«У нас віджимають землю»

«У нас віджимають землю»
  • На гарячу лінію газети звернулася козятинчанка Альона.
  • Її мама має дачу.
  • Цьогоріч земельну ділянку хотіли приватизувати, та коли взялися робити документи, виявилося, що дачу вже оформила на себе зовсім інша людина

Близько 15 років тому Альонина мама придбала дачу. Земельна ділянка була неприватизована, тож і документів на право власності під час купівлі ніхто не оформляв. Просто підійшли до попереднього власника, заплатили гроші, потім звернулися до голови дачного кооперативу. Альонину маму записали у журналі і на тому все. Впродовж усіх цих років сім’я Альони сплачувала до кооперативу внески і користувалася землею. І, за словами жінки, таких неприватизованих ділянок у кооперативі чимало.

— У 2019 році мамі видавали довідку на приватизацію, — розповідає наша співрозмовниця. — Але мама не скористалася цією приватизацією, тому що вона захворіла ковідом. Потім у неї важка операція була, дороговартісна. І тут мама каже: «Діти, я не буду приватизовувати, забирайте собі дачу». Тут так — приїжджаєш до голови, пишеш заяву про те, що прошу вас мою ділянку передати доньці, щоб довідку видали на мене і я вже займалася цією дачею.

За словами Альони, мама написала заяву ще у лютому цього року. Довгих чотири місяці у голови кооперативу не могли забрати довідку. Жінка каже, до нього і дзвонили, і приходили. Одного дня терпець увірвався і навідалися до голови просто додому. І тоді почули від нього приголомшливу новину.

Відео дня

— Людина відкрито від нас тікала, — каже козятинчанка. — Ми бігали за ним чотири місяці. Ми його виловлювали. Ми до нього дзвонили. Я кажу: «Ну чого ж ви тікаєте? Дайте мені довідку, щоб я оформила своє. Мені не треба чужого». І потім, коли ми вже сказали, що викличемо поліцію, він сказав, що дача вже не наша.

За словами Альони, у реєстрах вказано, що будинок, розташований на їхній земельній ділянці, вже приватизований. Як саме це сталося і коли — невідомо. Жодних документів жінка не бачила. Єдине, що їй достеменно відомо — чоловік, який приватизував будинок, звертався до міської ради з проханням надати йому земельну ділянку, але отримав відмову, тому що вже скористався своїм правом на отримання землі ще у 2018 році.

— Ми написали заяву в поліцію, що в нас віджимають землю, — продовжує козятинчанка. — Ми ж нею більше 15 років користуємося! Сусіди понаписували заяви, що дача не закинута, що ми весь цей час нею користувалися і всі внески платили. А в суботу ми приїхали сюди на КПП, а там у журналі коректором наші прізвища позамальовували і вписали прізвище цієї людини. Голова кооперативу їздить і говорить, що ми цю дачу взяли незаконно, що ми її також віджали. Якщо на те пішло, ми більше 15 років нею користуємося. Жодних претензій до нас ніхто не висловлював.

Далі більше. Альона каже, що чоловік, який оформив на себе її дачний будиночок, зламав замки і проник до приміщення, поки там нікого не було.

— На дачі нема що красти, — продовжує жінка. — Лопату чи електрочайник?! Тут немає нічого такого, щоб закривати її. Тут просто висять звичайні замочки. Як нам в поліції сказали, цей замочок 20 ключами можна відкрити. Просто як приватизовувати, треба зайти і зробити заміри. Тим паче, ця людина каже: «Я зимою тут був». Вони не прийшли влітку, коли тут є люди. Ми взимку теж там буваємо, бо у нас в погребі картопля, але ви ж розумієте, що ми не кожен день сюди їздили зимою. Цієї зими не так багато снігу було, щоб побачити, що хтось заходив. Фіртка закрита. На фіртці замочок висить звичайний. Хатинка закрита. Зайшли, картоплі набрали, сіли в машину і поїхали. Ніхто не звернув уваги. А він сам каже: «Я зимою заходив у хату, я її приватизував». Він цього не приховує, що він взимку тут був.

Тепер Альона звернулася за допомогою до адвоката і готує документи до суду, щоб скасувати приватизацію. Каже, свого дарувати не збирається. Та проблема у тому, що попередній власник, якому заплатили гроші за цю дачу, загинув. Так само немає в живих жінки, яка на той час керувала кооперативом.

 

Читайте також:

Каже, що її бабусю ошукали на кілька тисяч гривень

Після гарантійного ремонту телефон не бачить «сімку»

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Богдан Хуторной

    Дурдом , шо робиться , як жити в цій недокраіні?! Цирк а у руля клоун прям в точку :)

keyboard_arrow_up