У неділю поминаємо померлих

У неділю поминаємо померлих

Радоніца — поминання померлих 

Христос Воскрес! Воістину Христос Воскрес! Через 9 днів після Світлого Христового Воскресіння Свята Православна Церква особливим чином поминає спочилих православних християн. У Бога мертвих немає, у Нього всі живі. Безсмертні душі перебувають у загробному світі в очікуванні Загального воскресіння мертвих.

Але не всі душі будуть варті воскреснути для блаженного вічного життя у Господі нашому Ісусі Христі. Тому по милосердю Божому Церква молиться за всіх своїх спочилих чад, щоб Господь Бог простив їм гріхи.

Слово “Пасха” означає — “пройти повз”, тобто “оминути”. Бог на хресті відкупив нас від вічної смерті, котра нас оминула. Цю радість ми молитовно принесемо своїм покійним, прийшовши на кладовище.

Відео дня

З собою слід принести пасочку та крашанки, котрі є символом Страждань Спасителя та нашого Викуплення. Обов’язково на аркуші написати в родовому відмінку імена наших спочилих, щоб віддати священику для церковної молитви. На кладовищі потрібно поводити себе смиренно, без зайвих слів, не лихословити, не створювати гамір. Пасочку та крашанки залишають на спеціальному покривалі. Священик відвезе цю жертву у лікарню, сирітські будинки, будинок пристарілих. Коли священик буде згадувати у молитві наших родичів, то ми теж повинні в ці хвилини молитися за них Богу — Трійці.

У кожному місті та селі є свій день поминання, але він не повинен бути пізнішим 9-го дня від Пасхи.

Андрій Горниш, кандидат богослов’я

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up