерційній основі. Сама ж така компанія, щоб населення не сприймало їх за шахраїв, має повідомити жителів про такі перевірки, заздалегідь розмістивши інформацію в мас медіа про такі роботи та попередити керівництво місцевої чи сільської ради.

Відео дня

Ми з цього приводу звернулися в Козятинську дільницю АТ «Вінницягаз». Прокоментував ситуацію керівник Козятинської дільниці Олександр Кашперовецький. 

— У Куманівку ми працівників нашого газового господарства не посилали.

АТ «Вінницягаз» офіційно повідомляє, що не надає послуг з перевірки димових та вентиляційних каналів. Будьте уважними. На сьогодні у області працюють компанії, співзвучні за назвою з АТ «Вінницягаз», але жодним чином не пов’язані з нею. Працівники АТ «Вінницягаз» завжди мають службові посвідчення.

Коли треба перевіряти і прочищати димохід

Відповідно до п. п. 6.1. п. 6 розділу 5 Правил безпеки систем газопостачання, безпечну експлуатацію та технічне обслуговування димових і вентиляційних каналів житлових і громадських будинків забезпечує власник.

Перевірка і прочищення димових та вентиляційних каналів повинні виконуватися спеціалізованою організацією, яка має дозвіл або декларацію на виконання цих робіт від Держпраці України відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №1107 від 26.10.2011 р. (із змінами).

Відповідно до п. п. 6.8 п. 6 розділу 5 Правил безпеки систем газопостачання періодичній перевірці і прочищенню підлягають:

-   димоходи опалювальних печей, ємкісних газових водонагрівачів і опалювальних котлів, які працюють сезонно, - не рідше ніж один раз на рік, які працюють цілий рік, - два рази на рік (навесні і восени);

-   димоходи від газових проточних і ємкісних газових водонагрівачів для гарячого водопостачання, ресторанних газових плит (залежно від матеріалу) - не рідше ніж один раз на 6 місяців (цегляні, цегляні і азбестоцементні, цегляні і керамічні димоходи) і не рідше, ніж один раз на рік (металеві - з товщиною стінки не менше 3 мм, азбестоцементні, керамічні та із жаростійкого бетону).

Обслуговування димоходів газового обладнання з відведенням продуктів згоряння через зовнішню стіну будинку необхідно проводити одночасно з обслуговуванням газового обладнання за документацією з експлуатації заводів-виробників.

Вентиляційні канали підлягають перевірці і прочищенню одночасно з димовими. У разі відсутності димових каналів, вентиляційні канали підлягають перевірці один раз на рік.

Перевірка і прочищення димових і вентиляційних каналів комунально-побутових об’єктів, житлових та громадських будинків оформляються актом, рекомендована форма якого наведена у Правилах безпеки систем газопостачання.

Один примірник акту перевірки і прочищення димових каналів передається газорозподільному підприємству. Строк зберігання актів - 12 місяців.

У випадку виявлення несправних та непридатних до подальшої експлуатації димових і вентиляційних каналів, особа, яка виконує їх перевірку, зобов’язана попередити власника (балансоутримувача та/або орендаря (наймача) про заборону користування газовим обладнанням, невідкладно направити газорозподільному підприємству акт перевірки технічного стану димових та вентиляційних каналів для подальшого відключення газових приладів від системи газопостачання.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up