У нас залишиться одна лікарня вторинного рівня

У нас залишиться одна лікарня вторинного рівня
Фото з архівів газети
  • Медичні заклади об’єднають.
  • Це вже остаточно.
  • Міська рада на сесії підтримала рішення про реорганізацію Міської лікарні і Стоматологічної поліклініки.
  • Їх приєднають до Центральної районної лікарні.

У п’ятницю, 28 травня відбулася 11 чергова сесія Козятинської міської ради. Того дня обранці вирішували доленосне для Козятина питання — реорганізацію закладів медицини, що належать громаді. Нині таких є чотири. Це — Міська сімейна медицина, що є первинним закладом, і три вторинних — Центральна районна лікарня, Міська лікарня та Стоматологічна поліклініка.

Рішення, яке розгяладали депутати того дня, стосувалося трьох останніх. Воно стояло у порядку денному під номером 13. Відповідно до тексту цього рішення, Міську лікарню та Стоматологічну поліклініку мають реорганізувати, приєднавши до Центральної районної лікарні.

— Механізм приєднання Міської лікарні до ЦРЛ визначений шляхом приєднання. Хоча в цій залі на координаційній раді різні варіанти були. На перший план вийшло стратегічне питання номер один — це збереження статусу опорності. Статус опорності належить безпосередньо ЦРЛ. Звичайно, займатися посяганням на підрив цього статусу, я вважаю, це як мінімум не серйозно. Тому координаційна рада прийняла рішення і я сам особисто віддав свій голос за приєднання, — сказав під час свого виступу Олександр Євтушок, депутат від «Європейської солідарності» і за сумісництвом головний лікар Міської лікарні.

Відео дня

Нагадаємо, раніше місту належала лише Міська лікарня. Її створили на базі Лікарні відновного лікування. Відновна лікарня виникла після ліквідації залізничної і фінансувалася з обласного бюджету. У 2017 році обласна рада віддала Козятину Відновну лікарню разом з будівлею медичного закладу, а в 2018-му на її базі створили Міську лікарню. Два інші медичні заклади — стоматологічна поліклініка та районна лікарня — донедавна були у комунальній власності Козятинської районної ради, яка вже ліквідована. Тепер усі три лікарні належать міській раді.

Медичні заклади вирішили реорганізувати, тому що утримувати три лікарні невигідно для міської скарбниці. Питання фінансування наразі стоїть гостро. Ще минулого року лікарні перейшли на нову модель фінансування, за якої кошти виділяє Національна служба здоров’я України відповідно до підписаної угоди, в яку входить певний перелік послуг, так званих пакетів. За даними НСЗУ, Центральна районна лікарня має 14 таких пакетів на загальну суму 35,7 мільйонів гривень. Міська лікарня — всього 5 на загальну суму 9,5 мільйонів. А Стоматологічної поліклініки у цьому переліку взагалі немає.

Попри те, що Міська лікарня отримує фінансування з НСЗУ, коштів не вистачає, аби повністю покрити витрати на зарплату. Про це під час сесії сказала міський голова Тетяна Єрмолаєва. У свою чергу головний лікар Олександр Євтушок додав, що Міська лікарня щомісяця отримує приблизно 1,2 мільйони гривень від Національної служби здоров’я України, а це приблизно на 200 тисяч менше, ніж торік. І такий дефіцит спостерігається не лише у нас, а й в інших лікарнях України.

Попередній очільник Козятина, депутат від партії «Слуга народу» Олександр Пузир запитав, скільки людей скоротять у Міській лікарні, що буде з приміщенням медичного закладу після об’єднання і чи будуть збережені пакети послуг відповідно до договору НСЗУ. Адже більшість з них у міської та районної лікарень не перегукуються. На це Тетяна Єрмолаєва відповіла, що пакети послуг лікарня не втратить, адже це — фінансування з державного бюджету. Щодо скорочень працівників, то точної цифри не прозвучало. Єдине, що сказала міський голова, так це те, що скорочення чекає і на Міську лікарню, і на Районну, і на Стоматполіклініку, а кількість штатних працівників визначить майбутній директор ЦРЛ, якого мають призначити після проведення конкурсу.

Коли обговорення звершилося, проект рішення поставили на голосування. Депутати підтримали його 20 голосами. «За» проголосував і головний лікар Міської лікарні Олександр Євтушок. Лише чотири депутати проголосували «проти». Це обранці від «Слуги народу» Олександр Шумський, Наталія Щербатюк, Євгеній Малащук та Олександр Пузир, який був ініціатором створення Міської лікарні.

Додамо, що на нашому сайті ми запитали читачів, чи достатньо для Козятина однієї лікарні. Думки з цього приводу розділилися майже порівну: 49 читачів натиснули кнопку «так», 46 — «ні».

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (4)
  • Читач64

    Небагато з нас є фінансистами.
    Ми не уявляємо в що місту обходиться утримання трьох лікарень.
    І якщо більшість депутатів, до речі , яких ми з вами вибирали, все порахували, зважили і прийняли таке рішення, то значить на данному етапі - це правильно.

    Погано тільки що первинка і вторинка не поряд.
  • Володимир Загоруйко

    Знищення усієї інфраструктури Козятина.Лікарні закриють, знайдуться,,хузяїва''на приміщення і откриються гинделики.,, ДЯКУЄМО пані меркиня та шановні наші обранці.
  • Тетяна Костюк-Канєвська

    Достойного медичного обслуговування в нашому місті давно немає.Щоб отримати якісні  медичні  послуги козятинці звертаються у Вінницю , Бердичів або й у Київ. І це ,,доленосне" рішення  про що завгодно--- тільки не про медицину....
  • Читач12

    У нас все не як "в нормальних державах,що небудь,а по нашому хоч не на користь людей!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
08:37 Ворог вночі атакував Вінниччину. Є влучання в приватний будинок 19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up