У Махнівській громаді стане менше старост

У Махнівській громаді стане менше старост
  • Махнівська ОТГ першою з чотирьох громад колишнього Козятинського району визначилася зі старостами.

  • Спершу їх було сім, втім ця кількість скоротиться до п’яти.

  • Чим продиктована така зміна і чому для деяких сіл старост призначатимуть повторно?

За кількістю старост Махнівська громада разом із Козятинською була на другому місці — і там, і там їх семеро. Втім якщо Козятинська міська рада призначила старост у два підходи — спочатку трьох, пізніше — ще чотирьох, то Махнівська сільська рада визначилася із тим, хто буде старостами, одразу.

Ще на першій сесії восьмого скликання, яка відбулася через місяць після виборів, громаду умовно поділили на 7 старостинських округів. Чому кажемо умовно? Тому що рішенням, яке прийняли депутати, просто призначили старост для 14 сіл громади.

Натомість за поділ на старостинські округи взялися у жовтні цього року. Втім у громаді утворили не сім, а лише п’ять таких округів: Безіменський, Вовчинецький, Юрівський, Переможнянський та Поличинецький.

Відео дня

Межі трьох перших залишились у такому ж форматі, як і були призначені старости. До Безіменського округу увійшли Безміненне, Молодіжне, Молотківці, Хліборобне і Чернички. На ці п’ять населених пунктів ще раніше був один староста. Вовчинецький округ налічує лише одне село. До Юрівського потрапили Юрівка і Листопадівка. Для них теж був один староста.

Натомість до Переможнянського увійшли Перемога, Немиринці, Куманівка і Туча. Хоча раніше Перемога і Немиринці мали свого старосту, Куманівка і Туча — свого. Це саме стосується і Поличинецького округу, куди потрапили Поличинці, Мала Клітинка і Тернівка. Раніше Поличинці з Клітинкою мали одного старосту, у Тернівці був зовсім інший.

Тепер питатимуть людей

Кількість старост зменшили через зміни у Законі «Про місцеве самоврядування». Відповідно до його нової редакції, старостинський округ має налічувати як мінімум 500 жителів. У Безіменському окрузі проживає загалом більше тисячі осіб, у Вовчинецькому — більше 600, у Юрівському — 498, але цей округ залишили без змін. Натомість у Куманівці і Тучі, які мали окремого старосту, проживає менше 400 осіб. Тому їх приєднали до Переможнянського округу. Трохи більше 300 мешканців проживає у Тернівці і Малій Клітинці, які мали окремого старосту. Тож їх приєднали до Поличинецького округу.

Та це не єдині зміни у законодавстві, які стосуються старостату. Бо якщо раніше старосту могли призначити і не питати в жителів, чи вони не проти, то тепер виносити на розгляд сесії кандидатуру старости можна лише після того, як її підтримають мешканці округу на громадському обговоренні.

Позаяк для Безіменського, Вовчинецького і Юрівського округів нічого не змінилося, тут залишаться ті самі старости, яких призначили ще минулого року. Натомість для Поличинецького та Переможнянського округів старост мають призначити повторно.

Запропонував свою кандидатуру

Громадські слухання відбулися спершу у Перемозі. Махнівський сільський голова Павло Кузьмінський запропонував на посаду старости Майю Поліщук. Вона була старостою у Перемозі та Немиринцях, а перед цим — головою Переможнянської сільради. Втім із такою пропозицією були згодні не всі.

— За кандидатуру, що пропонує голова сільради, особисто я проти, — сказав Анатолій. — Давайте почнемо з земельних паїв. Ви маєте земельні паї. Коли розпайовувалося село, вам було дано більше гектарів. Потім створилися землі запасу, 140 гектарів забрали. Крім того, знайшлося ще 3 людини, орендують по 50 гектарів землю. Це 150 гектарів. Тепер з цих 300 гектарів на ваші паї добавити по гектару. Новий власник дає за кожен гектар 5 тисяч. Тому ви не отримуєте за кожен пай 5 тисяч щорічно. Голова сільради чи староста була вона, вона цього питання не піднімала. Прийшов новий власник СФГ «Поділля», я його питав, яка вартість паю і скільки він відсотків буде давати від вартості паю. Він сказав така і така вартість, 12 %. Справа в тому, що перебуваючи в залі, Майя Поліщук чула цю мою розмову, але власнику СФГ я поставив ще одне питання. Він назвав вартість паю? Назвав. Але державна статистика кожен рік дає рівень інфляції. До вартості вашого паю ці відсотки, які дає інфляція, мають додаватися. Тому кожен рік вам повинні більше грошей давати за вартість паю. За майнові паї повинна добиватися голова сільради. Вона цього не робила.

Анатолій запропонував свої дві кандидатури — Леоніда Сидорчука і Миколу Цимбаровича. Втім сказали, що одна людина може подати лише одну пропозицію. Зійшлися на тому, що другим претендентом буде Леонід Сидорчук.

Під час обговорення виступила і сама Майя Поліщук.

— Люди скаржилися, як ми з вами будемо зв’язок мати, тому що ви проживаєте в Махнівці, а люди в Перемозі. Хочу вам сказати, що телефон в мене увімкнений 24 години на добу і які проблеми не виникали за цю каденцію, що я була (всяке було, і о першій ночі була пожежа), що б не сталося, я завжди на зв’язку, — сказала Поліщук. — Хто б не звертався, я надавала чи допомогу чи кваліфіковану відповідь і що могла робила. Немає такого, що мене обрали і в 5 годин вечора я закрилася, нікому ніяку консультацію не даю. У мене такого немає. У мене є свої принципи. Якщо я пішла представляти інтереси людей, я повинна їх представляти.

Коли справа дійшла до голосування, Майю Поліщук підтримали 86 людей, Леоніда Сидорчука лише троє.

Чекають сесії

У Поличинцях теж відбулися громадські слухання. Тут людей зібралося дещо менше, ніж у Перемозі. Голова Махнівської сільради запропонував на посаду старости Людмилу Герасимчук. Вона раніше була старостою Поличинців і Малої Клітинки, а до цього — секретарем Поличинецької сільради. Громада інших кандидатів не пропонувала і проголосувала за Людмилу Герасимчук.

Тепер претендентів на пост старост мають затвердити депутати. Як повідомили у Махнівській сільській раді нашим журналістам, поки що сесії, на якій призначили старост для Поличинецького і Переможнянського округів, не було.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Альоша Капніст

    Он где-то работал учился на следователя а ты Дима держал в руках собственную трудовую книжку ?! Конечно нет сидишь на шее своей жены тому и рвешь собственную жопу чтоб жена тебя кормила какая ты гадость!

    Дмитро Анатолійович Поліщук reply Альоша Капніст

    Я ФОП - Фізична Особа Підприємець  , працюю з 16 років . І доречі ,  я не полінився вивчити рідну Українську мову.
  • Дмитро Анатолійович Поліщук

    "......сказав Анатолій....." (Анатолій не житель села Перемога, тільки недавно став жителем.)   Шкода цю людину , колись був в міліції , працював слідчим . А зараз став представником неблагополучної родини. Алкоголь   для Анатолія  стало як норма.  Не дурний чоловік ,  лише плутає де хвіст а де грива.

keyboard_arrow_up