У нашій області з’явився новий небезпечний шкідник – самшитова вогнівка

У нашій області з’явився новий небезпечний шкідник – самшитова вогнівка
  • На Вінниччині зафіксували появу небезпечного шкідника самшиту – самшитової вогнівки. Цей шкідник завдає шкоди рослинам і став екологічною проблемою, оскільки може за один сезон повністю знищити посадки самшиту.
  • Про це повідомляють в ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

Вогнівка самшитова – вид метеликів родини вогнівок-трав'янок. Гусінь вогнівки розвивається переважно на самшиті, але за відсутності необхідної кормової бази, крім самшиту, може пошкоджувати також модрину колхідськулавровишню, клен, ясен, мушмулу японську, деякі інші декоративні рослини – піроканти, бруслини Форчуна, які рідше трапляються в наших садах.

На перших порах молоді гусениці виїдають нижню частину листка, залишаючи непошкодженим верхній епідерміс. Тому часто люди не звертають увагу на перші ознаки ураження куща шкідником. Пізніше гусениці скелетують листки, залишаючи центральну жилку та, інколи, зовнішні краї листка. Гусениці старших віків грубо об’їдають листки, обплітаючи пошкоджені гілки шовковистою павутиною, на якій можна помітити екскременти, шкурки личинок та пусті чорні капсули від голів, які залишаються після линьки. За 4 години один шкідник повністю з’їдає листок самшиту середнього розміру. Коли вогнівка з’їдає все листя, гусениці починають живитися корою молодих пагонів, що практично не дає рослинам шансів відновитися в наступному році.

Живлення триває до перших приморозків. Зимують переважно гусениці ІІ-ІІІ віків в щільних білих павутинних коконах між листям. Навесні вони дохарчовуються і заляльковуються. Через 10–15 днів з лялечок вилітають метелики, що дають початок новим генераціям.

Відео дня

Як боротися зі шкідником?

Тим, хто має самшит і хоче зберегти його, слід постійно тримати ці рослини під контролем.

За невеликої кількості кущів можна застосовувати механічний метод боротьби:

  • обрізати пошкоджені гілки
  • збирати яйцекладки
  • струшувати гусениць та знищувати їх.

Пошкодженим кущам слід забезпечити посилений догляд – полив та підживлення добривами.

Через відкритий спосіб життя самшитової вогнівки на неї діють практично усі пестициди, які застосовуються у боротьбі з листогризучими шкідниками – інсектициди з груп синтетичних піретроїдів, неонікотиноїдів, авермектинів. Головне – забезпечити чергування препаратів для попередження виникнення резистентності та ретельно обробляти насадження потужним струменем оприскувача, щоб препарат проникав всередину кущів.

 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Микола Олександрович

    при порошенку такого не було

keyboard_arrow_up