У міській лікарні лікують не тільки ліками

У міській лікарні лікують не тільки ліками
  • Задля здоров’я. Минулого тижня в редакцію газети “RIA-Козятин” зайшла молода мама з дівчинкою дошкільного віку. Маленька гостя привернула увагу кашлем з ознаками задухи. Мама пояснила, що взяла направлення в фізкабінет міської лікарні і зараз ходять на процедури. Через п’ять днів ми маму знов зустріли. Дочка кашляти перестала і обійшлося їй лікування за символічну ціну 20 гривень  

У фізіотерапевтичному відділенні, де лікувалася недавня наша гостя, нас зустрів фахівець першої категорії Георгій Григорук. Від нього дізналися, що за його плечима більше як 40 років лікарського стажу. У фізіотерапії він близько 25 років. 

Кімната відпочинку фізіотерапевтичного відділення

Відео дня

– Наше відділення багатофункціональне. Воно поєднує в собі всі види природних, преформованих методів фізіотерапевтичного лікування. Великий спектр допомоги в інгаляційній терапії: синглетний кисень чи синглетно-кисневі пінки (основою якої є кисень в сполуці вітамінної суміші і трав’яних настоянок). 

Хто в основному проходить процедури?

— Лікуються в перщу чергу пацієнти стаціонару міської лікарні чи пацієнти поліклініки міської лікарні, пацієнти сімейних лікарів нашої первинки. Вони звертаються до нас і ми надаємо їм фахову допомогу. Крім направлень спеціалістами, ми проводимо курсові етапні лікування. Коли пацієнт знаходиться в стаціонарі, він обстежений, первинно полікований, то надалі ми проводимо процедури з метою фізіопрофілактики.

Пацієнти з інших районів можуть потрапити до вас на процедури?

— До нас можуть потрапити не тільки пацієнти нашого району. Ще Ружинський район Житомирської області, Погребищенський район Вінницької обл. Спочатку ми були лікарнею відновлювального лікування, обслуговували декілька районів Вінницької області. Я радий, що добра пам’ять про нас залишилась у людей з тих районів, інколи вони до нас приїжджають. Своїх ми приймаємо через поліклініку. Вони лягають до нас в стаціонар і обслуговуються. Хоча, якщо є направлення сімейного лікаря, якщо є консультація спеціаліста, якщо є визначений діагноз з направленням, будь ласка – при бажанні амбулаторно можуть лікуватися всі бажаючі.

Скільки коштує таке лікування?

— Є маленький нюанс. Лікування безкоштовне, але є лікувальні процедури, є  процедури оздоровчі. Для лікарні відновлювального лікування, для будь-якого санаторного лікування парафінотерапія, грязелікування чи масаж  є звичайними процедурами. При водолікуванні йде суттєва витрата електроенергії. Бюджетом витрата електроенергії не передбачена. Для лікарні міської, для лікарні вторинного рівня, для лікарні планового лікування, це вже є не лікувальні процедури, а оздоровчі. Тому за бажанням пацієнта вони можуть зробити добровільний внесок. Для цього є реквізити, ми будемо тільки вдячні, якщо пацієнт цього бажає.

Звідки фінансується ваше відділення?

— Наше відділення фінансується  з міського бюджету.

Як ви працюєте?

 — Прийом пацієнтів з 8 до 15.30. Чому до 15.30, не зважаючи на те, що відділення працює до 16.12? Цих 42 хвилини відведені на контроль апаратури і підготовку до наступного дня. Кабінет низькочастотної електротерапії потребує ще послуг органічної кухні, яка повинна бути в кожному фізіотерапевтичного відділенні. Така специфіка нашої роботи.

Кабінет ультразвукової інгаляції

Усі кабінети фізіотерапевтичного відділення можете назвати?

— Кабінет високочастотної електротерапії, кабінет низькочастотної електротерапії, ультразвукової терапії, магнітолазерної терапії, кабінет світлолікування, теплолікування. Кабінет мікрохвильової резонансної терапії, пресотерапії, гальванічна кухня, і непогана кімната відпочинку, тому що після процедур, особливо водних, пацієнти мають 20-30 хвилин побути в приміщенні, мають відпочити, щоб зручніше себе почувати.     

Гальванічна процедура. Таке лікування зменшує біль і живить тканини

Що таке гальванічна кухня? 

— Це електротерапія. Лікування електроенергією, отриманою внаслідок поєднання хімічної реакції та електричних електродів. Використовується вона при різних захворюваннях неврології чи очистки шкіри. Таке лікування зменшує біль і живить тканини. Це прилад з насадкою, якою спеціаліст водять по тілі плавними рухами.

Пишаються апаратурою

У фізіотерапевтичних кабінетах Георгій Григорук детально зупинявся на суті процедури кожного кабінета. Гордістю фізіотерапевтичного відділення і міської лікарні в цілому завідувач відділення вважає кабінет ультразвукової інгаляції та синглетно-кисневих пінок. Апаратура, якою управляє спеціаліст вищої категорії Наталія Василівна, за відгуками пацієнтів, допомагає при багатьох недугах. Відділення централізоване, воно дозволяє підтримувати постійний контроль і якість надання процедур. І за кількістю апаратури, і за можливістю надання інгаляційних послуг у відділенні не відчувають ніяких обмежень. 

– Ми не стикалися з ситуацією, коли клієнту потрібна була допомога, а ми не могли її надати, –  каже завідувач Георгій Григорук. – Ми гордимося апаратурою, яка у нас є і нашими можливостями

.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up