У першу неділю серпня залізничники святкують День профспілки залізничників

У першу неділю серпня залізничники святкують День профспілки залізничників

Козятин — місто залізничників. День працівника залізничного транспорту святкують майже у кожній козятинській родині. До того ж в Козятині знаходиться навчальний заклад, який готує спеціалістів високої кваліфікації. Свято залізничників офіційно відзначають 4 листопада. Відзначали за традицією в першу неділю серпня тому, що за цією датою ціла епоха залізничних династій. Та зараз обидва свята офіційні

Спочатку трохи історії. День залізничника стали відзначати у 1896 році. Його святкували 15 червня на честь Дня народження Імператора Миколи, який започаткував будівництво залізниці в Росії.

Від Жовтневої революції 1917 року свято залізничників зникло на 18 років. Відновили його у 1935 на честь прийому залізничників в Кремлі Сталіним. З 1936 свято залізничників знов стало офіційним і відзначали його 30 липня, а згодом перенесли ближче до вихідних, тобто на на першу неділю серпня. Не змінилася дата святкувань після здобуття Україною у 1993 році Незалежності.

Дату святкувань змінили у 2002 році за пропозицією у 2000 року на той час генерального директора Укрзалізниці Георгія Кірпи. Указом Президента України перенесли дату свята на 4 листопада. Саме в той день у Львів прийшов поїзд «Ярослав». Це був поїзд міжнародного сполученням, який з’єднував 4 міста: Відень, Краків, Перемишль і Львів і цей день вважався початком історії залізниць в Україні.

Відео дня

Тільки самі залізничники продовжували святкувати своє професійне свято в першу неділю останнього літнього місяця.Таким чином в Україні стало два Дні залізничника. На законодавчому рівні це було вирішено на конференції профспілки залізничників і транспортних будівельників. Делегати вирішили, що святкувати День профспілки залізничників і транспортних будівельників України треба орієнтуючись, на традицію святкувань і святкувати його у першу неділю серпня.

Саме тому всі, хто має відношення до роботи залізниці святкують свій професійний день двічі. В першу неділю серпня День профспілки залізничників і 4-го листопада День залізничника. Починаючи з 2004 року обидва свята офіційні.

Ми запитали у 10 залізничників, коли вони відзначають своє професійне свято. Всі опитані відзначають його двічі, хоча не всі знають, що обидві дати тепер офіційні.






 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ірина Гумінська

    Святкувати дійсно будуть,коли гідно і з повагою будуть відноситись до людей цієї професії.А взагалі бажаю Вам шановні залізничники здоров'я і терпіння.

keyboard_arrow_up