У ПАРЄ закликали владу України гарантувати для журналістки Седлецької конфіденційність джерел

У ПАРЄ закликали владу України гарантувати для журналістки Седлецької конфіденційність джерел

У Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) закликають владу України гарантувати право журналістів-розслідувачів на конфіденційність своїх джерел

706ba63213abfef1d

Як повідомляє «Радіо Свобода»,  так доповідач ПАРЄ з питань свободи ЗМІ і безпеки журналістів Джордж Фолкс відреагував на рішення суду, який дав дозвіл на доступ для ГПУ до даних журналістки головної редакторки програми «Схеми» Наталки Седлецької.

«Журналісти-розслідувачі відіграють фундаментальну роль сторожового пса в наших суспільствах, бо досліджують корупцію чи зловживання владою», — йдеться в заяві.

Відео дня

«Їхня робота базується на різних джерелах, і вони мають право зберігати конфіденційність цих джерел. Це стандарт, встановлений Європейським судом із прав людини, і я закликаю українську владу забезпечити дотримання права журналіста Наталії Седлецької зберегти конфіденційність її джерел», — наголосив  Джордж Фолкс.

Нагадаємо, 4 вересня стало відомо, що суд надав Генпрокуратурі доступ до інформації з телефону головредки «Схем» Седлецької за 17 місяців. Редакція «Радіо Свобода» висловила обурення через це рішення суду. 

У ГПУ заперечили прослуховування Седлецької та заявили, що жодним чином не втручатимуться у професійну діяльність та особисте життя журналістки, до телефону якої суд надав доступ правоохоронцям.

Водночас Наталя Седлецька у коментарі Громадському повідомила, що дані, доступ до яких надав суд, включатиме зміст SMS-повідомлень.

5 вересня Луценко запросив журналістку Седлецьку на закриту зустріч після того, як суд дозволив слідчим отримати доступ до інформації з її телефону.

Генпрокурор відмовився від прямого ефіру на «Радіо Свобода», куди його запрошували публічно відповісти на питання про надання слідчим доступу до телефону журналістки.

7 вересня у Києві під будівлею ГПУ журналісти та активісти вийшли на акцію підтримки журналістки «Схеми» Наталії Седлецької.

Журналісти закликали ГПУ не реалізовувати ухвалу щодо доступу до телефону головної редакторки «Схем» Седлецької.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up